Woordnerd – Susin Nielsen

De dag waarop ik bijna doodging was de hemel stralend helderblauw – een prettige afwisseling na de regen eerder die week.

Korte inhoud
Ambrose zit thuis. Zijn moeder wil niet meer dat hij naar school gaat omdat zijn ‘vrienden’ hem bijna hebben vermoord door een pinda tussen zijn boterham te stoppen. Niet dat Ambrose dat erg vindt – door zijn merkwaardige uiterlijk, het feit dat hij zo vaak verhuist en zijn talent om altijd de verkeerde dingen te zeggen was hij al niet erg geliefd op school (understatement van het jaar).
Nee, Ambrose voelt zich veel fijner in het souterrain van een ouder Grieks echtpaar waar hij met zijn moeder woont. Maar dan komt tot schrik van Ambroses moeder de zoon van de Grieken weer thuis wonen: Cosmo, vers uit de gevangenis. Ambrose krijgt van zijn moeder te horen dat hij ver uit de buurt van Cosmo moet blijven. Toch ontdekt Ambrose dat hij en Cosmo een bijzondere liefde delen: scrabble. En hoewel Cosmo er alles aan doet om Ambrose te ontlopen, weet die hem er toch van te overtuigen
om hem mee te nemen naar zijn scrabbleclub. En zijn moeder mag er niet achter komen, want dan komen ze allebei in moeilijkheden.

Er is niet veel waar ik goed in ben. (…) Maar in scrabble ben ik wel goed.

Auteur
“Susin Nielsen wilde altijd schrijfster worden. Nou ja, eigenlijk musicalster, maar ze kon niet zingen, niet dansen en nauwelijks acteren. Dus ze ging schrijven voor de Canadese televisie. Na aan veel series te hebben meegewerkt trok ze de stoute schoenen aan en schreef haar eerste boek, dat meteen een succes werd – en daarna hield ze niet meer op. Bij Lemniscaat verschenen eerder Wij zijn allemaal moleculen en Optimisme is dodelijk.”

‘Hij heeft geen filters. (…) Hij flapt alles eruit wat er in hem opkomt.’

Mijn mening
Na het lezen van Optimisme is dodelijk wist ik al dat ik meer van deze auteur wilde lezen, wat een geweldig boek! Woordnerd heeft ook weer zo’n gave cover (en dat linnen tasje ), is de inhoud ook zo geweldig? De opmaak is alvast erg gaaf gedaan: de titels van de hoofdstukken beginnen met een rijtje letters, dan de mogelijke scrabblewoorden en dan het uiteindelijke woord, de titel van het hoofdstuk. Én de eerste letter van het hoofdstuk is een scrabbleblokje.

Ambrose (12) is een buitenbeentje. Hij heeft door meerdere verhuizingen al op verschillende scholen gezeten en nergens echt aansluiting gevonden; hij ziet er wat apart uit, heeft geen vader meer maar wel een overbeschermende moeder en heeft een pinda-allergie. Dit keer liegt hij tegen zijn moeder en zegt dat hij vrienden heeft gemaakt, maar als die zogenaamde vrienden voor de grap een pinda tussen zijn brood stoppen en Ambrose bijna doodgaat, komt de aap wel uit de mouw… Zijn moeder haalt hem meteen van school: hij krijgt vanaf nu thuisonderwijs. In eerste instantie vindt Ambrose het niet erg, maar het begint toch wat te vervelen. Totdat de jongste zoon van het Griekse echtpaar waar ze hun kelderverdieping van huren uit de gevangenis komt en thuis komt wonen; juist met hem raakt Ambrose bevriend! Laat zijn moeder er maar niet achter komen dat hij met Cosmo omgaat en dat ze samen naar een scrabbleclub gaan…

Wat een hartverwarmend verhaal heeft Susin Nielsen weer geschreven! Het ontroert én maakt je aan het lachen. Er zit lekker veel humor in het verhaal, ik heb zelfs een keer de slappe lach gehad en dat gebeurt me niet vaak tijdens het lezen!

Ambrose is nogal een flapuit en dat leidt tot grappige en soms pijnlijke situaties, ook met de grote stoere Cosmo, maar het maakt vooral dat je van hem gaat houden met al zijn bijzonderheden: wat een lekker joch.
Ik leefde echt mee met hem; met hoe hij zich probeert los te worstelen van zijn verstikkende moeder (die uiteraard zo haar redenen heeft), met hoe hij een onwaarschijnlijke maar onwijs bijzondere vriendschap weet op te bouwen met de oudere en meer ervaren Cosmo en hoe hij dat nieuwe leven geheim moet houden.

Een heerlijk meeslepend jeugdboek over een bijzondere jongen, over vriendschap en over opgroeien en loslaten. Ik ben fan van deze auteur!

Woordnerd
ISBN 9789047708926 – Uitgever: Lemniscaat – 248 pagina’s – Verschenen: november 2017 – Originele titel: Word Nerd – Vertaald door: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier – Leeftijd: 11+

3 thoughts on “Woordnerd – Susin Nielsen

  1. Ooohh deze lijkt me echt vet leuk! Ik heb nog niets van Susin gelezen, maar heb haar twee andere boeken wel in de kast staan en deze gaat ook meteen op mijn verlanglijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.