Verdrinken – Marlies Slegers

De golven spoelen over de handdoek, maar wanneer Antonio dichterbij komt, lijkt het steeds minder op een handdoek.

Korte inhoud
De zestienjarige Emma kijkt uit naar de vakantie. Samen met haar vriend Lars en een vriendengroep gaat ze naar Blanes, Spanje. Tien dagen feesten in de zon en op het strand! Maar wanneer haar beste vriendin Nina zich verliest in een drankspelletje en van haar ouders niet mee mag, baalt Emma enorm. Bovendien lijkt Lars iets voor haar verborgen te houden wanneer ze in Spanje zijn. Ook Eliza gedraagt zich heel vreemd. En wie is trouwens Charlotte? Wat heeft zij met het vriendengroepje te maken? Voor Emma het weet loopt alles gruwelijk uit de hand…

Er is een Nina die dan op alles braaf ja en amen zegt. Gewoon omdat dat makkelijker is. Dat is niet de Nina die ik op school of bij vrienden ben. Daar kan ik mezelf zijn.

Auteur
“Marlies Slegers groeide op in Indonesië. Tijdens haar jeugd hield ze dagboeken bij en schreef ze verhalen en gedichten. op haar achttiende verhuisde ze naar Nederland, waar ze ging studeren en werken. Een schrijfcarrière bleef echter lonken en ze besloot schrijfworkshops te volgen. Met haar korte verhalen won ze diverse prijzen. Inmiddels heeft ze meer dan twintig boeken op haar naam staan, waaronder de serie over de grappige Liv, Onder mijn huid en Vijftien.”

‘Je moet gewoon niet zoveel door elkaar drinken. Dat is niet goed voor je. Volgens mij ben je al behoorlijk aangeschoten en …’

Mijn mening
Met haar vorige twee Young Adults, Onder mijn huid & Vijftien, wist Marlies onder míjn huid te kruipen, zo intens en realistisch. Was dat dit keer weer het geval?

De 16-jarige Emma gaat met haar vriendengroep van vier meiden en drie jongens op vakantie naar Blanes, Spanje. Ze hebben er allemaal ontzettend veel zin in en ook al beloven ze hun ouders natuurlijk braaf te zijn, dat zijn ze allerminst van plan. Kom maar op met die zon, zee en sangria! Helaas weet Nina het voor de vakantie al te verpesten door stomdronken te worden tijdens een drankspelletje, zij mag niet meer mee…
Eenmaal in Spanje op de camping vindt Emma dat haar vriendje Lars wel erg kortaf en afstandelijk doet, wat is er aan de hand?
En de naam Charlotte duikt ineens steeds op, maar wie is dat? Niet één van hen, toch? De sfeer raakt steeds bedrukter…

Na de prikkelende proloog weet je al dat er iets goed mis moet zijn gegaan in Spanje, maar wat en met wie, daar kom je daarna pas heel langzaam achter. De spanning wordt goed opgebouwd en je krijgt het verhaal van allerlei kanten mee, doordat de zeven vrienden én Charlotte allemaal aan het woord komen. Ik vroeg me wel af of ik de personages niet nog beter had leren kennen als er iets minder perspectieven waren geweest, want met een aantal leef je echt mee, maar van anderen krijg je net niet genoeg hoogte.

Het super spannende verhaal leest wel weer super vlot en is absoluut niet weg te leggen. Je wordt meegesleurd in de wereld van de tieners, die stuk voor stuk hun eigen sores hebben en dat weg proberen te feesten en te drinken. Hoe makkelijk laten ze zich meeslepen en hoe dom kun je soms zijn met drank? Laat dit verhaal een goede waarschuwing zijn!

Naast het thema verdrinken (in meerdere opzichten) is er ook het thema pesten, want de Charlotte die je leert kennen is behoorlijk gepest en haar leven komt compleet op zijn kop te staan als ze het heft in eigen handen neemt. Ook een actueel onderwerp waarvan het heel goed is dat er aandacht aan gegeven wordt in een boek voor tieners.

Met Verdrinken heeft Marlies Slegers weer een heel actueel, indrukwekkend en meeslepend verhaal geschreven. Ik vond hem iets minder intens dan de vorige twee, maar zéker niet slecht!

Ik sluit mijn ogen en wil alleen maar verdrinken in het donker van de nacht.

Verdrinken
ISBN 9789024577446 – Uitgever: L.S. Amsterdam – 336 pagina’s – Verschenen: januari 2018 – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.