De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Over de hele breedte van de muur zijn gifgroene letters opgelicht. Met elke tel zwelt het groen feller aan, totdat het een zachte gloed de ruimte in werpt en onze gezichten verlicht. Ik lees de woorden op de muur één, tien, honderd keer, maar ze krijgen geen betekenis in mijn hoofd.

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Korte inhoud
Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage, weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een miljonair, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Ik kijk naar de andere personen en voel mijn huid in een harnas veranderen. Ik kan niet dood. Ik mag niet dood. Ik heb nauwelijks geleefd.

Auteur
“Daniëlle Bakhuis werkt sinds haar achttiende in de journalistiek. Ze is freelance redacteur voor onder andere Cosmopolitan en CosmoGIRL en schreef de razendspannende YA-thriller De eliminatie.”

Voor me op de grond liggen een slagersmes, een pistool en een rechthoekig , zilveren doosje waarop een afbeelding van een doodshoofd staat.

Mijn mening
Wat leek me dit, alleen door de cover al, een spannende thriller! Die duistere voorkant, die felgroene letters… En binnenin de omslag is het ook knalgroen, met afbeeldingen van de drie dodelijke wapens: pistool, mes, pillen. Heel gaaf gedaan die opmaak!

Na een vreselijke ruzie met haar moeder ’s avonds – na een rotdag op school waar ze gepest wordt – is de maat vol voor Chleo en loopt ze weg. Ze pakt de bus en stapt zomaar ergens uit. Dan krijgt ze spijt; het is donker, het is koud… Dus wacht ze op de eerstvolgende bus naar huis.
Ze stapt in de bus, valt in slaap en wordt wakker in een betonnen ruimte. Samen met negen andere mensen, waaronder een baby en een kind, zit ze opgesloten. Eerst denken ze nog dat ze in de remise zitten, of dat er een grap wordt uitgehaald met één van de personen, maar als er een boodschap op de muur verschijnt (‘ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN‘) en er een tas met dodelijke wapens blijkt te liggen, is het wel duidelijk: dit wordt een strijd op leven en dood en ze krijgen daarvoor 50 uur de tijd…
Maar hoe bepaal je wie er blijft leven en wie er dood mag?

Eenmaal begonnen in dit boek kun je niet meer stoppen. Er is gewoon geen punt waarop je het wel even rustig weg kunt leggen, je móét weten hoe het verdergaat en hoe het afloopt.
Hoe bedenk je zo’n bizar scenario? Pfff, wat een verhaal!! Zó onwijs spannend en gruwelijk. Een psychologisch spelletje ook, want: hoe reageren mensen in zo’n situatie? Hoe bepaal je wat een mensenleven waard is? Hoe gaat het als je elkaar langzaam leert kennen in de uren die verstrijken? En hoe reageer je als je steeds meer dorst en honger krijgt en steeds banger wordt? Ik kon niet anders dan dit verhaal in één ruk uitlezen! Het is allemaal zo levensecht en je leeft zo intens mee met de onzekere 16-jarige hoofdpersoon Chleo; een dame die bewondering oproept door haar handelen en moed.

De Eliminatie is echt een onwijs sterke en creepy YA-thriller! Dikke vette aanrader, en niet alleen voor Young Adults 😉

De Eliminatie
ISBN 9789000359066 – Uitgever: Best of YA | Van Goor – 269 pagina’s – Verschenen: november 2017 – Leeftijd: 15+

[bol_product_links block_id=”bol_5ab0d438bf597_selected-products” products=”9200000079006563,9200000079178777″ name=”eliminatie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

10 thoughts on “De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.