Jesse Kreeks ruimtereisgids – Martin Howard & Chris Mould

‘Mijn naam is heer Wauwel Zielknijper, en ik ben voorzitter van de Curieuze Cartografieclub.’ 

Korte inhoud
“Alles staat klaar voor het nieuwe reisbureau van Jesse Kreek, maar heer Wauwel Zielknijper gooit roet in het eten. De zelfbenoemde president van de Curieuze Cartografieclub breekt het reisbureau tot op de grond toe af. En dus moeten Jesse, Derek en de professor op zoek naar leden om Zielknijper af te zetten. Maar vermiste clubleden vinden in het uitgestrekte heelal is niet eenvoudig, vooral als die niet gevonden wíllen worden.”

‘Waar lach je om, hersenloze kwijlhengel? Wat krioelen er voor gore kleine wormen in de hondendrol die jij je hersens noemt?’ 

Mijn mening
Van het doldwaze eerste deel, De ruimteatlas van Jesse Kreek, heb ik genoten vorig jaar. Is dit tweede deel net zo grappig?

‘Ik heb zojuist ontdekt dat Ammehol voluit Juk Ammehol heet. Snappen jullie ‘m? Juk? Am-me-hol?’ 

Het Curieuze Reisbureau is bijna klaar voor opening. Jesse Kreek en professor Stoule-Gang van de Curieuze Cartografieclub hebben al heel wat planeten bezocht en beoordeeld voor hun reisgids en zo al heel wat vakantiebestemmingen in het heelal verzameld. Maar dan komen er onverwachte bezoekers tevoorschijn uit de stenencirkel (waarmee je door het universum kunt reizen) onder het reisbureau.
Heer Wauwel Zielknijper, voorzitter van de CCC van 1542 tot 1546, toen verdween hij op planeet Galbak, is weer terug met zijn aanhang. Hij accepteert niet dat de professor een reisbureau probeert te maken van de CCC en besluit de leiding over te nemen (meeste stemmen voor Zielknijper…). Het reisbureau wordt afgebroken…
Het enige wat Jesse en de professor nog kunnen doen is, samen met Derek en Flem (de zoon van Zielknijper), op zoek gaan naar vermiste leden van de CCC om bij een nieuwe stemming de meerderheid te kunnen behalen. Maar zie die leden maar eens te vinden op een van de vele planeten in het heelal…

Het verhaal is meteen vanaf de eerste pagina weer pakkend en humoristisch. De verstrooide professor, die Jesse maar Roelof blijft noemen, die werelden die ze bezoeken (van prachtig tot afschuwelijk) en de beschrijvingen die Jesse ervan maakt voor de reisgids, en dan die ongewenste bezoekers van bijna 500 jaar geleden.
Zielknijper is echt een vreselijke en brute vent, dus je hoopt van harte dat het Jesse, de professor, Derek (Jager-van-het-Wrede-Stekelbeest-Dereko van planeet Zonderling, krijger en Jesses beste vriendin) en Flem (de zoon van Zielknijper die ze zo’n beetje ontvoeren, maar die de slechtste niet blijkt te zijn en niet gek op zijn vader is) zal lukken om érgens in het heelal vermiste CCC-leden te vinden en zo Zielknijper weg te stemmen. Maar voor ze iemand vinden… Hun queeste leidt hen langs vele bijzondere werelden en brengt ze in de ene doldwaze situatie na de andere! Geweldig leuk!!
Echt weer een superleuk avontuur, grappig, spannend, fantasierijk en gewoon knotsgek! En de illustraties brengen de personages nog meer tot leven! Ik heb nu al zin in de volgende avonturen van Jesse Kreek, de professor en hun bijzondere vrienden. Aan het einde van het verhaal zit in ieder geval een leuke ontwikkeling, dus ik ben benieuwd hoe het daarmee verder zal gaan.

OP PAD: GALBAK
Deze planeet is een paradijs voor iedereen die houdt van snot, of de hongerdood. Alle andere reizigers moeten Galbak koste wat kost vermijden.

Jesse Kreeks ruimtereisgids
ISBN 9789026153525 – Uitgeverij De Fontein – 336 pagina’s – Verschenen: november 2020 – Vertaald door: Anne Douqué – Illustraties: Chris Mould – Deel 2 in de Jesse Kreek-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.