De tweede stem – Elin Meijnen

Het klinkt minder heldhaftig dan het voelde. Iedereen gaat in zijn leven weleens naar een andere school, maar voor mij was het een sprong. Of was het een vlucht?

Korte inhoud
“Mette is blij en vooral opgelucht dat ze ervoor heeft gekozen om van school te wisselen. Alles is hier anders; de leerlingen, de lokalen en – het allerbelangrijkste – de docenten. Met haar zangtalent weet ze de hoofdrol in de schoolmusical te bemachtigen, waar ze haar nieuwe beste vriend Eddy ontmoet en de nogal directe scriptschrijver Flo.

Hier weet niemand wat er vroeger is gebeurd. Dat heeft ook niet, want Mette wil er nooit meer aan denken. Totdat de komst van een nieuwe docent alles verandert. Mette dacht dat ze het verleden achter zich had gelaten, maar kan dat eigenlijk wel?”

Ik zie haar verdwijnen in de menigte. Mijn hand voelt anders. Zachtjes fluister ik. ‘Hoi, Flo. Ik ben Mette…’ 

Blossom Books shorties
“Er zijn een heleboel middelbarescholieren die graag willen lezen, maar schrikken van een dik boek. Speciaal voor deze lezers komt BB met korte, toegankelijk geschreven novelles: de BLOSSOM BOOKS SHORTIES: een kort verhaal van zo’n 160 pagina’s uitgegeven in hardcover!”
(www.blossombooks.nl)

De link verwijst naar een artikel van een lokale krant. Heeft dit iets met Mette te maken? Het speelde zich wel af op een school…

Mijn mening
Blossom Books Shortie 001, Het zusje van, vond ik een super geslaagde start van deze novelle-reeks. Was deze 002 ook zo fijn?

Mette (16) besluit dat ze toe is aan een nieuwe start, op een nieuwe school waar niemand haar en haar (school)verleden kent. Ze maakt er voorzichtig nieuwe vrienden en besluit zich zelfs in te schrijven voor de schoolmusical. Ze is heel verlegen, maar kan als de beste zingen. De zelfverzekerde Eddy (haar tegenspeler) en super leuke Flo (scriptschrijver) geven haar het zelfvertrouwen dat ze de hoofdrol aankan.
Maar dan haalt het verleden haar in als er een nieuwe zangdocent komt helpen bij de musical… Hoe kan ze het verleden voor eens en voor altijd een plekje geven?

Het verhaal wisselt tussen Mette, toen en nu, en Flo. Je leert zo langzaam wat er gebeurd is in Mette’s leven en vooral op haar vorige school. Je leert haar in het nu kennen – en ziet haar opbloeien  – en leeft met haar mee als die persoon uit het verleden nu weer verschijnt en alle verwarrende gevoelens van toen weer opleven. En daarnaast leer je Flo kennen, die Mette graag mag en haar probeert te doorgronden en een beetje snuffelt in haar verleden en ondertussen gevoelens voor haar krijgt. Zo beleef je een achtbaan aan emoties mee met de hoofdpersonen, die je heel goed leert kennen en tijdens het lezen in je hart sluit. Heel knap gedaan in zo’n kort verhaal!
Ik vond het een heerlijk vlot lezend verhaal. Aangrijpend en meeslepend door dat verleden, maar ook heel erg lief door de opbloeiende liefde tussen Mette en Flo. En de personages zijn gewoon heel fijn.
Kortom: een hele fijne en geslaagde novelle!

Sinds ons gesprek op het schoolplein ben ik erg bezig met het hele gay-bi-lesbi-ding. Ik ben in de war, opgelucht en nog meer in de war. Ik dacht altijd dat ik een laatbloeier was. Dat de liefde wel kwam, ooit. Eddy heeft me wakker geschopt.

De tweede stem
ISBN 9789463492218 – Uitgever: Blossom Books – 170 pagina’s – Verschenen: maart 2021 – Blossom Books shortie 002 – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.