Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury

Je had de oude dame, de wiskundestudente, de vogelliefhebber, de tuinman, het verliefde meisje…

Korte inhoud
Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Elke dag op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om zich heen, die net als zij in verhalen verdiept zijn. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.

In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan
overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen… als ze maar bij de juiste persoon terechtkomen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, iemand die
boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. En zo begint de missie die niet alleen het leven van Juliette, maar ook dat van vele anderen kleur zal geven. 

Dromerig tikte Juliette met haar vingertoppen op het omslag van haar eigen boek, dat ze niet vaak meer opensloeg, te zeer in beslag genomen door haar observaties.

Op de deur zat een bord van geëmailleerd metaal dat zo uit een film over de oorlogsjaren leek te komen, vond ze, waarop in grote blauwe letters stond: BOEKEN ZONDER GRENZEN.

Auteur
“Christine Féret-Fleury was uitgever bij het grote Franse uitgeefhuis Gallimard, voordat ze debuteerde met een kinderboek. Sindsdien heeft ze zich toegelegd op schrijven. Met Juliette of het geluk van boeken breekt ze door naar een volwassen publiek.”

De aanblik van een boek dat tussen twee stukken metaal geklemd zat, vond ze bijna nog pijnlijker dan het verdrinken van een spin.

‘Hij zal een lezer moeten kíézen. Of een lezeres. Iemand die hij al heeft geobserveerd, of zelfs gevolgd, om te weten te komen welk boek deze persoon nódig heeft.’ 

Mijn mening
Bij het zien van de cover en het lezen van de korte inhoud wist ik meteen: dit boek móést ik lezen  Het lijkt een perfect boek voor boekenliefhebbers! Was het dat ook?

Juliette heeft altijd een simpel en vooral veilig leventje geleid. Iedere dag neemt ze dezelfde metro naar haar werk op een makelaarskantoor, iedere dag ziet ze dezelfde mensen. Mensen die ze aan de hand van hun boeken probeert de doorgronden.
Op een dag besluit ze iets rebels te doen en stapt ze een paar haltes eerder uit. Lopend naar haar werk ontmoet ze de vroegwijze Zaïde en haar vader Soliman die nooit buitenkomt en altijd tussen zijn onuitputtelijke voorraad boeken zit. Hij vraagt Juliette of ze ‘doorgever’ wil worden, een soort bookcrosser, en de juiste boeken aan de juiste persoon wil geven, na ze een tijdje geobserveerd te hebben.
Zo ontdekt Juliette de kracht van verhalen en de magie van boeken…
Boeken kunnen levens veranderen. Ook die van haar.

Zoveel woorden. Zoveel verhalen, personages, landschappen, gelach, gehuil, abrupte beslissingen, angst en hoop.
Voor wie?

Wat heb ik genoten van de dromerige Juliette met haar soms wat onsamenhangende gedachtes  In plaats van dat ze boeken verslindt, laat ze zich door boeken verslinden.
Het verhaal is een tikje mysterieus en soms wat vaag, maar doordat het me zo betoverde kon ik daar goed overheen stappen bij dit boek. Ik vond het gewoon echt heel erg mooi en bijzonder! Ik bleef quote na quote noteren, zoveel mooie zinnen stonden erin.

Het verhaal is meeslepend en ontroerend en het zit zo heerlijk vol boeken! Ik zie het wel voor me als film… Wie weet?
Inderdaad echt een boek voor boekenliefhebbers dus! 

Hij praatte over boeken alsof het levende wezens waren: oude vrienden, af en toe ook geduchte tegenstanders, de een een opruiende jongeling, de ander een oud dametje dat bij het vuur zit te borduren.

Juliette of het geluk van boeken
ISBN 9789402755824 – Uitgever: Harper Collins – 176 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – Vertaald uit het Frans door: Angela Knotter

[bol_product_links block_id=”bol_5b714b39308ed_selected-products” products=”9200000091698480″ name=”juliette” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.