De gastenlijst – Lucy Foley

De rest van het eiland ziet er zo mogelijk nog vijandiger uit dan van een afstand. Het lijkt onvoorstelbaar dat we de komende dagen op deze onheilspellende plek zullen verblijven.

Korte inhoud
“Dertien gasten. Eén lijk.

Jules en Will kunnen hun geluk niet op. Eindelijk is het zover: hun bruiloft op een schitterend eiland voor de Ierse kust.
Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen en de gasten langzaam binnendruppelen, nadert er een storm. Wanneer die in alle hevigheid losbarst, kan niemand nog van het eiland af. Oud zeer steekt de kop op, lang vergeten  vetes worden uitgevochten en de stemming op het eiland wordt alsmaar grimmiger. Maar niemand kon vermoeden dat een van de aanwezigen in staat was tot moord.

Iedereen heeft geheimen. Iedereen heeft een motief.

Een van hen zal het eiland niet levend verlaten.

Maar wie?”

Alles lijkt op dit eiland te zijn veranderd. Het lijkt wel of deze plek zelf dat doet, alsof we om een bepaalde reden hierheen zijn gebracht. Ik weet dat dat belachelijk is. Het komt doordat er zo veel mensen uit het verleden en het heden op één plek bij elkaar zijn.

Mijn mening
Het vorige boek van Lucy Foley, De jachtpartij, vond ik helemaal geweldig! Mijn verwachtingen waren dus ook torenhoog toen ik aan De gastenlijst begon.  Weer zo’n heerlijke whodunit? De eerste indruk (#coverlove) is in ieder geval meteen weer goed!

De avond van de bruiloft: Er wordt een lichaam gevonden…
De dag ervoor: Jules en Will komen met hun eerste gasten aan op het eiland waar ze gaan trouwen. Er is daar alleen de indrukwekkende folly van Aoife en Freddy, een oud kerkhof en de ruige natuur.
Waar het een sprookjesbruiloft tussen een succesvol droompaar moet worden, lijkt het eiland het slechtste in de mensen naar boven te halen en worden er allemaal oude wonden opengereten. De spanningen lopen hoog op en tijdens de storm die losbarst blijkt dat de spanningen iemand te veel geworden zijn…

Ja hoor, het is weer zo’n geweldige whodunit! Van begin tot eind zat ik in het meeslepende verhaal en middenin de spanning en het verhaal leest ontzettend fijn en vlot weg.
Je weet al vrij gauw dat er een moord gepleegd is – je gaat heen en weer in de tijd tussen Nu en De dag ervoor – maar hebt bijna tot aan het einde geen idee om wie het gaat. Wel kom je er langzaamaan achter – de perspectieven wisselen tussen Jules, Will, de weddingplanner Aoife en wat gasten – dat er veel onderlinge geheimen zijn, dat er veel oud zeer zit en veel schone schijn is, en dat er meerdere mensen zijn die redenen zouden kunnen hebben om iemand zó erg te haten.
De spanningen lopen daar op dat “onbewoonde” (alleen Aoife en Freddy wonen er) eiland steeds hoger op en het wantrouwen, de jaloezie en de woede van bepaalde mensen is haast tastbaar. Er heerst het hele verhaal lang een heerlijk grimmig sfeertje, door de onderlinge spanningen, maar ook door de geweldige ruige en duistere locatie en de storm die losbarst. Iedereen kan de dader zijn, iedereen kan het slachtoffer zijn… I love it!
Wat heb ik genoten van deze thriller! Echt jammer dat ik hem uit heb en weer moet wachten op een volgend boek van Lucy Foley. Ik wil meer!

Eindelijk zegt het meisje, met diezelfde vreselijk schorre stem: ‘Buiten. Zo veel bloed!’ En dan, net voordat ze flauwvalt: ‘Een lichaam.’ 

De gastenlijst
ISBN 9789022591765 – Uitgever: Boekerij – 352 pagina’s – Verschenen: november 2020 – Vertaald door: Ans van der Graaff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.