2x Bereleuk prentenboek


 2x Bereleuk prentenboek
Ik ontvang veel prachtige prentenboeken van Uitgeverij Lemniscaat, waaronder deze twee lieve ‘berenboeken’ die ik graag wil delen!
In de een heeft Beer een vreselijke kriebel waar hij niet bij kan, in de ander kan Beertje niet slapen en wordt hij meegevoerd door de wind…:

Beer werd ergens wakker van, na een lange winterslaap…

Berenkriebel – Victoria Cassanell (4+, vertaling: Jesse Goossens)
“Berenkriebel: een verschrikkelijke kriebel waar je niet bij kunt.
Beer heeft kriebel. BERENkriebel.
Gelukkig kent hij precies de juiste boom
om zich aan te krabben. Maar dan valt de boom om!
Bever heeft hem omgeknaagd voor zijn dam.
Wat nu?”

Hij had kriebel.
Vreselijke kriebel!
Hij kon
er niet
bij –
het was BERENkriebel.

Mijn mening
Beer wordt wakker uit zijn winterslaap en heeft BERENkriebel, dat is zo’n kriebel waar je onmogelijk zelf bij kunt. Gelukkig is er dé perfecte boom om je aan te krabben. Maar juist als Beer wil beginnen valt de boom om: Bever heeft hem omgeknaagd voor zijn dam. Wat nu? Samen gaan ze op zoek naar een andere boom, maar is er wel net zo’n goede te vinden? Of is er misschien nog een andere oplossing?

Wat een ontzettend grappig en lief verhaal is dit! Die arme Beer, kan hij eindelijk krabben, is zijn boom weg! Maar gelukkig heeft hij in Bever een goede nieuwe vriend en gaan ze samen op zoek naar een oplossing. En die oplossing is erg leuk en niet wat je misschien verwacht! Met samenwerken en vriendschap kom je een heel eind. 
En ik ben helemaal weg van de illustraties! Heerlijk kleurrijk, grappig en lief en door de verschillende gezichtsuitdrukkingen komen Beer en Bever nog meer tot leven. Echt een bereleuk prentenboek dus!!! 

Beertje wilde wel slapen, maar het lukte niet. (…)
Steeds als Beertje bijna sliep, riep de wind:
whoei-hoei.

Met de wind mee – Mireille Geus & Thé Tjong-Khing (4+)
“Beertje kan niet slapen door de harde wind buiten zijn hol. Zijn moeder, zusjes en broer doen hun winterslaap, maar Beertje kruipt naar buiten. Hoe ziet het leven er daar uit? De wind pakt hem op en voert hem mee over de wereld. Beertje beleeft de meest wonderbaarlijke avonturen voor hij weer veilig in zijn bed belandt.”

‘Waar ga je heen, wind?’ vroeg Beertje.
Weer zei de wind alleen:
whoei-hoei.
Beertje zag de bomen en de heldere maan.
Hij kreeg zin om ver weg te gaan. Om avonturen te beleven.

Mijn mening
Beertje zou zijn winterslaap moeten doen, net als zijn moeder, broer en zusjes, maar de wind roept hem steeds: whoei-hoei. Beertje krijgt er zin van om de wereld in te gaan en avonturen te beleven, dus hij gaat naar buiten en laat de wind hem meenemen. Onderweg komt hij van alles tegen voor hij weer met de wind mee thuiskomt…

Dit is echt een prachtig prentenboek vol verstopte ‘levenslessen’! Beertje leert o.a. dat je ook tegen de stroom in kan gaan en niet alleen maar met de wind mee hoeft te gaan, hij komt dieren tegen in het buitenland die hij helemaal niet kan verstaan (het enige buitenlandse woord dat hij kent is ‘Ooievaar’ ) en hij ontdekt dat het thuis bij zijn familie toch ook wel heel erg fijn is…
En de illustraties zijn ook fantastisch mooi, kleurrijk, lief en ontzettend levendig (je ziet gewoon alles met de wind mee gaan! ) en er zit ook een leuk iets in ‘verstopt’ waardoor je je na afloop afvraagt of Beertje niet alles gedroomd heeft… Een bereleuk en heel vertederend prentenboek!

Wat zijn ze leuk, hè?
Hou jij van prentenboeken over beren?
Gaat er eentje op je wensenlijst?
-X- Judith

2 thoughts on “2x Bereleuk prentenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.