Op zoek naar de nachtegaal – Sarah Ann Juckes & Sharon King-Chai

Lieve pap en mam,
Jullie hebben gezegd dat Rosie op een Betere Plek is en volgens mij weet ik nu waar dat is.
Ze is vast bij de nachtegaal. Ik ga ze allebei zoeken en dan neem ik ze mee terug…

Korte inhoud 
“Jasper wacht al de hele lente op de terugkeer van zijn geliefde nachtegaal en zijn zus Rosie. Als ze allebei niet thuiskomen, besluit Jasper op pad te gaan om hen te vinden. Met zijn Vogelboek in zijn rugzak begint Jasper aan een bitterzoete reis vol onverwachte ontmoetingen en nieuwe vriendschappen. Zal hij Rosie en de nachtegaal vinden, of brengt zijn reis hem naar andere plekken?”

Ik vind het vervelend om iets kwijt te raken. Dan krijg ik buikpijn en word ik duizelig en misselijk.

Mijn mening 
Ik had dit boek al in het Engels op mijn wensenlijst staan toen ik zag dat hij in het Nederlands bij Uitgeverij Billy Bones zou verschijnen, jeejjjj! Heel blij dat ik hem heb mogen lezen & bespreken.

Wat kon er nou beter zijn dan in onze boom zitten en luisteren naar onze nachtegaal? Ik ben haar Betere Plek.
Dus waar is ze?

Jasper (9) wacht al een tijdje op de terugkeer van zijn zus Rosie (18) van de universiteit en op de jaarlijkse terugkeer van hun geliefde nachtegaal. Als hij van zijn ouders iets hoort over dat Rosie op een ‘Betere Plek’ is – als Jasper in paniek raakt luistert hij niet meer zo goed en gaat hij voor zichzelf vogelfeitjes na uit het Vogelboek dat hij en Rosie gemaakt hebben – besluit hij zijn zus te gaan zoeken. Zijn vader zei later dat ze vast ‘bij jouw stomme vogels’ is, dus Jasper gaat op weg naar het tankstation langs de snelweg, waar Rosie zei dat er een nachtegaal gespot was; die van hun? Daar vindt Jasper dan vast ook zijn zus terug!
Hij pakt wat geld, zijn rugzak met survivalspullen én het Vogelboek en gaat op pad… Onderweg maakt hij onverwachte nieuwe vrienden en vindt hij van alles, maar of hij ook zijn nachtegaal en zus zal vinden?

Vorig weekend vertelde ze me dat iets alleen zoek is totdat je het gevonden hebt. Dus als ik ze allebei kan vinden, wordt alles misschien weer gewoon.

Het briefje dat Jasper achterlaat voor zijn ouders als hij stiekem op pad gaat staat voorin het boek. Dat kwam meteen binnen…  Jij als lezer hebt al gauw door wat Jaspers ouders bedoelen met dat Rosie op een Betere Plek is, maar Jasper luistert niet zo goed als dingen moeilijk worden en raakt gauw in paniek, dus hij heeft niet goed geluisterd en zichzelf afgeleid met feitjes uit zijn (en Rosies) geliefde Vogelboek, waar onder andere heel veel in staat over hun favoriete vogel: de nachtegaal.
Ieder hoofdstuk begint met een vogelweetje, tussendoor staan er ook nog een aantal en Jasper haalt herinneringen op aan wat hij en Rosie in het boek voor avonturen opgeschreven hebben, dus als lezer krijg je goed mee hoeveel ze van vogels houden en hoe hecht hun band is, ondanks het leeftijdsverschil van negen jaar.  Geen wonder dat Jasper op zoek gaat naar zijn geweldige zus en hun lievelingsvogel, die deze lente niet teruggekeerd is naar de bosjes achter hun tuin.
Jasper blijkt tijdens zijn avontuurlijke zoektocht heel goed in dingen vinden en hij overwint angsten – hij heeft last van paniekaanvallen – en maakt nieuwe vrienden. Je hoopt tijdens het lezen heel erg dat hij door alles wat hij beleeft en leert (kennen) sterk genoeg zal zijn om de uitkomst van zijn zoektocht aan te kunnen…
Het verhaal is zowel hartverwarmend als hartverscheurend! Ik leefde zo ontzettend mee en eenmaal begonnen aan het boek kon ik ook niet meer stoppen met lezen, ik zat er helemaal in en moest weten hoe het voor Jasper zou aflopen… Zo mooi en lief die hechte band tussen broer en zus, de mooie mensen die hij onderweg leert kennen, zijn liefde voor de natuur en vooral voor vogels…  Zo verdrietig dat je weet dat hij iets onder ogen moet gaan komen, deze lieve, mooie, dappere, angstige jongen…
Echt een onwijs prachtig verhaal! Lief, mooi, grappig én verdrietig. Ik heb het huilend en met een diepe zucht dichtgeslagen…

Maar Rosie is weg. En als je iets kwijt bent waar je van houdt, doe je alles om dat weer te vinden.

Dingen raken niet vermist. Ze zijn alleen maar op een andere plek.

Op zoek naar de nachtegaal 
ISBN 9789030508533 – Uitgeverij Billy Bones – 256 pagina’s – Verschenen: mei 2022 – Vertaald door: Marjolijn Huiberts – Illustraties: Sharon King-Chai – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.