Kinderen van de Eindeloze Vlakte – Ellen van Velzen

Nu was hij twaalf jaar oud. Een krijger. Nu moest hij vechten als de Wilden aanvielen.

Korte inhoud
Sen, de zoon van het Harati-stamhoofd, denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft als hij gevangen wordt genomen door de Wilden, de aartsvijand van zijn volk. Maar de Kamarai – zoals de Wilden blijken te heten – hebben iets heel anders voor hem in petto: hij moet de plaats innemen van de zoon van het Kamarai-stamhoofd, die door de Harati is gedood.
Hoezeer Sen zich ook verzet, hij heeft geen keuze en hij komt er langzamerhand achter dat de Wilden die hij zijn hele leven heeft veracht en gevreesd heel andere mensen zijn dan hij dacht, met heel andere ideeën over het leven en leiderschap dan de Harati eropna houden.
Hij leert over onderling respect, over ergens bij horen en leven in harmonie met de natuur. Maar hij kan zijn volk toch niet verraden? 

De wereld werd zwart. (…) Hij was in het kamp van de Wilden.

Auteur
“Ellen van Velzen (1983) promoveerde aan de Universiteit van Groningen op een onderzoek in de evolutionaire biologie. Nu werkt ze aan de Universiteit van Potsdam (Duitsland) aan wiskundige modellen van planktondynamica. Ze combineert een wiskundige aanleg met een grote liefde voor verhalen. Jonge Vlieger was haar debuut bij Lemniscaat.”

‘De Harati hebben me mijn zoon afgenomen. Ik heb jou hier laten brengen om die schuld terug te betalen.’

Mijn mening
Wat een prachtige kleurrijke cover hè? Heel aansprekend! Toch wist ik niet zeker of het verhaal mijn ding zou zijn, ik heb nog nooit echt iets gelezen over Afrikaanse stammen en de Afrikaanse savanne…

Sen (12), zoon van het stamhoofd van de Harati, wordt ontvoerd door hun vijand de Wilden (de Kamarai-stam). Zijn stam doodde de zoon van het Kamarai-stamhoofd Baraka en Sen moet zijn plek innemen. Hij krijgt een nieuwe Kamarai-naam: Kito, en heeft nu een broer; Jiri, en een zusje; Alika.
Sen raakt daar helemaal in de war, want hij wordt helemaal niet vijandig behandeld, iedereen is aardig voor hem en het lijkt alsof hij echt welkom is in hun midden! Hij vraagt zich de hele tijd af wanneer ‘de Wilden’ hun ware aard zullen laten zien… En ondertussen wacht hij op het moment dat de wegen van de nomadische stammen zich weer zullen kruisen en hij kan ontsnappen en terugkeren naar zijn vader.
Maar hij komt er langzamerhand achter dat de Kamarai héél anders zijn dan de Harati. Baraka slaat zijn kinderen niet en is niet wreed maar liefdevol, ook naar zijn krijgers toe. En de stam leeft compleet in harmonie met de natuur en doodt alleen als het noodzakelijk is. Moet hij nog wel terug willen naar zijn wrede, liefdeloze vader?
En ondertussen loopt er bij de harmonieuze Kamarai toch een vijand rond. Wie haat Baraka (en Sen?) zo erg dat hij angst zaait onder de mensen?

Ik had het niet verwacht, maar ik zat meteen in het verhaal! Het had me te pakken en liet me niet meer los. Wat een prachtige en boeiende cultuur wordt hier beschreven. Die droge Afrikaanse vlakte kwam helemaal tot leven en ik volgde samen met de Kamarai de ‘Kinderen van Tembo’ (de olifanten) op weg naar de regenlanden.
Het verhaal is heel erg spannend omdat er die vijand is in hun midden, maar ook omdat hun tocht naar de regenlanden niet zonder gevaar is. De olifanten en de stam krijgen o.a. te maken met tijgerwolven, krokodillen en leeuwen en natuurlijk hun aartsvijand: de Harati.

En daarnaast vond ik het gewoon een ontzettend liefdevol verhaal en een tikje mysterieus, het ontroerde me enorm! Ik heb echt heel vaak met een brok in mijn keel gezeten… Zo mooi die band onderling, die moedige krijgers, die eenheid met de natuur, de ontwikkeling van Sen. Wat is dit een bijzonder mooi verhaal! Ik ben er helemaal weg van en ben flink onder de indruk… In één woord: WOW!

Het klopte niet. Niets aan de Kamarai was zoals het zou moeten zijn. Het was alsof ze in een andere wereld leefden, een wereld waarin kinderen niet geslagen werden en toch dodelijke krijgers werden, waarin krijgers gehoorzaamden aan een stamhoofd dat geen respect verwachtte.

Kinderen van de Eindeloze Vlakte
ISBN 9789047710172 – Uitgever: Lemniscaat – 344 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Leeftijd: 11+

[bol_product_links block_id=”bol_5b5575a699e24_selected-products” products=”9200000085203857″ name=”kinderen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Kinderen van de Eindeloze Vlakte – Ellen van Velzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.