De held van Fabel – Scott Reintgen

Oorsprong was een stad vol hoop. Er woonden beloftes: boekfiguren die nog gekozen konden worden, personages die nog popelden om in Fabel uitgenodigd te worden voor een opleiding.

Korte inhoud
“Indira Novelle staat al haar hele leven in de kantlijn, wachtend op een kans om als personage te schitteren. Dus wanneer ze hoort dat ze is uitgekozen om naar Fabel af te reizen en aan de beroemde Praktijkschool voor Protagonisten te studeren, een school die bekend staat om het afleveren van de allerbeste personages, kan ze haar oren niet geloven.

Maar Indira’s droom om een held te worden valt in het water. Haar auditie loopt in de soep en bezorgt haar een plek in het bijfigurenprogramma, en pogingen om haar mentoren – bekende hoofdpersonages als Alice uit Wonderland en Romeo van Julia – hun ongelijk te bewijzen worden continu gedwarsboomd. Indira krijgt al snel het gevoel dat een slechterik de boosdoener is.

Het wordt op school steeds gevaarlijker en Indira ontdekt dat heel Fabel wordt aangevallen. Met haar nieuwe vrienden Maxi en Fenix aan haar zijde zoekt ze naar aanwijzingen om degene die hen met duistere magie bedreigt, te ontmaskeren. Maar hoe meer Indira ontdekt, hoe meer ze gaat twijfelen aan haar plaats in deze verhalenwereld. Kan een bijfiguur écht de held van het verhaal worden?”

Het Opspoorlicht had haar eindelijk uitgekozen! Ergens was op dit moment een schrijver bezig met een verhaal waarin ruimte was voor een personage zoals zij.
Ze ging echt naar Fabel.

Mijn mening
Ik was meteen verliefd op de omslag en korte inhoud van dit jeugdboek!
Klonk als een geweldig verhaal voor een (jeugd)boekenliefhebber! Was het dat ook?

Indira Novelle is een belofte – een boekfiguur die hoopt een verhaalpersonage te worden – die in Oorsprong woont, en ze wacht al heel lang op een uitnodiging voor de opleiding aan de Praktijkschool voor Protagonisten in Fabel. Alleen dan maak je kans om een (hoofd-/bij-)rol in een verhaal te krijgen… Haar broer David woont in Huiver, met andere niet-gekozen personages, en Indira hoopt hem daar weg te kunnen halen als ze de held in haar eigen verhaal wordt.
Maar: haar auditie loopt helemaal mis en ze kan alleen nog een bijfiguur worden. Hoe hard ze ook haar best doet op school, ze lijkt maar niet te kunnen bewijzen aan haar leerkrachten en mentor dat ze meer in huis heeft. Iemand werkt haar tegen, maar wie? En waarom? En niet alleen zij heeft er last van!
Welke magische kracht bedreigt Fabel? Kan Indira toch de held zijn die de vijand, samen met haar nieuwe vrienden, weet te verslaan?

Ik moet eerlijk bekennen dat het (mede door mijn leesdip) wel even duurde voor ik lekker in het verhaal zat, door die fantasiewereld en de bijzondere namen die er zijn voor de verschillende mensen/dingen (beloftes, wijzers, ezelsoren, brainstormen…). Maar eenmaal gesetteld in het verhaal was er geen ontsnappen meer aan! Het magische avontuur kreeg me te pakken en liet me niet meer los.
Ik leefde mee met Indira, die zo graag een held wil zijn omdat zo de kans bestaat dat ze haar broer mee kan krijgen haar verhaal in, die eindelijk een plekje krijgt op de school in Fabel, haar draai moet zien te vinden in die vreemde stad, bij vreemde mensen, en dan de teleurstelling te verwerken krijgt dat ze geen held kan worden, die zich wil bewijzen en zich er niet bij neer wil leggen, maar aan alle kanten tegengewerkt wordt en die uiteindelijk samen met haar vrienden in een spannend avontuur terechtkomt en Fabel moet zien te redden… Zal ze toch een Held kunnen worden??
Het verhaal is spannend en heel avontuurlijk en zit vol magie en humor! Zo heeft Indira les van o.a. Alice in Wonderland (‘Hoe je gevangen raakt en op het nippertje weer ontsnapt’) en Romeo van Julia (‘Ik dacht dat je dood was’)… 
Uiteindelijk echt een héérlijk verhaal waar ik onwijs van genoten heb! Het smaakt zeker naar meer!! En ik reken er ook op dat er meer zal komen! Kom maar op.

Voor elke kooi is er een sleutel. De woorden dansten door haar hoofd als een belofte. Precies dit was de reden dat ze naar Fabel was gekomen. Ze was een personage, en diep vanbinnen was er dat brandende verlangen om te leven in een verhaal dat echt van haar was.

De held van Fabel
ISBN 9789048858644 – Uitgeverij Moon – 352 pagina’s – Verschenen: maart 2021 – Omslag: Maike Plenzke – Vertaald door: Merel Leene – Deel 1 in de Verhalenwevers-serie – Leeftijd: 10+

2 thoughts on “De held van Fabel – Scott Reintgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.