De waarheid volgens Mason Buttle – Leslie Connor

‘”Buiten de lijntjes denken” is een gave,’ zegt ze. ‘Het betekent dat je ruim denkt en overal voor openstaat, Mason. Als je niet in hokjes denkt, ben je onbegrensd! Zo ben jij!’ Juf Blinny lacht. Naar míj.

Korte inhoud
Mason Buttle woont met zijn oma en zijn oom op een oude, verwaarloosde appelboerderij. Thuis heeft hij het prima en voelt hij zich veilig, maar school is een ander verhaal. Mason is namelijk de grootste, meest zweterige en – laten we het aardig zeggen – niet de slimste leerling. En daar maakt een groepje jongens misbruik van.
Mason had een goede vriend, maar vijftien maanden geleden werd Benny dood gevonden in de appelgaard. Sindsdien wordt Mason steeds maar weer door Luitenant Baird ondervraagd. Hij lijkt het verhaal van Mason niet te geloven.
Gelukkig ontmoet Mason Calvin: het dunste, kleinste en misschien wel slimste jongetje van de school. De twee worden onafscheidelijke vrienden. Maar dan lijkt de geschiedenis zich te herhalen…

Hij ging dood in mei en dit is alweer de tweede septembermaand zonder hem. Tweede bloei. Tweede appeloogst. Ik moet aan de appels denken omdat Benny doodging in de boomgaard. In onze boomgaard.

Auteur
“Leslie Connor studeerde beeldende kunst om illustrator te worden, maar kwam erachter dat het schrijven haar nog veel meer trok. Inmiddels heeft ze al verschillende kinderboeken geschreven, die meermalen bekroond werden. Ze woont in Connecticut, Amerika. Bij Lemniscaat verscheen eerder De gevangenisfamilie van Perry T. Cook.”

Ik heb geen idee waarom die sport afbrak. Toen niet. En nu nog niet.
Nu weet je het dus. Mijn beste vriend is dood.

Mijn mening
Het vorige boek van Leslie Connor, De gevangenisfamilie van Perry T. Cook, vond ik geweldig, dus ik had hoge verwachtingen van dit verhaal!

Mason Buttle (12) woont bij zijn oma en oom Drum, en Shayleen woont ook bij hen in de bouwval, waarom weet Mason niet. Mason wordt flink gepest door Matt Drinker en zijn maatjes omdat hij groot en stevig is, altijd enorm zweet en dyslectisch (en dus ‘stom’) is. Vroeger had hij zijn beste vriend Benny, maar die is ruim een jaar geleden om het leven gekomen na een val uit hun boomhut, in de appelboomgaard van de Buttles. Nog altijd is inspecteur Baird op zoek naar antwoorden en hij komt steeds weer terug bij Mason met zijn vragen, omdat hij denkt dat Mason meer weet. Maar Mason vertelt altijd de waarheid!
Dan krijgt Mason een nieuwe vriend, de kleine, magere en super slimme Calvin. Ook hij wordt gepest, maar samen voelen ze zich sterker. Maar dan raakt Mason weer zijn vriend kwijt…

Ik kwam dit keer wat moeizaam in het verhaal, het kwam wat traag op gang, al vond ik het wel meteen weer bijzonder en ontroerend. Met die grote vriendelijke lobbes Mason, zijn bijzondere familie, zijn grote verlies en dat hij er dan ook nog door iedereen op aangekeken wordt dat Benny dood is… Het veilige plekje op school bij juf Blinny in de Stooz (Studieondersteuning & Zorg), waar hij zijn woorden aan de draak kan voeren; een computerprogramma genaamd Dragon waartegen hij kan praten en op die manier een soort dagboek kan bijhouden. Die lelijke pestkop Matt die ik af en toe wel ik weet niet wat zou willen doen! En de vriendschap die Mason weet op te bouwen met tegenpool Calvin…

Op gegeven moment kwam ik er ineens wel echt lekker in en toen heb ik het boek ook verder achter elkaar uitgelezen! En op het einde flink zitten janken…
Toch weer een ontroerend mooi verhaal dus over een hele bijzondere en fijne hoofdpersoon die je in je hart sluit.

‘Zal wel. In mijn hoofd gaat het in elk geval anders dan in andere hoofden.’
Calvin kijkt me aan. Met een soort grijns. Hij haalt zijn schouders op en zegt: ‘Een hoofd buiten de lijntjes.’ 

De waarheid volgens Mason Buttle
ISBN 9789047710264 – Uitgever: Lemniscaat – 253 pagina’s – Verschenen: augustus 2018 – Originele titel: The Truth as Told by Mason Buttle – Vertaald door: Annelies Jorna – Leeftijd: 13+

[bol_product_links block_id=”bol_5c952c934e2e3_selected-products” products=”9200000091316459″ name=”Mason” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.