Vlinder – Martine Kamphuis

Het meisje ziet er zo eenzaam uit dat Farida haar eigen verdriet weer voelt.
Even heeft ze de neiging om naar het meisje toe te gaan, bij haar te gaan zitten en te vragen of ze wil praten.

Korte inhoud 
“Farida heeft het moeilijk als haar beste vriendin haar vriend wil inpikken. Dan ontmoet ze Tess, een meisje dat er net zo eenzaam uitziet als Farida zich voelt. Tess blijkt nog veel grotere problemen te hebben: ze is opgenomen in een psychiatrische kliniek, na de dood van haar vriendin Vlinder. Farida wil Tess helpen om dit te verwerken en gaat daarom op onderzoek naar Vlinders verleden. Dan wordt Tess door een onbekende in elkaar geslagen. Is dit Farida’s schuld? Op het moment dat Farida bijna de laatste puzzelstukjes van het mysterie aan elkaar legt, ontdekt ze hoe gevaarlijk haar speurwerk is…”

‘We hebben iets ergs meegemaakt, samen. Iets waar ik van Vlinder met niemand over mocht praten. Ik wil het jou vertellen, maar dan moet je zweren dat je er echt met niemand over praat, oké?’ 

Mijn mening 
Ik hou wel van spannende Young Adult verhalen, dus ik was wel benieuwd naar dit jeugdboek (12+) van Martine Kamphuis. Ik las nog niet eerder iets van haar, dus het was een eerste kennismaking…

Farida voelt zich eenzaam, ze worstelt met het feit dat haar beste vriendin Britt achter haar vriendje Janusz aan zit en heeft met allebei bijna geen contact meer. Als ze Tess in het speeltuintje ziet zitten tijdens het folders rondbrengen, herkent ze iets in haar, ook zij ziet er verloren uit. Farida besluit haar aan te spreken en er ontstaat in korte tijd een hechte band tussen de twee meisjes.
Tess zit in een psychiatrische instelling sinds de dood van haar beste vriendin Vlinder. Om haar te helpen het verlies te verwerken besluit Farida zich te verdiepen in de geheimzinnige gebeurtenissen die tot Vlinders dood leidden. Maar dan wordt Tess in elkaar geslagen… Heeft Farida iets gevaarlijks ontdekt? Is ze zelf nog wel veilig?

Ik begin even met wat ik minder vond aan het verhaal en zal daarna delen wat ik wel heel fijn vond! Ik had er namelijk gemengde gevoelens bij…
Het boek is voor 12+, het onderwerp met de psychische problemen die aan bod komen ook, maar de schrijfstijl vond ik dan weer wat kinderlijk aanvoelen, alsof het ook al voor 10+ geschikt zou zijn. Maar misschien is dat juist wel heel fijn voor wat minder sterke lezers? Hoeft dus niet negatief te zijn.
Ik vond wat dingen erg makkelijk gaan en vroeg me af en toe af waarom bepaalde personen dingen niet gewoon zeiden/vroegen (zoals bijv. in de situatie van Farida/Britt/Janusz). Ik kan er niet heel goed de vinger op leggen waarom ik niet helemaal tevreden ben over het verhaal, hoor, misschien dat het toch allemaal net wat te veel op de vlakte bleef? Misschien had het allemaal iets uitgebreider/meer uitgediept gemogen voor mij?
Maar: het verhaal leest zeker heerlijk vlot weg en de appjes die in het verhaal staan vind ik ook erg passend voor deze tijd en een leuke toevoeging aan het verhaal. Het verhaal is meeslepend, ik leefde mee met Farida en waar ze allemaal mee worstelt (ook met haar moeder met geen makkelijke zwangerschap), en het is heerlijk spannend als je er langzamerhand achter komt dat er meer aan de hand is rondom de dood van Vlinder. Ik wilde maar al te graag doorlezen! En het allerfijnste: ik werd verrast door de wending die het verhaal nam aan het einde!  Gemengde gevoelens dus, maar nee, een slecht boek vind ik het zeker niet! Ik weet zeker dat veel jongeren hier veel leesplezier aan zullen beleven.

‘Ik kom je waarschuwen, Farida Demer, en ik hoop dat je luistert. Je bemoeit je met zaken die je niet overziet. Je gelooft de waanideeën van iemand die in de war is…’ 

Vlinder 
ISBN 9789021682839 – Uitgeverij Ploegsma – 224 pagina’s – Verschenen: mei 2022 – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.