Zo werden we mensen – Michael Bright & Hannah Bailey

In dit boek proberen we te ontdekken wat de ontwikkeling is die onze voorouders hebben doorgemaakt om uiteindelijk mensen te worden.

Korte inhoud
“Wat maakt ons mensen?
Waar komen we vandaan?
Hoe zijn we geworden wie we zijn?

Mensen zijn uniek. Als er iets is waar iedereen het over eens is, is het dat. Maar waar past die mens – die spreekt en schrijft, die kunst en muziek maakt, die machines ontwerpt en naar de ruimte reist – in de ontwikkeling van de aarde?

Dit boek probeert daar met alle gegevens die inmiddels bekend zijn een antwoord op te geven. En dat antwoord begint 66 miljoen jaar geleden bij een soort boomspitsmuizen…”

De avontuurlijke geschiedenis van de mens is lang en ingewikkeld. Onze stamboom is dan ook geen rechte lijn van de ene voorouder naar de volgende, maar heeft allerlei vertakkingen en doodlopende eindjes.

Mijn mening
Dit jeugdboek (9+) sprak me meteen aan: door de sfeervolle omslagillustratie en het onderwerp. Het is lang geleden dat ik met geschiedenis geleerd heb over onze voorouders en onze evolutie, dus tijd voor een opfriscursus…

Wist jij dat onze vroegste voorouders – primaten die zo’n 66 miljoen jaar geleden leefden – het meest leken op boomspitsmuizen? En dat voorouders van mensapen ongeveer 30 miljoen jaar geleden begonnen te lijken op de apensoorten van nu? Pas zo’n 6 tot 8 miljoen jaar geleden gingen ‘we’ rechtop lopen, 3 miljoen jaar geleden werd het eerste gereedschap gebruikt en de oudste gevonden huizen (hutten) zijn zo’n 400.000 jaar oud…
Dit en nog véél meer over de ingewikkelde evolutie van de mens kun je lezen in dit prachtig en sfeervol geïllustreerde non-fictie boek.

Het boek is boeiend van begin tot eind, geeft veel laagdrempelige info en maakt ook duidelijk dat er nog zo veel is wat we nog niet weten en dat er steeds meer informatie bekend wordt uit onderzoek.
Er is niet één simpele lijn in de evolutie van de mens, er zijn veel lijntjes, veel ‘families’, waarvan uiteindelijk alleen de Homo Sapiens is overgebleven. Waar zal het heen gaan met onze evolutie?
Echt een geweldig mooi en interessant boek! Voor kinderen en volwassenen. Door de vele illustraties komt de tekst tot leven en door de bondige stukken informatie is alles goed behapbaar. Een prachtig geheel!

Mensen en onze meest nabije voorouders worden ‘Hominini’ genoemd.

Zo werden we mensen. Onze ongelofelijke evolutie.
ISBN 9789047711902 – Uitgeverij Lemniscaat – 64 pagina’s – Verschenen: maart 2020 – Originele titel: When We Became Humans. Our Incredible Evolutionary Journey – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Hannah Bailey – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.