Kijk omhoog! – Nathan Bryon & Dapo Adeola

Ik kijk misschien vaak omhoog,
maar mijn grote broer Jamal
kijkt minstens zo vaak
omlaag op z’n stomme telefoon.

Korte inhoud
“Dit is Raket. Ze is gek van de ruimte.
Vandaag wil ze de mensen iets spectaculairs laten zien…
Maar zullen ze op tijd omhoog kijken?
En vooral: zal haar broer Jamal eindelijk opkijken van zijn telefoon?”

Een ding is zeker: ooit word ik de grootste astronaut,
sterrenplukker en ruimtereiziger die ooit geleefd
heeft! Net als Mae Jemison, de eerste Afrikaans-
Amerikaanse vrouw in de ruimte.

Mijn mening
Wat een aansprekend prentenboek om te zien, hè?!  Ik was meteen verliefd op de looks. En toen ik hem eenmaal gelezen had, ook op de inhoud!

Raket, zo genoemd omdat op haar geboortedag een beroemde ruimteraket werd gelanceerd, doet haar naam eer aan: ze is gek op de ruimte en kijkt zoveel mogelijk omhoog! Haar broer Jamal kijkt altijd omlaag, naar zijn stomme telefoon. Zal ze hem en andere mensen zover krijgen om ook omhoog te kijken? Er is vanavond namelijk een sterrenregen te zien en ze heeft iedereen uitgenodigd…

Wat is dit een ontzettend leuk, lief en ook grappig verhaal over een onwijs leuk en stoer meisje!  Raket heeft grote dromen – ooit wordt ze astronaut – ze heeft namelijk een grote passie voor de ruimte en de sterren die ze graag met anderen wil delen, waaronder haar grote broer Jamal, die altijd maar met zijn neus in zijn telefoon zit en nooit eens omhoog kijkt (wat hij soms beter wel zou kunnen doen… ). Terwijl ze uitnodigingen uitdeelt aan allerlei voorbijgangers, deelt ze met hen (en de lezer!) allerlei weetjes over de sterrenregen/meteorenzwerm van die avond. Heel erg leuk gedaan! Zo is het verhaal ook meteen een beetje leerzaam.
Niet alleen het verhaal is geweldig leuk, ook de illustraties zijn fantastisch! Ze zijn heerlijk kleurrijk en aansprekend, de gezichtsuitdrukkingen van o.a. Raket en Jamal zijn erg sprekend, er zit humor in (die kat van Raket, ook steeds in ruimtepak ) en er is heel erg veel op te zien! Een genot voor het oog!
Echt een hartverwarmend prentenboek over je passie delen en de wereld eens vanaf een andere kant bekijken: niet altijd maar omlaag kijken naar een schermpje, maar ook eens omhoog kijken!

Vandaag ga ik op een missie. Ik ga iets ongelofelijks zien!
De Phoenix sterrenregen!
Ik wil dat iedereen komt kijken!

Kijk omhoog!
ISBN 9789045126074 – Uitgeverij Querido – 40 pagina’s – Verschenen: maart 2021 – Vertaald door: Tjibbe Veldkamp – Illustraties: Dapo Adeola – Leeftijd: 3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.