Het veilige huis – Anna Downes

Het ene moment had ze nog zo diep in de put gezeten en nu… dit. (…)
‘Ik vind het prachtig,’ zei ze, terwijl het hek zich achter hen sloot. ‘Ik wil nooit meer weg.’ 

Korte inhoud
“Het leven van Emily is op een dieptepunt beland, maar dan krijgt zij de kans van haar leven. Haar baas Scott vraagt haar als nanny aan de slag te gaan op het Franse landgoed waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Emily wordt erheen gevlogen in een privéjet en is gecharmeerd van Scotts vrouw Nina en hun dochtertje. Ze leiden een luxeleven, maar al snel krijgt Emily twijfels. Waarom wonen ze zo geïsoleerd? Waarom spreekt het dochtertje geen woord tegen haar?
Emily beseft dat onder de idylle gevaarlijke geheimen schuilgaan, en dat als zij niet meegaat in Scott en Nina’s verhaal, het paradijselijke leventje wel eens een gevangenis zou kunnen worden waaruit ontsnappen onmogelijk is…”

Diezelfde middag veranderde zijn idee van een zaadje in een volgroeid plan. Hij inde nog wat wederdiensten en regelde het een en ander. De pionnen werden keurig in positie gezet.

Mijn mening
De zomerse omslag van dit boek (goddelijk) en dan dat “Geen telefoon. Geen bezoek. Geen uitweg.”, dat intrigeerde me wel enorm! Trouble in paradise?

De ellende stapelt zich op voor Emily: blut, ontslagen, uit haar huurwoning gezet en geen succes met haar audities… Maar dan doet haar (ex-)baas haar een geweldig aanbod: ze mag als au-pair en manusje-van-alles gaan werken op het landgoed in Frankrijk waar zijn vrouw Nina en dochtertje Aurelia wonen. Eenmaal in het paradijs aangekomen blijkt Nina heel sympathiek en Aurelia heel lief, maar toch zijn de twee ook wat eigenaardig. Wat schuilt er onder de façade? Is Emily’s nieuwe baan te mooi om waar te zijn?

Het boek begint met de aankomst van Emily in Frankrijk; ze is dolblij en wil meteen al nooit meer weg. Dan volgt wat eraan voorafging en wordt duidelijk dat haar baas Scott haar gemanipuleerd heeft. Wat zit er achter zijn plannetje(s)? Tussendoor lees je ook nog fragmenten vanuit een duidelijk getroebleerde Nina. Wat is er precies met haar aan de hand?
Nadat Emily op het prachtige landgoed is aangekomen beginnen er langzaam barstjes te ontstaan in die droomwereld. Wat is er gaande? Is Emily er wel veilig?

Het verhaal is niet onwijs spannend, ik vond het niet echt een thriller, maar toch bleef het verhaal me wel enorm boeien. Ik moest en zou er gewoon achter komen wat er aan de hand was daar in Frankrijk met Nina en Aurelia. Ik heb echt van alles gedacht en kreeg zelfs een beetje spookverhaal-vibes op gegeven moment… Het verhaal had spannender gekund, ik had het ook spannender verwacht, maar het had gelukkig toch genoeg tastbare spanning om mijn aandacht vast te houden. Toch weer goed voor een paar uurtjes leesplezier!

Scotts vrouw was overigens ook heel anders dan ze zich had voorgesteld. Ze zag er fantastisch uit, daar bestond geen twijfel over, maar tegelijk had ze ook iets vreemds, iets wat Emily niet onder woorden kon brengen.

Het veilige huis
ISBN 9789026150531 – Uitgeverij De Fontein – 352 pagina’s – Verschenen: juli 2020 – Vertaald uit het Engels door: Frank van der Knoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.