De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

Mijn geest is leeggelopen. Ik weet niet wie Anna is of waarom ik haar naam roep. Ik weet niet eens hoe ik hier ben gekomen.

Korte inhoud
Wat begon als een feest, eindigt in een tragedie. Terwijl het vuurwerk de donkere lucht boven het landgoed Blackheath doet opleven, wordt Evelyn Hardcastle, de jonge, mooie dochter van het huis, vermoord.
Maar Evelyn zal niet slechts één keer sterven. Totdat Aiden, een van de genodigden op het feest, haar moord zal weten op te lossen, zal de dag zich steeds herhalen, elke avond eindigend met het fatale pistoolschot.
De enige manier waarop deze cirkel kan worden doorbroken is door de moordenaar te identificeren. Maar iedere keer als de dag opnieuw begint, wordt Aiden wakker in het lichaam van een andere gast. En iemand is vastbesloten om te voorkomen dat Aiden ooit uit Blackheath zal ontsnappen. 

‘We zullen elkaar gauw weer spreken, als alles iets duidelijker is. In de tussentijd zou ik u adviseren Blackheath en uw medegasten te leren kennen.’ 

Auteur
“Stuart Turton is een freelancereisjournalist die werkte in onder meer Shanghai en Dubai. De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle is zijn debuutroman. Hij woont met zijn vrouw in West-Londen.”

‘Vanavond zal er op het bal iemand worden vermoord. Het zal geen moord lijken en de moordenaar zal dus niet worden gepakt. Herstelt u dat onrecht, dan wijs ik u de weg naar buiten.’

Mijn mening
Wat een boeiend concept; een soort Groundhog Day/ Cluedo/ Agatha Christie-verhaal. Ik was echt onwijs nieuwsgierig naar dit boek!

Een man wordt wakker in een bos met de naam Anna op zijn lippen. Hij weet niet hoe hij daar gekomen is en weet niet wie hij is, laat staan wie Anna is. Wel is hij bang dat zij in dat bos vermoord is als hij schoten en gegil hoort. Hij weet met hulp van een vreemde bij het verwaarloosde landhuis Blackheath te komen en daar blijkt dat hij ene dokter Bell is, een van de genodigden voor het bal die avond, en dat niemand een Anna kent…
Een soort onheilsboodschapper vertelt hem later dat hij niet dokter Bell is, maar acht dagen lang iedere ochtend in een andere ‘gastheer’ (een van de gasten op Blackheath) zal ontwaken en zal moeten ontdekken wie het voorzien heeft op het leven van Evelyn Hardcastle, de dochter des huizes. Pas als hij de zaak weet op te lossen zal hij die ene dag niet meer herbeleven, Blackheath kunnen verlaten en zichzelf weer worden.
Er wordt hem al snel duidelijk dat er veel haat en nijd is in het huis en dat alle gebeurtenissen van nu lijken samen te hangen met de dood van het broertje van Evelyn, precies 19 jaar geleden. Zal hij betrouwbare hulp kunnen vinden om de moordenaar op te sporen, zijn kleine beetje ‘ik’ weten te behouden en het überhaupt weten te overleven? Er doet iemand namelijk alles aan om hem en zijn gastheren te doden…

Zo hé, wat een verhaal!! Ik moet bekennen dat ik me bij de eerste hoofdstukken wel afvroeg of het minder vaag zou worden en waar het heen zou gaan met het verhaal, want we waren al bij dag drie en Evelyn was nog steeds niet dood… Hoe moest ik de titel dan zien? Maar: het boeide me wel meteen en ik kon me de verwarring en hopeloosheid van de hoofdpersoon (van wie je op dat moment nog geen idee hebt dat hij Aiden heet) heel goed indenken. De eerste dag heeft hij geen herinneringen, maar de dagen erna houdt hij wel degene die hij maakt tijdens zijn verblijf, dus hij draagt steeds meer puzzelstukjes met zich mee.

Toen ik er eenmaal echt goed in zat en ook echt de tijd kon nemen om te lezen, lezen, lezen (je moet namelijk gewoon de tijd nemen voor dit boek, omdat het niet weg te leggen is!), vond ik het verhaal ondanks dat het best verwarrend is ook echt onwijs spannend en meeslepend! Je komt met heel veel vragen te zitten over wie te vertrouwen is, wat er allemaal gaande is en vooral: wie is de pestdokter?/ wie is de lakei?/ wie is Anna?/ wie is Aiden???
Wat een ontzettend fascinerend en tikje bizar verhaal! Je krijgt een heleboel kleine puzzelstukjes die maar heel erg langzaam in elkaar beginnen te passen. En echt pas op het einde zie je de hele puzzel voor je. Briljant gedaan! Dit verhaal had me echt heel erg te pakken, zo fijn!
(En wat zou het leuk zijn als dit boek verfilmd zou worden!)

‘Deze dag zal acht keer worden herhaald en u zult hem door de ogen van acht verschillende gastheren zien.’ 

De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle
ISBN 9789044638226 – Uitgever: Prometheus – 413 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – Originele titel: The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle – Vertaald door: Paul Syrier

[bol_product_links block_id=”bol_5baa1fc9dea42_selected-products” products=”9200000095911582,9200000094138195″ name=”hardcastle” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.