Postuum – Emelie Schepp

De paniek stroomde door haar lichaam (…) maar het was te laat. Haar tegenstander had de in haar nek gekerfde letters gezien.

Korte inhoud
Wanneer Sam Witell op een avond thuiskomt, blijkt zijn vrouw vermoord en zijn zoon ontvoerd te zijn. Officier van justitie Jana Berzelius leidt het onderzoek naar deze zaak en ondervindt dat hoe langer Jonathan weg is, hoe persoonlijker het voor haar wordt. Wanneer bovendien haar aartsvijand Danilo zich weer in haar leven mengt, is de ramp compleet. In een race tegen de klok moet Jana alles op alles zetten om het kind levend terug te vinden. 

Sam bukte zich, trok de zachte stof weg en keek onder het bed.
Geschokt stootte hij een harde kreet uit.
Jonathan was er niet.

Auteur
“Emelie Schepp groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd aan het schrijven. In 2015 brak ze door met haar thriller Memento, die met lovende kritieken werd overladen. Daarna verschenen nog Narcotica, Post mortem en Postuum.

Ze had het gevoel dat ze zich te midden van een enorme chaos bevond en dat was allemaal de schuld van die verdomde letters in haar nek.

Mijn mening
Na het lezen van de vorige drie delen in deze reeks, stuk voor stuk toppers, had ik enorm veel zin in dit vierde deel! Hoe zou het verdergaan met Officier van Justitie Jana Berzelius en haar geheimen? (Het is wel het beste om deze boeken op volgorde te lezen, dan begrijp je alles beter, hoewel de auteur wel haar best doet om het belangrijkste even terug te laten komen.)

Na een paniekerig telefoontje van zijn doodsbange zoontje Jonathan gaat Sam Witell zo snel hij kan naar huis, maar hij is te laat; zijn vrouw is dood en zijn zoontje is weg…
Officier van Justitie Jana Berzelius moet met inspecteur Henrik Levin en rechercheur Mia Bolander samenwerken om de moordenaar van Sams vrouw te vinden en zijn zoontje zo snel mogelijk op te sporen.
Is hij nog in leven? Wie heeft hem meegenomen en waarom? Weet Sam meer dan hij laat blijken?
Ondertussen heeft Jana zo haar eigen zaakjes op te lossen, want Danilo, een geest uit haar geheime verleden, eist haar aandacht op. Ze wil helemaal niets met hem te maken hebben, maar hij heeft zo zijn manieren om haar te manipuleren…

Ik ben altijd bang als ik een deel in een serie ga lezen waarvan het best een tijdje terug is dat ik het vorige deel las, dat ik niet meer goed genoeg weet wat de rode draad was. Gelukkig kwam het al heel snel terug, een beetje geholpen door de korte terugblikken die in het verhaal van Jana zitten. Ik kon me er dus al vrijwel meteen weer helemaal in storten! En het kwam ook weer terug dat Emelie Schepp erg houdt van vlotte perspectiefwisselingen, ook daar was ik gelukkig zo weer aan gewend. 

Het verhaal raakte me al vanaf het begin, want wat was is die verdwijning van dat jochie hartverscheurend. En dan die geweldig intrigerende Jana Berzelius en haar demonen! Ik vind haar zo’n geweldige hoofdpersoon en ben iedere keer weer blij dat ik meer over haar mag lezen.
Het verhaal draait heel erg om haar en haar privéproblemen, maar daarnaast natuurlijk ook om de zaak, die door de perspectieven van Henrik en Mia (die we ook al goed kennen uit de vorige boeken) heel sterk tot leven komt. De personages zijn erg boeiend en levendig en de vaart zit goed in het verhaal. Eenmaal begonnen wil je alleen maar verder lezen…

Wat een ontzettend fijne thriller is Postuum weer! Meeslepend van begin tot eind, heel erg spannend en het doet me meteen weer verlangen naar meer! Ik hou van Jana! Jij ook? 

Postuum
ISBN 9789026145629 – Uitgever: De Fontein – 336 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – Vertaald uit het Zweeds door: Corry van Bree – Deel 4 in de Jana Berzelius-serie

2 thoughts on “Postuum – Emelie Schepp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.