Onder de radar – Marcel van de Ven

‘Morgen kan ik het ophalen bij Jay,’ zegt Sam opeens. (…)
‘Mijn mes.’ Sams stem klinkt wat zachter als hij het woord ‘mes’ uitspreekt.
‘Ga je dat echt doen?’ Verbaasd kijk ik hem aan. Tot nu toe dacht ik dat het vooral gelul was, over messen en die drillraps.

Korte inhoud
“Alex, Hannah en Elin zitten bij elkaar in de klas, maar hebben weinig met elkaar te maken. Ze hebben ieder hun eigen leven. En hun eigen problemen.
Alex vindt het maar niks dat zijn neef Sam zo stoer doet de laatste tijd. Hij heeft het steeds over wapens, drillrap en ‘jagen’. Alex vertrouwt het niet, maar ja, Sam is wel zijn neef. Elin wordt gechanteerd door haar ex-vriendje. Sinds het uit is, dreigt hij om een bepaald filmpje van haar te verspreiden. Dus doet ze maar wat hij van haar vraagt.
Nieuwkomer Hannah heeft het thuis en op school niet gemakkelijk. Als haar klasgenoten een gemene prank met haar uithalen, weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze raakt in paniek en slaat op de vlucht.
Alex, Hannah en Elin leren elkaar pas écht kennen als alles uit de hand loopt…”

Misschien schaamt ze zich? Daar weet ik alles van. Ik heb zelf natuurlijk ook niet helemaal de waarheid verteld over wat er met Sam gebeurd is.

Mijn mening
Ik ken (o.a.) ex-undercoveragent Marcel van de Ven van het tv-programma Hunted, waar hij operationeel leidinggevende is van het opsporingsteam. Ik was wel heel benieuwd naar deze jeugdthriller gebaseerd op zijn ervaring met actuele jeugdzaken!

Hannah is net verhuisd, heeft het thuis met de nieuwe vriend van haar moeder niet makkelijk en op haar nieuwe school ook niet. Op een dag wordt er een gemene grap met haar uitgehaald en dan vlucht ze…
Alex en zijn neef Sam waren altijd dikke vrienden, maar sinds afgelopen zomer lijkt Sam een ander mens. Hij is geobsedeerd door drillraps, gangs en wapens. Alex weet niet goed wat hij hiermee aan moet. Hij wil geen snitch zijn…
Elin wordt door haar ex-vriendje gechanteerd en ze durft er niets van te zeggen, ze schaamt zich te erg. Maar dit (hij) kan zo toch niet doorgaan?
Deze drie klasgenoten die niets met elkaar gemeen lijken te hebben, komen door alle heftige gebeurtenissen ineens naast elkaar te staan…

De perspectieven van Hannah, Alex en Elin wisselen elkaar af in het verhaal, waardoor je een heel breed beeld krijgt bij wat er allemaal gaande is in hun levens, privé en op school. Ze hebben het door bepaalde mensen in hun omgeving niet makkelijk en worstelen met allerlei gevoelens.
Het verhaal is van begin tot eind meeslepend, ontzettend spannend en voelt heel realistisch aan (helaas! beangstigend…). Er komen allerlei actuele onderwerpen aan bod in dit boek, zoals groepsdruk, wapenbezit, sexting, chantage en (huiselijk) geweld. Er is dus veel gaande, maar absoluut niet te veel! Het verhaal is heel geloofwaardig en de personages komen echt tot leven. Ik leefde ontzettend mee met allemaal! Knap gedaan.
Ik vond het een hele fijne jeugdthriller en ik hoop zeker dat Marcel van de Ven met meer van deze verhalen zal komen!

PS: Er staat een voorwoord van officier van justitie Annelies van Loon in het boek en achterin een nawoord van Marcel met allerlei voorbeelden van de onderwerpen uit het boek, wat je kunt doen en wie je kunt benaderen als je slachtoffer/dader/getuige bent. Heel fijn en leerzaam dat de verhalen/voorbeelden van deze ervaringsdeskundigen erin staan!

Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet het niet!!!

Onder de radar
ISBN 9789020622485 – Uitgeverij Kluitman – 176 pagina’s – Verschenen: november 2020 – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.