Blogtour: Knots – Tijs van Marle & Esther van den Brink

Dertigduizend jaar geleden op een dinsdagavond werd een jongetje geboren.
Het gebeurde in de derde grot van links in de groene vallei en zijn ouders noemden hem Knots.

Korte inhoud
“In de derde grot van links in de groene vallei, werd een holenmensje geboren.
Zijn ouders noemden hem Knots. Het was een naam voor een echte krijger. Alleen… Knots is niet zo stoer als zijn naam doet geloven!

Wanneer Knots onverwachts vrienden wordt Freddie de Oerkie en wanneer blijkt dat sneeuwleeuw Stip zijn hulp nodig heeft, besluit hij dat het tijd is om zichzelf te bewijzen in de wereld buiten de groene vallei. Hiervoor moet hij op hol geslagen mammoeten, klauwkrokodillen en giebelende lachkikkers te trotseren… Én zijn irritante zusje Tuf in bedwang houden!
Is hij stoerder dan hij zelf dacht?”

Als zijn opa zo stoer en onverschrokken was, waarom was Knots dan zo gewoon? Hij was de kleinzoon van de stoere Dork!

Wegwezen! Knots begon te rennen. Hij rende weg van het geluid. Dieper het bos in. Weg van het Kikkermeer! Weg van het dorp! Weg van de groene vallei waar hij alles kende.

Mijn mening
Ik vond de omslag en de korte inhoud van dit boek meteen aansprekend! Ik rekende op o.a. een heel grappig verhaal, heb ik dat ook gekregen?

Holbewonertje Knots is opgegroeid met de stoere verhalen van opa Dork, die de laatste gruwelijke sneeuwleeuw verslagen zou hebben, en met de lessen van juf Broeg over de Oerkies, afschuwelijke wildemannen die op de vlakte aan de andere kant van het bos wonen. Hij is dan ook doodsbang als hij denkt achterna gezeten te worden door een sneeuwleeuw, het bos in rent en Oerkie Freddie tegenkomt…
Maar Freddie blijkt super aardig en de sneeuwleeuw blijkt een lieve kleine pup, die hun hulp nodig heeft om weer thuis te komen. Daarvoor moeten ze wel een gevaarlijke tocht ondernemen naar het verre Sneeuwdal.
Durft Knots dat wel? Is hij moediger dan hij denkt?
Hij krijgt te maken met een irritante kleine verstekeling, pestapen, mammoeten, groengele kinderpakkers en poepetende krokodillen…

Ja: Dit was een heerlijk humoristisch en Knotsgek avontuur!
Knots denkt altijd dat hij niets durft maar op die tocht, met zijn nieuwe vriend en durfal Freddie, komt hij erachter dat hij best moedig is en hele goede ideeën heeft! Door samen te werken en vooroordelen opzij te zetten (eerst zelf zien, dan zelf oordelen) komen ze heel ver, ondanks allerlei obstakels (pestapen die ze bekogelen met fruit o.a.)…
Knots stelt op school altijd al wel vragen, hij denkt veel na over dingen, maar dat wordt hem niet in dank afgenomen. Nu kan hij zelf de wereld ontdekken!
Dit is echt een superleuk, superspannend, supergrappig (voetballen met mammoetdrollen, die soms niet genoeg opgedroogd zijn ) avontuur in de oertijd! En de personages zijn ook zo superleuk en de illustraties ook!
Het leuke  einde doet meteen uitkijken naar een volgend Knots (& Freddie) verhaal! Ik verheug me er alvast heel erg op. En ik weet zeker dat ook Remy en Levi zullen gaan genieten van deze boeken!

Als juf Broeg gelijk had zou hij nu blind worden. Dan zat hij nog meer in de problemen. Blind in het bos totdat de sneeuwleeuw hem zou opeten! En als de sneeuwleeuw hem niet te pakken zou krijgen, dan zou die Oerkie hem waarschijnlijk grijpen.

Mijn recensie maakt deel uit van de blogtour rond Knots, dit zijn de andere deelnemers:

Knots
ISBN 9789030507857 – Uitgever: Billy Bones – 176 pagina’s – Verschenen: juni 2021 – Illustraties: Esther van den Brink – Deel 1 in de Knots-serie – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.