Dochter van het moeras – Karen Dionne

Je zou de naam van mijn moeder herkennen als ik je die vertelde, en dan zou je je afvragen (…) waar ze nu is. En had ze niet een dochter gekregen terwijl ze vermist werd?

Korte inhoud
Helena’s moeder is als tiener ontvoerd en in een afgelegen hut diep in het moerasgebied bij Michigan vastgehouden. Geen elektriciteit of stromend water, geen mensen in de buurt. Helena, die twee jaar later geboren werd, hield van het leven daar: jagen, vissen, één zijn met de natuur. Ondanks haar vaders temperament en vaak brute gedrag, hield ze van hem. Tot het moment dat ze ontdekte hoe wreed hij werkelijk was.

Twintig jaar later heeft Helena een stabiel leven opgebouwd. Maar dan ontsnapt haar vader uit de gevangenis. Hij houdt zich waarschijnlijk schuil in het moerasgebied dat hij als geen ander kent. De politie zet een grote klopjacht in, maar Helena weet dat die geen schijn van kans maakt. Zij is de enige die haar vader kan vinden, want zij heeft de geheimen van het moerasgebied juist van hém geleerd. 

Jacob Holbrook is uit de gevangenis ontsnapt. De moeraskoning.
Mijn vader.

Auteur
“Karen Dionne woonde jarenlang met haar man en kind in de wildernis van Upper Peninsula, Michigan, waar zij zichzelf ‘de wetten van de wildernis’ leerden. Tegenwoordig woont en werkt ze in Detroit. De filmrechten voor Dochter van het moeras zijn reeds verkocht.”

Er is een reden waarom hij is ontsnapt waar hij is ontsnapt. Ik moet er alleen achter zien te komen wat die is.

Mijn mening
Laat ik beginnen met de voorkant van dit boek: zo gaaf gedaan die glanzende letters die zo in het moeras verdwijnen! Zet meteen een sfeertje neer dat perfect past bij de korte inhoud (en bij het verhaal!)…

Helena is geboren in het moeras. In de afgelegen hut waar haar vader Jacob haar moeder jaren vasthield nadat hij haar als tiener ontvoerde. Voor Helena is deze eenvoudige hut zonder enige luxe alles wat ze kent, net als het leven van alles wat de natuur te bieden heeft. Ze leert jagen en kan als de beste spoorzoeken, dat leert ze allemaal van haar vader, de moeraskoning. En voor haar is het ook heel normaal dat ze van haar vader houdt, ook al kan hij soms wreed zijn…
Helena en haar moeder weten op een gegeven moment te ontsnappen. Helena begon daarvoor al langzaam door te krijgen dat het allemaal misschien toch niet helemaal klopte, hun leventje. Nu heeft ze een veilig leven opgebouwd, met een man en kinderen die niet van haar verleden weten. Maar dan stort dat leventje in: haar vader ontsnapt uit de gevangenis en Helena weet zeker dat zij de enige is die hem kan vinden, want zij weet als de beste hoe hij denkt en handelt…

De fragmenten van het sprookje van Andersen, De dochter van de moeraskoning, die je tussendoor te lezen krijgt doen je al meteen afvragen wat de betekenis daarvan gaat zijn. Gaat het over Helena en wat zegt het dan over haar??

En dan het verhaal over het meisje met de bizarre jeugd in de natuur, die verknipte vader en tamme moeder, en de zoektocht nu naar de man die tweestrijdige gevoelens in haar oproept, de man die haar heeft leren doden… Het is allemaal zo ontzettend spannend! Ik vond het echt een misselijkmakende spanning, zo knap gedaan van de auteur! 
Je leert, doordat Helena terugdenkt aan haar jeugd, wat er toen allemaal gebeurd is, wat voor leven ze gehad heeft en wat voor verknipte man haar vader is. En je kunt echt niet stoppen met lezen tot je weet hoe het afloopt!
Dochter van het moeras vind ik echt een hele sterke thriller, met een ontzettend beklemmend sfeertje!! Brrrr. Ik ben blij te horen dat dit verhaal verfilmd gaat worden en ben benieuwd of en hoe ze die sfeer over weten te brengen!

Het was een goed leven, totdat het dat niet meer was.

Dochter van het moeras
ISBN 9789026142413 – Uitgever: De Fontein – 304 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – Originele titel: The Marsh King’s Daughter – Vertaald door: Lia Belt

[bol_product_links block_id=”bol_5b9f49f887e3a_selected-products” products=”9200000085988385,9200000085930845,9200000084827752″ name=”moeras” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.