De Ketting – Adrian McKinty

Ze zit bij de bushalte de likes op haar Instagram te bekijken en ziet de man met het vuurwapen niet eens tot hij bijna naast haar staat.

Korte inhoud
“Het is een ochtend als alle andere. Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Maar een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles. De beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven.

Rachel maakt nu deel uit van de Ketting, een oneindig en ingenieus plan dat ouders verandert in criminelen – en iemand heel rijk maakt. De regels zijn eenvoudig, de morele keuzes onmogelijk: vind snel geld, zoek een eigen slachtoffer en bega een vreselijke daad waarvan je 24 uur geleden nog dacht dat je er nooit toe in staat zou zijn.

De genieën achter de Ketting weten dat ouders alles voor hun kinderen overhebben. Wat ze niet weten is dat zelfs de sterkste ketting maar zoveel druk kan verdragen… tot hij breekt.”

‘Je moet twee dingen goed onthouden,’ zegt een stem die wordt vervormd via een of ander apparaatje. ‘Eén: je bent niet de eerste en je zult zeker niet de laatste zijn. Twee: denk erom, het gaat niet om het geld. Het gaat om de Ketting.’ 

Auteur
“Adrian McKinty (1968) is een Ierse misdaadromanschrijver en -criticus en een van de opkomende sterren in internationale misdaadfictie. Zijn werk won vele prijzen en zijn Sean Duffy-romans werden door meerdere kranten uitgeroepen tot de beste misdaadromans van het jaar. McKinty is geboren in Belfast en woont in New York.”
(www.boekerij.nl)

Rachel huivert, een mengeling van fascinatie en afkeer. Hoe kan ze zo lichtvaardig denken over zoiets akeligs? Gaat dat zo als je een trauma oploopt?

Mijn mening
Wat een fascinerende voorkant heeft dit boek, hè?! ‘Slachtoffer, ontvoerder, crimineel. Je wordt het allemaal…‘ Dat alleen al zorgde ervoor dat ik het boek graag wilde lezen! En dan hoorde ik er de laatste tijd ook steeds super enthousiaste berichten over! Gauw zelf gaan ervaren dus…

Rachels dochter Kylie (13) wordt ontvoerd terwijl ze op de schoolbus zit te wachten. Rachel krijgt kort daarop een paar raadselachtige en beangstigende telefoontjes, eerst van iemand die haar laat weten dat ze nu onderdeel van De Ketting is en dat ze het serieus moet nemen, ze zien alles. En daarna van een vrouw wiens zoon ontvoerd is en die nu Kylie op haar beurt ontvoerd heeft. Ze legt Rachel de regels uit: geen politie o.i.d., betaal het losgeld en ontvoer zelf ook iemand, dan komt haar zoon vrij en uiteindelijk zal Kylie ook vrijkomen als de volgende ouders weer aan de regels voldoen… De Ketting moet in stand gehouden worden, anders loopt het voor niemand goed af!
En zo word je zelf dus niet alleen slachtoffer, maar ook misdadiger…

Hoe ver zou jij gaan om je kind te redden? Dat is de vraag die de hele tijd door je hoofd spookt tijdens het lezen van dit onwijs boeiende en beangstigende verhaal! Is er dan geen enkele manier om De Ketting te breken?
Je krijgt het verhaal mee vanuit verschillende perspectieven; die van Rachel die zichzelf in een monster ziet veranderen om het leven van haar dochter te redden, die van Kylie die heel moedig zelf aan een ontsnappingsplan werkt, die van haar oom Pete wiens hulp Rachel inschakelt (ze is gescheiden van de vader van Kylie) en die zelf ook wat problemen heeft, die van een anonieme vrouw die achter De Ketting zit, en nog een aantal personen. Dat maakt het geheel nog spannender, want je krijgt veel verschillende kanten en emoties mee en leert de personages beter kennen.

Het verhaal leest door de korte hoofdstukken en de continue spanning ontzettend vlot en ik kon het dan ook gewoon niet wegleggen. Ik las het in één ruk uit! Steeds denk je: ok, nu is de nachtmerrie bijna over, maar nee hoor… Echt zo geweldig gedaan! Wat een topthriller is dit! Nu al een van de toppers van 2019 voor mij!

De Ketting
ISBN 9789022587898 – Uitgever: Boekerij – 352 pagina’s – Verschenen: juli 2019 – Originele titel: The Chain – Vertaald door: Sabine Mutsaers

[bol_product_links block_id=”bol_5d36bf3ea2ced_selected-products” products=”9200000108571065,9200000108557013″ name=”ketting” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.