Duimkruid – Esther Teunissen

Het was een goede dag voor een onthoofding.

Korte inhoud
“1525, Den Haag, in en om het Binnenhof, centrum van macht en recht. Een moord, een vijftienjarige verdachte, en een moeder die overtuigd is van de onschuld van haar zoon. In een wanhopige poging om haar kind van de doodstraf in kokende olie te redden, stuit zij op een beerput vol leugens, geheimen, valsemunters en politieke belangen. De hogere en de lagere kringen, raadszalen, martelkamers en louche herbergen zijn de plaatsen van handeling van deze intrigerende historische thriller. Duimkruid gaat over de strijd om rechtvaardigheid in een wereld vol religieuze onrust, waarin een eerlijke procesgang niet voor zich spreekt, maar manipulatie en chantage des te meer.”

‘Ze hebben hem vanochtend in de Gevangenpoort opgesloten. Weet hij soms meer over de dood van Ruychaver?’ 

Auteur
“Esther Teunissen (1967) werkt als bestuursadviseur voor verschillende burgemeesters. Op weg naar haar werk fietst ze dagelijks langs de Gevangenpoort en het Binnenhof, de plek die als inspiratie diende voor de historische thriller waar ze nu mee debuteert.”
(www.uitgeverijprometheus.nl)

‘We hebben te maken met meesters in de misdaad, die zich niet gemakkelijk laten pakken. Opsporing van valsemunters is lastig.’ 

Mijn mening
Een thriller die zich afspeelt in het verleden, daar hou ik van!  Leuk dat ik van de zomer ook net een bezoekje aan de Gevangenpoort gebracht heb in Den Haag, zo kon ik stukjes van dit verhaal écht voor me zien. Maar dat deed de auteur zelf al heel goed; zorgen dat ik alles voor me zag! Ik liep echt even rond in het 16e eeuwse Den Haag…

Den Haag, 1525. Hadewych Dolckx, weduwe van een apotheker, heeft een kruidenierswinkel en is vroedvrouw. Op een dag wordt haar zoon Frederik (15) opgepakt en in de Gevangenpoort opgesloten, verdacht van de moord op de koopman waar hij voor werkte en verdacht van valsemunterij. Hadewych is overtuigd van zijn onschuld en zet alles op alles om zijn onschuld te bewijzen aan de aanklager die verantwoordelijk is voor zijn vonnis. Niet gemakkelijk voor een vrouw in die tijd, die ook nog eens ‘dingen met kruiden’ doet…
Aanklager Adriaan Oem is ook niet helemaal overtuigd van de schuld van Frederik en stelt tegen de wil in van de raadsheren (het is een onrustige tijd, dus er zijn genoeg andere dingen om tijd aan te besteden) een onderzoek in naar de moord en naar de valsemunters. Hij stuit op een hoop gekonkel tussen machtige mannen én er vallen meer doden…

Wat een prachtige, duistere cover heeft dit boek, hè? Past perfect bij het sfeertje van het verhaal! De moeder die haar zoon van de doodstraf probeert te redden, het gekonkel aan het Hof van Holland, de machtige mannen die voor geld en beloningen een hoop dingen onder het tapijt vegen, de jacht van de aanklager naar de waarheid…
Wat heb ik zitten genieten! Ik kon het boek gewoon niet wegleggen! Ik zat er helemaal in. Het verhaal is boeiend, meeslepend en heel spannend van begin tot eind. Én het verleden komt helemaal tot leven. Echt een geweldige historische thriller!  Smaakt naar meer…

Duimkruid
ISBN 9789044639940 – Uitgeverij Prometheus – 288 pagina’s – Verschenen: mei 2019

[bol_product_links block_id=”bol_5d80991460581_selected-products” products=”9200000101930137,9200000109868061″ name=”Duimkruid” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.