Het meisje dat op een olifant ontsnapte – Nizrana Farook

De juwelen van de koningin tinkelden in haar buidel. Er zaten saffieren, toermalijnen en ster-robijnen in, gezet in zwaar, glimmend goud. Niemand had zo veel juwelen nodig.

Korte inhoud
“Gewoonlijk heeft Chaya overal een antwoord op. Maar het stelen van de juwelen van de Koningin, zelfs met de beste bedoelingen, is niet iets waar ze zich eenvoudig uit kan kletsen. Ze besluit te ontsnappen op de rug van een olifant, en neemt haar vrienden mee op een spannend avontuur door de jungle, waar bloedzuigers op de loer liggen en geruchten over een revolutie steeds luider rondzingen. Dit brengt Chaya op een idee: misschien is er een manier om haar dorp te verlaten als dief en terug te keren als held…”

Nour gilde. ‘Wat ben jij een enorme kleptomaan!’
‘Hou je mond. Ik zei toch net dat ik hem moest stelen om te ontsnappen? Stap op, Neel, we moeten NU weg.’
Maar haar vriend staarde met afgrijzen naar het enorme lijf van de zachtaardige Ananda, de olifant van de koning.

Mijn mening
Wat een plaatje om te zien, hè?  Ik was er meteen helemaal weg van. En van het verhaal ook!!

Chaya (12) steelt van de rijken, om de armen in haar dorp te helpen. Nu is ze te ver gegaan: ze heeft juwelen gestolen van de koningin van het Koninkrijk Serendib (het Sri Lanka van vroeger) en moet vluchten…
Ze steelt hiervoor de olifant van de koning, Ananda, en begint met hem als bewaker aan een avontuurlijke reis door de jungle. Gelukkig staat ze er niet alleen voor en samen met haar (nieuwe) vrienden bedenkt ze een ‘revolutionair’ plan om terug naar huis te keren en met open armen ontvangen te worden. Zal het werken?

Van begin tot eind was dit een heerlijk spannend avontuur! Ik leefde mee met jonge dief Chaya, die zich erg druk maakt om onrecht en de verschillen tussen rijk en arm in het Koninkrijk van Serendib en vindt dat de rijken best wel wat kunnen missen (en wat zij steelt waarschijnlijk niet eens zullen missen). Maar stelen uit het koninklijk paleis was misschien niet zo’n slimme zet.
Je beleeft de spannende tocht, die ze maakt met olifant Ananda (geweldig dier, ik was verliefd! ) door de gevaarlijke jungle, echt mee en ‘ziet’ haar groeien naarmate het verhaal vordert. In hoe ze tegenover haar medereizigers staat, in hoe ze tegenover de koninklijke familie staat en wat ze kan doen om de revolutie die broeit te steunen (en hoe ze zo meer kan doen dan af en toe de armen gestolen waar toe te stoppen)…
Ik vond het verhaal niet alleen spannend, er zat ook humor in, altijd fijn, en het was een heel sfeervol geheel. De tropische omgeving en die hele andere cultuur kwamen helemaal tot leven; je rook haast de kruiden en de vochtige warme jungle en hoorde de apen krijsen en Ananda spetteren met zijn slurf.
Ik vind het heel mooi dat het verhaal zich in het verleden afspeelt, maar tegelijkertijd zo’n tijdloos gevoel heeft. Aan de ene kant was het me wel duidelijk dat het niet in het heden speelde, maar aan de andere kant had het net zo goed wel zo kunnen zijn.
Ik vond het echt een heel erg fijn verhaal en heb genoten van begin tot eind! Van het avontuur, de sfeer, de omgeving en van de leuke en moedige personages.  Smaakt naar meer!

Chaya’s plan nam vastere vormen aan en het leek steeds slimmer. ‘Ben ik de enige die een uitweg ziet waarmee we ook nog eens onze mensen kunnen redden?’ 

Het meisje dat op een olifant ontsnapte
ISBN 9789048319060 – Veltman Uitgevers – 256 pagina’s – Verschenen: januari 2021 – Vertaald door: Jolanda Jongedijk/ Vitataal – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.