Het Oog van de Dageraad – Maria Postema & Maarten Bruns

De rechter had hem laten kiezen: meedoen aan het programma van Zeestroom, of zes maanden jeugdgevangenis.

Korte inhoud
“Elvis moet met een groep jongeren die een misstap hebben begaan vier maanden zeilen om zijn leven te beteren. Na een heftige storm legt het schip aan bij een klein eiland in de Caribische Zee.
Tijdens een tocht door de jungle ontdekt Elvis een beeld met daarin het oog van Egouma, een god die beslist over gezondheid en ziekte. De gids vertelt dat de god mensen kan genezen, maar wie hem boos maakt, zal onheil over zichzelf en anderen afroepen. Bijgeloof, denkt Elvis. Maar stel dat het wél werkt, en hij alles goed kan maken?
Hij neemt een beslissing. Met verwoestende gevolgen…”

Elf kleine criminelen, twee coaches, vier bemanningsleden: deze zeventien mensen moesten de komende maanden samen de oceaan oversteken.

Mijn mening
Na het onwijs spannende avontuur in Dertiendagh had ik wel zin in meer van Maria Postema & Maarten Bruns! Was dit weer zo’n heerlijk spannend avontuur?  De naam van de hoofdpersoon verdient in ieder geval al pluspunten! En de looks zijn ook weer fantastisch!

Elvis (17) heeft een misstap begaan en moet naar de jeugdgevangenis. Maar hij krijgt een aanbod: in plaats daarvan mag hij ook meedoen aan het Zeestroom-programma en vier maanden op een zeilschip samen met tien andere jeugddelinquenten de oceaan oversteken. Ze krijgen coaching en moeten keihard (samen)werken. Hij gaat ervoor en waar hij en de anderen eerst lacherig doen over dat ‘hun levens nooit meer hetzelfde zullen zijn’, blijkt maar al te gauw dat dat weleens waarheid kan worden…
Bij een stop op het Caribische Santa Iguana worden de jongeren door een gids door de jungle rondgeleid en maken ze kennis met het beeld van god Egouma en het magische Oog, wat kan beslissen over gezondheid en ziekte. Zou Elvis de kracht van het Oog kunnen gebruiken om thuis iets goed te maken?
Hij beseft niet dat zijn beslissing verstrekkende gevolgen gaat hebben, niet alleen voor hem, ook voor zijn reisgenoten…

Laat ik meteen zeggen dat ik van begin tot eind geboeid heb zitten lezen in dit boek! Ik werd compleet meegezogen het spannende verhaal in en beleefde alles mee met de tieners, waarvan er sommigen zo slecht nog niet blijken (maar anderen…), waartussen er vriendschappen ontstaan tijdens de meer dan stormachtige trip. Op gegeven moment heeft Elvis niet alleen thuis iets goed te maken, maar ook tijdens de reis en dan blijkt dat hij zich toch echt moet openstellen voor de anderen en hun hulp hard nodig heeft.
Ik heb zo onwijs genoten van dit duistere en meeslepende avontuur! Maria en Maarten hebben wel bewezen dat ze ontzettend goed zijn in het schrijven van avontuurlijke verhalen met een duister randje eraan… Ik wil heel graag meer!!

Was het toeval dat de ‘Mata Hari’ direct na het vertrek van Santa Iguana zo veel ellende over zich heen kreeg? Ja, natuurlijk, zei Elvis tegen zichzelf. Botte pech.

Het Oog van de Dageraad
ISBN 9789025878078 – Uitgever: Leopold – 272 pagina’s – Verschenen: november 2019 – Leeftijd: 13+

2 thoughts on “Het Oog van de Dageraad – Maria Postema & Maarten Bruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.