Blockbusters: De ondergrondse Rembrandt – Manon Berns

‘Jullie zien hier een labyrint van 20.000 gangen. De Sint-Pietersberg herbergt een gigantische ondergrondse doolhof.’ 

Korte inhoud
“De Blockbusters gaan op scoutingkamp in Maastricht. Daar voeren ze allerlei spannende opdrachten uit en ze ontdekken dat er in de Tweede Wereldoorlog van alles verborgen werd gehouden in de ondergrondse Kluis in de Sint-Pietersberg: niet alleen de Nachtwacht van Rembrandt en een illegale radiozender, maar ook Amerikaanse piloten en smokkelwaar!

Al snel blijkt dat Juul zich niet thuis voelt op het kamp. Heeft het oorlogsverleden van haar Joodse familie hiermee te maken? En wat voert die norse champignonkweker toch in zijn schild? De ondergrondse zoektocht van de Blockbusters brengt van alles aan het licht.”

‘750 schilderijen waren hier opgeslagen, uit alle belangrijke musea van Nederland. Met als pronkstuk de Nachtwacht van Rembrandt uit het Rijksmuseum. Die lag hier: uit zijn lijst gehaald en opgerold.’ 

Auteur
“Of Manon Berns nu voor een museum, haar eigen galerie, een kunstverzamelaar of de krant werkt, in haar baan draait het altijd om kunst.
Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden, vraagt ze zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien besloot ze de Blockbusters-serie te schrijven, met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol.”
www.kluitman.nl

‘Wat doen die mensen hier?’ vraagt Jimi. ”s Avonds laat in de grotten?’ 

Mijn mening
Dit is alweer het vijfde deel in de fijne Blockbusters-serie van Manon Berns. We gingen al met de Blockbusters naar Frankrijk voor Picasso en Monet, naar Spanje voor Dalí en naar Rusland voor Kandinsky, nu blijven ze/we in Nederland voor – heel toepasselijk in dit Rembrandtjaar – Rembrandt en zijn Nachtwacht

Vrienden Storm, Juul, Jimi en Lara zijn op scoutingkamp in Maastricht. De vrienden bezoeken er de ondergrondse Kluis in de mergelgrotten waar o.a. de Nachtwacht tijdens WOII opgeslagen lag. De scouts mogen meedenken over de escape room die er in de Kluis gebouwd gaat worden en moeten een verhaal bedenken wat met de Nachtwacht en met de WOII te maken heeft. Daarnaast krijgen ze nog meer opdrachten waarmee ze meteen de rijke oorlogsgeschiedenis van de gangenstelsels in de Sint-Pietersberg leren kennen. Alleen Juul heeft het wel erg moeilijk met het onderwerp, het komt voor haar, met haar Joodse familie(geschiedenis), wel heel dichtbij…
Gelukkig hebben de vrienden genoeg afleiding als ze op Blockbusters-onderzoek uit gaan nadat ze een dagboek vinden van vier vrienden die in die oorlogstijd de grotten op hun duimpje kenden. Ze schreven namelijk ook iets over de Nachtwacht, maar wat gebeurde daar nou mee? Er mist een pagina…

Manon Berns heeft weer een heerlijk spannend verhaal weten te bedenken rond een stukje kunstgeschiedenis, zich dit keer afspelend in eigen land. De Nachtwacht speelt een hele grote rol, maar ook de Tweede Wereldoorlog en met name het ondergrondse leven; het verzet, de opgeslagen kunstwerken in de grotten, smokkelaars…
Het levert wederom een heel leerzaam en zeer boeiend avontuur op, wat je het liefst in één ruk uitleest. Altijd leuk om in het gezelschap van de vier tieners te verkeren en te ontdekken wat ze nu weer voor mysteries te ontrafelen hebben en met ze mee op onderzoek uit te gaan! Ik blijf dit een geweldige serie vinden, waar ik iedere keer wat van opsteek.  Op naar het volgende avontuur…

‘Dit gaan we onderzoeken. Mooie Blockbusters-opdracht.’ 

De ondergrondse Rembrandt
ISBN 9789020674996 – Uitgever: Kluitman – 254 pagina’s – Verschenen: maart 2019 – Deel 5 in de Blockbusters-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.