Gwendys knoppenkist – Stephen King & Richard Chizmar

‘Er zijn een paar mensen die ik in de gaten hou en eens in de zoveel tijd zoek ik ze op om te zien hoe het met ze gaat. (…) Jij bent een van de mensen die ik sinds kort in de gaten hou.’ 

Korte inhoud
Er zijn drie manieren om bij het uitzichtpunt in het plaatsje Castle Rock te komen: Route 117, Pleasant Road en de zogenaamde Suicide Stairs. In de zomer van 1974 neemt de 12-jarige Gwendy Peterson elke dag de trap, die stevig verankerd zit met bouten in de bergwand. Als Gwendy op een dag boven aan de trap op adem staat te komen, wordt ze aangesproken door een vreemdeling. Op een bankje in de schaduw zit een man met een zwarte broek aan, een zwarte overjas en een wit overhemd. Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje. Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje. 

Hij opent de tas en tilt er een prachtige mahoniehouten kist uit.

Auteurs
Stephen King heeft meer dan vijftig romans op zijn naam staan en tientallen korte verhalen. Hij schreef spanning, horror, fantasy, bovennatuurlijk, en in welk genre hij zich ook waagt, steeds weet hij wereldwijd miljoenen lezers aan zijn boeken gekluisterd te houden.

Richard Chizmar’s werk heeft in tientallen publicaties gestaan en hij heeft er meerdere prijzen mee gewonnen, waaronder twee World Fantasy Awards en vier International Horror Guild Awards. Hij heeft meerdere verhalenbundels gepubliceerd.”

Ik ben niet langer in Castle Rock, denkt Gwendy. Ik ben in zo’n magisch land uit mijn lievelingsboeken verzeild geraakt. (…) Dit kan niet waar zijn.

Mijn mening
Ik zag deze novelle met de aansprekende gele cover al voorbijkomen op social media en hoorde er enthousiaste dingen over, dus ik was er heel benieuwd naar. Eindelijk ook eens niet zo’n dikke King-pil!  Groot was mijn verrassing toen hij op de mat viel! Ik heb hem meteen bovenop de stapel gelegd, ik wilde echt niet te lang wachten met lezen. 

Gwendy (12) is wat mollig en wordt daarmee gepest op school. Na de zomer gaat ze naar de middelbare school en ze besluit dat dat een nieuwe start gaat zijn. Ze zal deze zomer iedere dag de Suicide Stairs naar het uitzichtpunt van Castle Rock gaan beklimmen, om zo haar puppyvet kwijt te raken.
Op een dag ontmoet ze daarboven een vreemdeling met een zwart bolhoedje. Hij stelt zich voor als Richard Farris, zodat ze geen vreemden meer zijn, en vertelt dat hij een cadeautje bij zich heeft speciaal voor Gwendy. Aan de ene kant is ze bang, maar aan de andere kant lijkt Farris wel betrouwbaar, en als hij een prachtig houten kistje met allerlei gekleurde knoppen tevoorschijn haalt is ze verkocht. Het kistje geeft Gwendy speciale krachten en is een hele verantwoordelijkheid. Wat zal er gebeuren als ze op een dag besluit een van de knoppen te gaan gebruiken?
Eén ding is zeker: haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn na de ontmoeting met de vreemdeling met het zwarte bolhoedje…

Deze novelle leest heerlijk vlot en heeft vanaf de eerste bladzijde het lekkere duistere sfeertje wat we kennen van Stephen King (ik ken het werk van Chizmar niet, dus daarmee kan ik het niet vergelijken ). Eenmaal begonnen met lezen kon ik hem niet wegleggen voor ik hem uit had.
De hele tijd vraag je je af waarom juist Gwendy dat kistje krijgt, wat er zal gaan gebeuren en waarvoor het kistje met die knoppen nu precies dient. Is het kistje een vloek of een zegen? En wat komt er nou eigenlijk allemaal door het kistje en wat niet? Is het écht of is het een placebo-effect?

Ik vond het een heel boeiend verhaal met een fijn duister en magisch sfeertje. En het las zo fijn dat het van mij nog wel een wat dikker boek had mogen zijn! Klein minpuntje: ik had het verhaal stiekem wel ietsje spannender/griezeliger verwacht… Maar: ik blijf weg van Kings stijl!

Halverwege de trap, zo’n honderdvijftig ijzeren treden naar beneden, ligt zijn zijn zwarte bolhoedje.

Gwendys knoppenkist
ISBN 9789044354980 – Uitgever: The House of Books – 176 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Originele titel: Gwendy’s Button Box – Vertaald door: Nathaly Schrijnder

[bol_product_links block_id=”bol_5c051bb56f070_selected-products” products=”9200000098437714,9200000101153254″ name=”Gwendys” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.