De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor

Dit is Perry. Perry T. Cook.

Korte inhoud
Perry woont al zijn hele leven in Blue River, de gevangenis waar zijn moeder haar straf uitzit. Perry ziet de gevangenis als zijn thuis en de bewoners als zijn familie.
Wanneer zijn moeder bijna vrijkomt, haalt openbaar aanklager Thomas VanLeer Perry plotseling weg uit de gevangenis – weg bij zijn moeder – en neemt hem bij zich in huis. Buiten de poort ontdekt Perry dat VanLeer de vrijlating van zijn moeder vertraagt. Dat laat hij niet op zich zitten.
Met de hulp van zijn vriendin Zoey en de schoolbibliothecaresse weet Perry weer de gevangenis binnen te komen. Daar verzamelt hij de verhalen van de bewoners én van zijn moeder. Verhalen die toch weer anders zijn dan hij dacht.

… Blue River is het grootste wat er te vinden is in het piepkleine stadje Surprise, Nebraska.

Auteur
“Leslie Connor studeerde beeldende kunst om illustrator te worden, maar kwam erachter dat het schrijven haar nog veel meer trok. Inmiddels heeft ze al verschillende kinderboeken geschreven die meermalen bekroond werden. Ze woont in Conneticut, Amerika.”

Binnen de poort hebben de meesten niks meer te verliezen. Tenminste, zo voelt het soms.

Mijn mening
De korte inhoud van dit jeugdboek intrigeerde me: een verhaal over een jongen die opgroeit in een gevangenis… Hoe is dat?

Perry (11) woont al zijn hele leven in de Blue River gevangenis, waar zijn moeder een straf van 15 jaar uitzit. Ze heeft er al 12 jaar opzitten en haar voorwaardelijke vrijlating lonkt. Maar er komt een kink in de kabel… Wie houdt het tegen en waarom?
Perry gaat voor het eerst naar de grote school, gelukkig samen met zijn beste vriendin buiten de gevangenis, Zoey. Voor school moeten ze een project doen over hoe ze in Surprise terecht zijn gekomen met hun familie. Perry besluit zijn familie: zijn moeder natuurlijk, maar ook veel mede-“bewoners” te gaan vragen naar hun échte verhaal.
Maar ondertussen wordt Perry door officier van justitie Thomas VanLeer bij zijn moeder en zijn gevangenisfamilie weggehaald, want een jongen die al 11 jaar in de gevangenis woont, dat kan toch niet? VanLeer neemt Perry in huis en neemt zich voor hem een beter leven te geven.
Hoe kan de man die hem weghaalt uit de omgeving waar hij gelukkig was, de man die de vrijlating van zijn moeder belemmert, het goed met hem voorhebben? En hoe kan hij nou zijn project afmaken? Gelukkig is Zoey er en krijgen ze hulp van de bibliothecaresse!

Sorry voor de lange samenvatting, maar het is ook een heel dik boek waar véél in gebeurt! Wat werd ik gegrepen door het verhaal van Perry en zijn moeder. Het is toch vreselijk als je veilige, fijne (ondanks je bijzondere woonplaats) leventje compleet op zijn kop wordt gezet door iemand die totaal niet begrijpt dat hij je je familie en vrienden afpakt? En dat voor je moeder de eindstreep in zicht is, maar haar het zicht op de finish ontnomen wordt? Ik vond de personages zo levensecht! Wat een moedige jongen is Perry, die niet bij de pakken neer gaat zitten, maar het heft in eigen handen neemt.

Dit boek zit vol humor, maar weet ook enorm te ontroeren! Ik heb veel met een brok in mijn keel gezeten en op het eind had ik echt tranen in mijn ogen. Wat een heerlijk warm en liefdevol verhaal over familie, met en zonder bloedband. Ik heb Perry T. Cook en zijn gevangenisfamilie in mijn hart gesloten!

De gevangenisfamilie van Perry T. Cook
ISBN 9789047708889 – Uitgever: Lemniscaat – 400 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Originele titel: All rise for the honorable Perry T. Cook – Vertaald door: Ineke Lenting

3 thoughts on “De gevangenisfamilie van Perry T. Cook – Leslie Connor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.