Stoere verhalen over kunst – Manon Berns & Roxane Paalman

Wist je dat mensen in een museum meestal maar 28 seconden naar een kunstwerk kijken? (…) Dit boek daagt je uit om iets langer te kijken. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is om nieuwe dingen te ontdekken.

Korte inhoud 
Stoere verhalen over kunst is niet zomaar een boek over kunst. In dit boek word je uitgedaagd om te verwoorden wat je ziet. Niets is fout. Alles mag. In elk hoofdstuk staat een kunstenaar met een bekend kunstwerk centraal (waaronder werk van Picasso, Frida Kahlo en Duchamp), gevolgd door een verhaal dat is geïnspireerd op het besproken kunstwerk. Ook leuke wetenswaardigheden over de kunstenaar en het werk ontbreken niet. Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een opdracht om zelf mee aan de slag te gaan.
De kunstwerken zijn een mix van klassiek en modern, waaronder beelden, schilderijen, installaties, graffiti en toegepaste kunst. Als het boek uit is, zul je details in de kunstwerken hebben ontdekt die je in eerste instantie waarschijnlijk niet waren opgevallen. Zo leer je steeds beter kijken en wordt kunst nog leuker!”

Een groep Parijse kunstenaars wilde liever het moderne dagelijkse leven schilderen. Ze bleven niet in hun ateliers, maar gingen met kwast en verf naar buiten. Deze schilders heetten ‘de impressionisten’, en Claude Monet was de beroemdste impressionist.

Mijn mening 
Van Manon Berns lees ik heel erg graag de Blockbusters-kinderboekenserie, spannende verhalen over een vriendengroep waarin verschillende kunstenaars aan bod komen, en nu is er dit informatieve kinderboek (7+) mét korte verhaaltjes over kunst/kunstenaars!

Er komen 16 kunstenaars aan bod met 16 héél verschillende kunstwerken. Bijvoorbeeld Pablo Picasso en zijn kubisme, Claude Monet en zijn impressionisme, Marcel Duchamp en zijn conceptuele kunst en Banksy en zijn straatkunst… Eerst het kunstwerk met wat vragen zodat je erover na gaat denken, dan een fantasieverhaal over die kunst, dan wat weetjes over de kunstenaar en zijn werk en dan volgt steeds een opdracht om zelf creatief aan de slag te gaan met wat je geleerd hebt.

Wat ziet dit boek er ontzettend gaaf uit!  Het is zelf al en soort kunstwerk! Roxane heeft een hele stoere illustratie-stijl met niet alleen tekeningen maar ook handlettering. Heel aansprekend!
Erg leuk om op deze manier met kinderen met kunst bezig te zijn. Het is heel leerzaam, je krijgt kort maar krachtig veel info over hele verschillende kunstenaars en kunstvormen, door de korte fictie-verhaaltjes komt het nog meer tot leven en als je wilt kun je vervolgens dus ook nog zelf aan de slag en zelf kunst maken met al die verschillende leuke, creatieve opdrachten! Een hele leuke combi van kijken, leren, lezen en doen. Ook heel geschikt en aantrekkelijk om in de klas mee aan de slag te gaan denk ik!
Leuk dat Manon Berns op deze manier niet alleen in fictie voor kinderen haar (overduidelijk aanwezige gróte) passie voor kunst(enaars) heeft kunnen uiten, maar ook in non-fictie voor kinderen!

Welke persoon op dit schilderij zou jij willen zijn? Waarom?

Stoere verhalen over kunst 
ISBN 9789020672138 – Uitgeverij Kluitman – 160 pagina’s – Verschenen: mei 2022 – Illustraties: Roxane Paalman – Leeftijd: 7+

2 thoughts on “Stoere verhalen over kunst – Manon Berns & Roxane Paalman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.