Twee kleine visjes – M.J. Arlidge

Ze zeiden dat ik hier veilig zou zijn, maar ik ben nog nooit zo bang geweest.

Korte inhoud
“Indrukwekkend, gruwelijk en aangrijpend – Alles in de wind en Schuitje varen laten zien hoe Helen Grace is geworden tot de persoon die we nu kennen.

Alles in de wind
De vijftienjarige Jodie arriveert bij haar derde weeshuis. Misschien is dit keer alles anders. Misschien blijft ze dit keer ongedeerd en wordt er goed voor haar gezorgd. Maar de waarheid is dat Jodie niemand meer heeft om haar te beschermen. Ze zal zichzelf moeten verdedigen. Ze zal moeten veranderen. Maar wat voor persoon zal ze moeten worden om eindelijk veilig te zijn?

Er gaat een rilling van plezier door me heen als ik het een tijdje later oefen, heel zachtjes (…).
‘Mijn naam is Helen Grace.’ 

Schuitje varen
Helen Grace is op achttienjarige leeftijd net afgestudeerd van de politieacademie als ze wordt ingedeeld bij de verkeerspolitie. Binnen het team vindt iedereen het een saaie functie, maar dagelijks rondrijden op haar motor bevalt Helen wel. Wanneer ze wordt opgeroepen bij een verkeersongeluk van ongekende schaal, blijkt het om een fatale botsing te gaan. Maar waar haar collega’s uitgaan van een tragisch ongeval, heeft Helen haar twijfels. Waarom riskeerde het slachtoffer zijn leven door een drukke snelweg over te steken? Of was hij voor iets op de vlucht?”

Zodra ze achttien was, was Helen naar de politieacademie gegaan, en nu was ze bezig ervaring op te doen op verschillende afdelingen.

Mijn mening
Ik hou van de Helen Grace-serie van M.J. Arlidge en heb alle tien de delen verslonden.  Deze bundel bevat twee korte verhalen, twee novelles, die een prequel zijn op de serie. Het tweede, Schuitje varen, las ik al eens, Alles in de wind was helemaal nieuw voor me.

In Alles in de wind lees je over Helen Grace toen ze Helen Grace nog niet was, maar Jodie Haynes een meisje van vijftien dat al aan haar derde kindertehuis toe is. Het is (weer) geen veilige plek en het leven is hard. Ze zal voor zichzelf moeten zorgen, voor zichzelf moeten opkomen, niemand anders zal dat doen…

In Schuitje varen is de achttienjarige Helen Grace bij de politie gegaan, waar ze nu bij de verkeerspolitie werkt om ervaring op te doen. Ze vindt het werk heerlijk, houdt van de motor waar ze op rijdt en de anonimiteit door haar helm. Maar het politiewereldje is een mannenwereld en het wordt de jonge Helen niet makkelijk gemaakt. Zeker niet als ze vermoedt dat een dodelijk ongeluk op de snelweg niet zomaar een ongeluk was en verder op onderzoek uit gaat…

Na een leuk voorwoord van Matthew Arlidge lees je in deze twee korte verhalen hoe Helen Grace, Helen Grace werd en waarom. Wat ze als jong meisje heeft meegemaakt, vooral in dat tehuis, brrr, en waarom en hoe ze bij de politie begonnen is, en dat ze toen al meteen haar intuïtie wist te volgen.
De verhalen lezen zoals verwacht heerlijk vlot en zijn lekker spannend en meeslepend, ze zijn kort maar krachtig!  (al hadden ze natuurlijk ook véél langer mogen zijn )
Heel erg fijn om meer over deze boeiende hoofdpersoon te weten te komen. Je komt ook nog oude bekenden tegen – toen een heel stuk jonger – wat ook erg leuk is. En het is gewoon even extra vertoeven in de wereld van Helen Grace! Wie wil dat nou niet?
Ik vind dit echt een toffe aanvulling op de serie!

Hij draaide zich om, maar kon zich er niet van weerhouden een laatste opmerking te maken.
‘Ik voorzie een grote toekomst voor jou.’ 

Twee kleine visjes (Novelles: Alles in de wind & Schuitje varen)
ISBN 9789022594568 – Uitgever: Boekerij – 192 pagina’s – Verschenen: november 2021 – Vertaald door: Harmien Robroch & Yolande Ligterink – Prequel novelles in de Helen Grace-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.