Brons – Linda Dielemans & Sanne te Loo

Wáár gaat dit boek over? Over brons? Wat is dat nou voor onderwerp? Nou, een behoorlijk spannend onderwerp, dat kan ik je alvast verklappen!

Korte inhoud
“Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo’n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren.

Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?

Geïnspireerd door het onderzoek van archeologieprofessor David Fontijn voert Linda Dielemans je mee naar een bijzondere tijd, die tegelijkertijd vreemd en vertrouwd is. De prachtige illustraties van Sanne te Loo laten de bronstijd op een magische manier tot leven komen.”

Toen kwam brons, en het steen verdween. Maar dat is niet het enige wat er over brons te vertellen is. Er zijn namelijk allerlei mysterieuze dingen mee aan de hand.

Metaal kan van alles worden. En het begon allemaal met brons.

Mijn mening
Laat ik meteen beginnen met zeggen dat dit boek niet op je verlanglijstje mag ontbreken! Als je van geschiedenis houdt en archeologie en/of je wilt er graag meer over leren: dit boek brengt de bronstijd helemaal tot leven!

In dit non-fictie boek vertelt Linda Dielemans je alles over brons en de bronstijd. Met name de geheimzinnige dingen die er met de kostbaarheden van brons gebeurden; ze eindigden in het moeras of in de rivier, waarom??
En hoe kwamen bronzen voorwerpen in o.a. Nederland terecht? (toen natuurlijk nog geen NL ) Koper en tin (samen brons) was hier helemaal niet te vinden…

Allerlei voorwerpen komen tot leven in dit boek, waar naast allerlei prettig leesbare informatie ook wat verhalen staan, waarin die voorwerpen een stem krijgen. Heel mooi gedaan! Bijzonder!  Mijn favoriet was die over meisjes Mare en Lot, die liever samen vluchten dan dat Mare met een rijke man moet trouwen, maar dan moet Mare eerst van zijn geschenk af zien te komen…

Als je dit boek gelezen hebt wil je meteen naar het museum om de genoemde voorwerpen die er nog steeds zijn te gaan bewonderen!
Wat ik al zei: de bronstijd én een aantal bronzen voorwerpen komen in dit boek tot leven. En dat komt niet alleen door de heerlijke vertelkunst van Linda Dielemans, maar ook door de prachtige sfeervolle illustraties van Sanne te Loo. Wat een geweldige combinatie, ik ben echt helemaal weg van dit boek; van de inhoud en van de looks!

Kijk eens om je heen. Is er iets van koper waar jij nu bent? Of iets van brons? Daarin zou zomaar koper of tin kunnen zitten dat al in de bronstijd uit de grond is gehaald. Misschien al wel vierduizend jaar geleden!

Brons
ISBN 9789059568945 – Fontaine Uitgevers – 192 pagina’s – Verschenen: mei 2019 – Illustraties: Sanne te Loo – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5df20d036369b_selected-products” products=”9200000101809601″ name=”brons” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Brons – Linda Dielemans & Sanne te Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.