Dader op het spoor 3: Gevaar op safari – M.G. Leonard & Sam Sedgman

‘We gaan naar Zuid-Afrika, Alex,’ zei oom Ben glunderend. ‘In de voorjaarsvakantie. We reizen met de Safari Star van Pretoria via Zimbabwe naar de grens met Zambia, met als eindstation de Victoria-watervallen.’ 

Korte inhoud 
“Alex en zijn oom Ben maken de reis van hun leven aan boord van de Safari Star – een luxe stoomtrein die hen van Pretoria naar de prachtige Victoria-watervallen brengt. De verbazingwekkende dieren en het landschap van Zuid-Afrika zijn al heel avontuurlijk, maar het wordt pas écht mysterieus wanneer er in een afgesloten treindeel een dode passagier wordt aangetroffen… Is het een vreselijk ongeluk of is er meer aan de hand?”

Alex’ hart barstte zowat uit elkaar van blijdschap omdat hij weer een treinreis zou gaan maken met zijn oom. Hij had geen idee dat dit hun gevaarlijkste avontuur tot nu toe zou worden.

Mijn mening 
Ik ben zo gek op deze serie, Alex is zo’n leuke treindetective! ‘Sherlock da Vinci’ wordt hij genoemd, omdat hij met behulp van zijn gedetailleerde tekeningen zaken weet op te lossen.
Dit derde deel (het zijn in principe los te lezen verhalen, maar ik zou ze gewoon lekker allemaal lezen!!) was weer zo’n heerlijk Agatha Christie-achtig treinmysterie voor 9+!

Alex (12) mag weer met zijn oom Ben, een reisjournalist, mee op een geweldige reis met een stoomtrein. Dit keer gaan ze naar Zuid-Afrika om daar met de Safari Star, een oude maar luxe trein, een reis te maken van Pretoria naar de Victoria-watervallen. Onderweg zullen ze ook nog op safari gaan!
Alex heeft zijn schetsboek weer bij zich en hoopt stiekem, naast de prachtige natuur te tekenen, weer een misdaad op te lossen onderweg, want daar is hij goed in. Hij krijgt al gauw het gevoel dat hij de treinbeheerder, Leon Ackerman, in de gaten moet houden. Maar trekt hij niet te snel conclusies?
Dan wordt er een medepassagier dood aangetroffen… Was het een ongeluk, zoals iedereen (zelfs de politie) zegt, of klopt Alex zijn voorgevoel en is er toch echt meer aan de hand?

Wat een gave omslag, hè?! De sfeervolle illustratie van Elisa Paganelli en dan dat goud erbij! Heel aansprekend.  Binnenin staan ook weer heerlijk veel illustraties van Elisa en dat zijn dan weer de tekeningen die Alex maakt in zijn schetsboek, zodat wij weten wat hij allemaal waarneemt, zo gaaf gedaan!

Het verhaal pakte me meteen vanaf het begin en ik wilde alleen maar door, door, door met lezen. Trekt Alex niet erg snel de conclusie dat iemand niet te vertrouwen is en geheimzinnige dingen doet? Wil hij niet een beetje té graag dat hij een zaak aan boord kan oplossen? Dat gevoel kreeg ik eerst, maar dan blijkt er toch echt wel flink wat gaande te zijn! Misschien alleen niet helemaal zoals je/Alex in eerste instantie denkt.
Hij krijgt gewoon een moord op te lossen… (als assistent van een aanwezige gepensioneerde politie-inspecteur weliswaar, maar uiteraard ziet Alex méér met zijn oog voor detail!) Iedereen haatte het slachtoffer, dus is ook iedereen verdacht. Aan Alex om uit te vogelen wie waar was, wie de waarheid spreekt en wie er daadwerkelijk een motief had…
En ondertussen genieten Alex, oom Ben en de nieuwe vrienden die Alex maakt, natuurlijk ook van de waanzinnig gave treinreis in die prachtige trein en in die geweldig mooie omgeving! En ik als lezer ook!!  Wat een omgeving en wat een sfeer… Fantastisch! Ik zag het zo voor me en beleefde het hele avontuur heerlijk mee.
Het verhaal is heerlijk spannend en geweldig avontuurlijk! Ik heb weer intens zitten genieten van deze treindetective; de mysterieuze zaak en de superleuke personages (Chipo, de vosmangoest, is ook een held in het verhaal!). Op naar deel vier!!

‘Het spijt me u te moeten vertellen dat er een ongeluk is gebeurd. Een van onze medepassagiers, (…), is dood.’ 

Gevaar op safari
ISBN 9789026156786 – Uitgeverij De Fontein – 224 pagina’s – Verschenen: december 2021 – Vertaald door: Anne Douqué – Illustraties: Elisa Paganelli – Deel 3 in de Dader op het spoor-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.