Dertiendagh – Maria Postema & Maarten Bruns

Verbijsterd keek hij om zich heen. De hele vloer was bedekt met tekens. Ze waren moeilijk zichtbaar, maar toen hij het licht erover liet schijnen, kon hij de contouren goed onderscheiden.

Korte inhoud
Erik en zijn buurmeisje Zoë verkennen in de Scheveningse duinen een oude bunker van de Atlantikwall. Daar vinden ze een kistje met een verbijsterende inhoud. Hun mysterieuze vondst is het begin van een zenuwslopende zoektocht naar een geheim bunkerstelsel. In de uitgestrekte gangen diep onder de grond vervagen de grenzen tussen heden en verleden, tussen realiteit en nachtmerrie. Wolvengehuil in de verte, een valhek dat hermetisch dichtklapt, een dagboek dat vertelt over duistere experimenten en over Dertiendagh, een mythische dag die de wereld voorgoed zal veranderen… In een race tegen de klok moeten Erik en zijn vrienden alles op het spel zetten om het donkere tij te keren – en hun leven te redden. 

Hij keek nog eens goed in het kistje en hapte naar adem. Tussen de kogels lag een verweerde ring. Het zegel staarde hem aan als een boos, bloeddoorlopen oog, met een zwarte pupil van waaruit vier bliksemschichten naar de rand schoten.

Auteurs
“Auteur en vertaler Maria Postema(1981) is haar hele leven al in de ban van boeken en verhalen. Na haar studies Engels en Film- en Televisiewetenschappen werd ze in korte tijd één van Nederlands bekendste YA-vertalers. Ze vertaalde meer dan vijftig jongerenromans, waaronder de hitseries TwilightThe Hunger GamesGoneen Divergent. Met medeauteur Maarten Bruns schreef ze de spannende YA-roman Dertiendagh.

Maarten Bruns(1976) is productontwikkelaar, muzikant en schrijver van zowel YA- als non-fictie boeken. Zijn boeken over non-IT scrummen en professionele leergemeenschappen in het onderwijs bereikten een breed publiek. Met zijn YA-roman Dertiendagh, die hij samen schreef met YA-hit-vertaalster Maria Postema, richt hij zich op een heel ander publiek: jongeren die spannende verhalen willen lezen. Bruns zet zijn creatieve talenten in om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.”

Geruisloos zwaaide de deur open, alsof hij gisteren nog gesmeerd was.

Mijn mening
Ik las dit boek om mijn recensie ook te kunnen delen in de Kinderboeken Facebookgroep, omdat het één van de drie genomineerden was voor de Jonge Jury Debuutprijs van dit jaar. Dertiendagh won niet, maar Maria en Maarten stonden wat mij betreft welverdiend in de top 3!

Erik en zijn buurmeisje Zoë besluiten, na een verhaal te hebben gehoord van de geschiedenisleraar over verborgen bunkers en gangenstelsels in de Scheveningse duinen (een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog), op zoek te gaan naar zo’n onontdekt stukje geschiedenis. Ze krijgen bij hun geheime, want illegale, zoektocht hulp van Eriks bandleden Matthijs en Jerry en Zoë’s vriendin Merel.
De vondst van een vreemde ring door Erik en Zoë en later het ontdekken van inderdaad een geheim gangenstelsel in de duinen, zet hun wereld compleet op zijn kop. Want wat ze daar meemaken…
Ternauwernood weten ze er weer uit te komen, maar helaas zullen ze nog één keer terug moeten om een grote ramp te voorkomen…

Wat een onwijs boeiend verhaal! Ik krijg er helemaal zin van om bunkers te bezoeken en me meer in het onderwerp te verdiepen. En dan die geschiedenis gecombineerd met wetenschap en mythologie, zo gaaf gedaan!
Het verhaal is niet alleen boeiend van begin tot eind, maar het is ook één groot, ontzettend spannend avontuur. Eenmaal begonnen met lezen is er geen stoppen meer aan, je wordt helemaal meegesleurd.
En ik kan je gelukkig vertellen: er komt een tweede deel! Daar kan ik me nu al op verheugen, ik heb zo’n zin om meer van dit soort avonturen te beleven. Benieuwd of dat boek ook weer zo’n gave cover heeft! En hoe het verder gaat natuurlijk…

‘Het kan niet. Onmogelijk. Het kan niet.’ 

Dertiendagh
ISBN 9789025872328 – Uitgever: Leopold – 224 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Deel 1 in de serie – Leeftijd: 15+

[bol_product_links block_id=”bol_5b62bc02c1394_selected-products” products=”9200000071999614,9200000078833165″ name=”dertiendagh” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Dertiendagh – Maria Postema & Maarten Bruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.