The Colour of Bee Larkham’s Murder – Sarah J. Harris

Bee Larkham’s murder was ice blue crystals with glittery edges and jagged, silver icicles.

Korte inhoud
How do you solve a mystery when you can’t remember the clues?

There are three things you need to know about Jasper.

1. He sees the world completely differently.
2. He can’t recognise faces not even his own.
3. He is the only witness to the murder of his neighbour, Bee Larkham.

But it’s hard to catch a murderer when you can’t recognise their face.

An extraordinary and compelling debut which will make you see the world in a way you’ve never seen it before. 

I can’t tell people’s faces apart, but I see the colour of sounds and that is so much better.

Auteur
“Sarah J. Harris is an author and freelance education journalist who regularly writes for national newspapers. She became fascinated by synaesthesia and face blindness during her work as a journalist. THE COLOUR OF BEE LARKHAM’S MURDER is Sarah’s debut adult novel. She lives in London with her husband and two young children.”

Don’t tell anyone what you did to Bee Larkham.

Mijn mening
De omslag van mijn ‘uncorrected proof’ en de korte inhoud van dit boek intrigeerden me enorm! Hoe moet dat zijn als je autistisch bent, geen gezichten kunt herkennen en kleuren ziet bij geluiden? En dan getuige zijn van een moord… Ik kan je wel vertellen dat ik quotes bleef noteren, er staan zoveel bijzondere dingen in dit boek!

‘It’s SEX: a bubble gum pink word with a naughty lilac tint.’

Jasper Wishart (13) woont sinds de dood van zijn moeder alleen met zijn vader, die het best lastig vindt zo’n speciaal kind te hebben. Jasper ziet namelijk kleuren bij geluiden, stemmen, woorden en dagen. Daarnaast is hij autistisch en herkent hij geen gezichten, zelfs zijn eigen gezicht niet. Hij heeft zelf een prima leventje, maar anderen vinden hem vreemd en lastig. Echte vrienden heeft hij niet, totdat Bee Larkham tegenover hen komt wonen…
Eigenzinnige muzieklerares Bee en de parkieten die zij aantrekt in haar voortuin worden zijn beste vrienden. Hij leeft voor die vogels en houdt ze continue in de gaten met zijn verrekijker. Hij houdt allerlei notities bij over het komen en gaan van de vogels en later ook van de mensen aan Bee’s deur (al is dat puur op kenmerken, omdat hij geen gezichten herkent), aangezien niet iedereen de kleurrijke maar lawaaierige vogels kan waarderen. In Bee vindt hij een medestander en bij haar mag hij uit het slaapkamerraam naar de vogels en de nesten kijken. In ruil daarvoor verwacht ze wel van hem dat hij briefjes afgeeft aan een jongen op zijn school…

‘People say silence is golden. They’re wrong. It’s no colour at all.’ 

Maar nu is Bee Larkham dood. En Jasper moet van zijn vader zijn mond houden over wat hij Bee aangedaan heeft, hij zal alles voor Jasper oplossen. Maar: de politie komt dichterbij!
Jasper zal de dag van de moord op Bee moeten reconstrueren, op zijn manier: in kleuren op schildersdoek, om erachter te komen wat er nou precies gebeurd is met zijn vriendin.

”Cross my heart and hope to die.’ He doesn’t mean that. No one ever does.’ 

Ik denk dat Sarah J. Harris met Jasper een unieke hoofdpersoon heeft gecreëerd en een uniek verhaal heeft neergezet! Hoe bedenk je het? Geweldig gewoon! Je vermoed vanaf het begin al dat de zaak niet zo simpel is als het je wordt voorgehouden, want de verteller (Jasper) is natuurlijk totaal geen betrouwbare getuige en verteller met zijn gezichtsblindheid. Maar heel langzaam kom je erachter, door de ogen van de bijzondere Jasper, wat er voorafging aan de moord. Je moet daar wel zelf de belangrijke details uit zien te halen, want hij heeft het vooral over zijn parkieten en zijn kleuren en hij begrijpt niet alles op ‘onze’ manier…

Af en toe vond ik het wat te ingewikkeld en een beetje langdradig, maar ik was zó geboeid door de hoofdpersoon en de vraag wat er nou echt gebeurd was, dat ik toch door móést lezen! En de manier waarop het verhaal verteld wordt past wel gewoon perfect bij Jasper, dus het had ook niet anders gekund denk ik.

Je leeft tijdens het lezen ontzettend mee met Jasper en zijn vader, sluit die jongen gewoon in je hart, en je hoopt ook van harte dat het goed afloopt voor ze. Het verhaal was ontzettend boeiend en de ontknoping was lekker spannend én verrassend. Uiteindelijk toch een heel geslaagde en onwijs bijzondere thriller dus! 

It’s impossible to hide from someone you don’t recognize.

The Colour of Bee Larkham’s Murder
ISBN 9780008256371 (hardcover) – Uitgever: HarperCollins Publishers – 448 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – Via: Van Ditmar Boekenimport

[bol_product_links block_id=”bol_5b754ad448eb7_selected-products” products=”9200000084919552,9200000079058025″ name=”bee” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.