Vakantielezen #4


Ik las 13 boeken in mijn Curacao-vakantie in december, die ga ik in een paar ‘Vakantielezen’-blogposts met jullie delen!  Als vierde en laatste deel ik de twee spannende boeken van Koen Strobbe die ik las met jullie: 

Tijdens het eten droomden zij en Hani er samen van hoe de wetenschap ooit het land zou kunnen terugwinnen. Die gedachte werd haar roeping.

Korte inhoud
“Gianna Mercier verloor haar moeder in een ongeval toen ze nog een kind was. Zelf kwam ze er met een lelijk litteken van af. Ze werd doctor in de chemie en ontwikkelde een molecule waarmee ze barre regio’s in vruchtbare landbouwgrond kan veranderen. Pas als ze de persoonlijke grasdesigner wordt van de geheimzinnige sjeik Rahman el Siouffi slaagt ze erin haar ontwikkelingsproject te financieren.
Maar al snel blijkt dat haar werkgever een duistere kant heeft. Wanneer Gianna op zijn luxedomein in het elitaire Cap Ferrat bodemonderzoek verricht, ontdekt ze een anomalie in het terrein. Een lijk wordt opgegraven, en vanaf dat moment moet ze vrezen voor haar leven.”

‘U gaat hier gras zaaien, mevrouw Mercier. Kilometers en kilometers gras.’

Mijn mening
Ik kan altijd wel genieten van de Provençaalse thrillers van Koen Strobbe, dus ik kon me deze vakantie wel verheugen op de twee manuscripten die ik nog had liggen (al veel te lang, sorry!) van zijn twee recentste boeken.

Gianna leert op de universiteit de Somalische Hani kennen en samen dromen ze ervan om de landbouw in het droge en arme Somalië een boost te geven. Gianna besluit haar studie eraan te wijden en research te gaan doen en zoekt daarvoor investeerders. Er blijkt maar weinig interesse voor haar uitvinding waarmee onvruchtbaar land vruchtbaar kan worden, totdat ze uitgenodigd wordt bij een heuse sjeik. Zij moet zorgen dat hij in de woestijn een golfbaan kan aanleggen vol groen gras, dan zorgt hij dat ze geld heeft voor haar ontwikkelingsproject. Maar is de sjeik wel helemaal te vertrouwen? Op gegeven moment is ze haar leven niet meer zeker…

Deze thriller over grasarchitect Gianna vond ik erg boeiend! Het is al vanaf het begin een lekker vlot verhaal, maar op gegeven moment krijgt het echt een sneltreinvaart en wordt het ineens nóg spannender. Wie is er nog te vertrouwen? Wat is er gaande? Niet weg te leggen!
Gewoon weer een hele sterke en spannende Koen Strobbe! Helaas wel wat minder Provence dan gehoopt. 

Maar hoe vaker ik de beelden voor me zag, hoe rustiger ik werd en hoe overtuigder ik raakte dat ik niets fout had gedaan…

Korte inhoud
“Wanneer de elfjarige Boris Bastarache met zijn vrienden in de zomer van 1943 ‘verzet’ speelt, leidt dat tot een geheim dat te allen prijze bewaard moet worden. Wat volgt is een reeks van gebeurtenissen in het Frankrijk van de jaren vijftig tot nu, in het kielzog van een gevaarlijke psychopaat. Een adembenemend verhaal in de traditie van de betere roadmovies.”

Ik voelde me verraden door die twee lichamen die voor mij in het water lagen. Ik slikte, stond op en liep verdrietig weg.

Mijn mening
Al vanaf het begin van dit verhaal is het duidelijk dat de hoofdpersoon niet helemaal klopt. Hij is wel erg meedogenloos voor een 11-jarige, ook al is het oorlogstijd!
Boris Bastarache wordt zijn leven lang achtervolgd door tragedie, iedereen die hem in de weg staat, hem het leven moeilijk maakt, verdwijnt… En hij vindt het allemaal maar normaal… Al wordt er nergens echt duidelijk uit het kijkje in zijn hoofd wat er nou precies gebeurd is.

Dit boek van Koen Strobbe is heel anders dan zijn andere boeken. Je krijgt echt een kijkje in het hoofd van een psychopaat, maar op zo’n manier dat het allemaal heel luchtig en heel normaal overkomt. Knap gedaan!
Echt heel spannend is het verhaal niet, maar boeiend is het zeker wel! En het leest weer heerlijk vlot, ondanks de lange hoofdstukken.
En: wel weer lekker veel Provence! 

Gras / De tragische eindes van Boris Bastarache
ISBN 9789022335598 /9789022335024 – Uitgever: Manteau – 320 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 / mei 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5c335a1e4247d_selected-products” products=”9200000095628327,9200000101798630,9200000087012936,9200000092163172″ name=”strobbe” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.