Een wereldreis door de kunst – Aaron Rosen (Lemniscaat uit de kunst-maand)

Kom mee op avontuur. Dit boek is een tijdmachine die je de hele wereld over voert.

Korte inhoud
Er zijn talloze kunstgeschiedenissen geschreven, maar niet een is zo bijzonder, zo eye-opening in alle opzichten, als deze. Rosen neemt je mee op reis. Hij begint in Nawarla Gabarnmung, Australië, waar de Aboriginals al 35.000 jaar vóór onze jaartelling een imposant grotpaleis versierden. In woord en beeld voert hij je langs de Egyptische tempel van Luxor in 1250 v.Chr., Rome in het jaar 0, de Cambodjaanse Angkor Wat in 1150, Florence in de Renaissance, New York in de jaren vijftig van de vorige eeuw, Rio de Janeiro in de nabije toekomst, en nog heel veel meer. Over maar liefst dertig steden in dertig tijdperken leer je hoe het leven was en welke kunst er werd gemaakt. Een reis die je keer op keer zult willen maken, want er valt ongelooflijk veel te ontdekken. En nee, kunst is niet iets wat alleen in het Westen wordt gemaakt. In het Indiase Ajanta liggen bijvoorbeeld eeuwenoude kunstschatten in de jungle verborgen en op de stadsmuur van Groot-Zimbabwe verwelkomden schitterende werken de passanten. Ga je mee naar Florence tijdens de Renaissance, naar het eiland van de indianenstam Haida, naar het Parijs van de impressionisten, het Moskou van Lenin, en… ?

Kunst is niet alleen mooi om naar te kijken. Het weerspiegelt en beïnvloedt hoe mensen leven, van politiek tot religie.

Auteur
“Aaron Rosen studeerde filosofie in Cambridge. Hij is hoogleraar Religieus gedachtegoed en directeur Culturele projecten aan het Rocky Mountain College en gasthoogleraar Geloofstradities en de kunsten aan King’s College, Londen. Hij heeft o.a. verschillende kunstboeken geschreven die onder meer zijn uitgeroepen tot Beste Boek van het Jaar door The Times.”

Ik hoop dat dit boek het opstappunt van jouw eigen reis door de kunst wordt, en niet het eindpunt.

Mijn mening
Op deze laatste dag van de Lemniscaat uit de kunst-maand wil ik jullie nog even een prachtig kunstboek van Lemniscaat aanbevelen!

In Een wereldreis door de kunst neemt Aaron Rosen ons mee op een wereldreis door de kunstgeschiedenis. Een ware tijdreis! Van de prehistorie naar de middeleeuwen, naar het heden én de toekomst.
We komen o.a. in Australië bij de Aboriginals omstreeks 35.000 v. Chr. waar we rotsschilderingen bekijken, in het Amsterdam van 1650 – De Gouden Eeuw – waar we Rembrandt en mijn naamgenote Judith Leyster tegenkomen, bij de allereerste Wereldtentoonstelling in Londen in 1851 en in het Rio de Janeiro van de toekomst; een centrum van cultuur en diversiteit, zich richtend op de toekomst.

Er wordt in dit boeiende boek vol afbeeldingen niet alleen verteld over de kunst, maar ook uitgebreid over de geschiedenis en cultuur van het betreffende land en/of de stad. Daarnaast is het geheel heel kleurrijk, sfeervol én overzichtelijk vormgegeven, waardoor het echt een fijn, leerzaam – maar toch laagdrempelig – en uitgebreid naslagwerk is voor liefhebbers van kunst en cultuur (-geschiedenis). Een boek om een goede basis mee te leggen!

P.S.: Vergeten jullie niet dat er aanstaande zondag ter afsluiting van de ‘Lemniscaat uit de kunst-maand’ een gratis kunstfestival voor kinderen georganiseerd wordt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam?

Een wereldreis door de kunst
ISBN 9789047710066 – Uitgever: Lemniscaat – 143 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Originele titel: A journey through art – Vertaald door: Lydia Meeder

[bol_product_links block_id=”bol_5a966bbb15956_selected-products” products=”9200000085203951″ name=”wereldreis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Een wereldreis door de kunst – Aaron Rosen (Lemniscaat uit de kunst-maand)

  1. Elk goed boek over de geschiedenis van kunst is welkom. Boeken zoals A history of art van E.H. Grombich of From animals into Gods van Yuval Noah Harari laten zien dat ons verhaal telkens opnieuw en anders verteld kan worden. De mens is een magisch wezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.