The Chalk Man (De Krijtman) – C.J. Tudor

Maybe it’s time to take a ride all the way back down good old memory lane. Except, this is not a sun-dappled stroll along a path of fond recollections. This particular route is dark, overgrown with tangled knots of lies and secrets, and full of hidden potholes.
And along the way, there are chalk men.

Korte inhoud
None of us ever agreed on the exact beginning.
Was it when we started drawing the chalk figures, or when they started to appear on their own?
Was it the terrible accident?
Or when they found the first body?

Looking back, it all started on the day of the fair and the terrible accident. When twelve-year-old Eddie first met the Chalk Man. It was the Chalk Man who gave Eddie the idea for the drawings: a way to leave secret messages between his group of friends. And it was fun, to start with, until the figures led them to the body of a young girl.

That was thirty years ago and Ed thought the past was behind him. Then he receives a letter containing just two things: a piece of chalk, and a drawing of a stick figure.

As history begins to repeat itself, Ed realises the game was never over. Everyone has secrets. Everyone is guilty of something. And children are not always so innocent.

Which came first. The chalk men or the killing?

Auteur
“C. J. Tudor was born in Salisbury and grew up in Nottingham, where she still lives with her partner and young daughter. Her love of writing, especially the dark and macabre, started young. When her peers were reading Judy Blume, she was devouring Stephen King and James Herbert.
Over the years she has had a variety of jobs, including trainee reporter, waitress, radio scriptwriter, shop assistant, voiceover artist, television presenter, copywriter and now author. The Chalk Man is her first novel.”

I open the envelope I received this morning and look at its contents again. There’s no writing. But the message is very clear. A stick figure with a noose around its neck.

Mijn mening
Dit boek werd een tijdje terug aangekondigd bij A.W. Bruna, waar de vertaling 30 januari verschijnt (hier lees je meer over de NL versie) en toen noteerde ik hem meteen, want het zag er heel veelbelovend uit! Ik had de mazzel er een Nederlands leesexemplaar (gesigneerd, wow!) van te ontvangen als bedankje voor een gesprek wat ik had met iemand van WPG Γ©n er een Engels leesexemplaar van te ontvangen voor mijn blog van Van Ditmar Boekenimport. Ik heb dus de Engelse al gelezen! (goed voornemen dit jaar: meer Engels lezen!)
Hoe beviel het?

Een groepje vrienden van rond de 12 jaar beleven een heel spannende zomer in 1986. Hun levens zullen na die zomer nooit meer hetzelfde zijn…
Een ernstig ongeluk op de kermis, een ontmoeting met een witte vreemdeling, krijtjes als verjaardagscadeau, geheime boodschappen in krijt aan elkaar en geheime boodschappen in krijt die zomaar verschenen en leidden naar het lichaam van een meisje… Alles hing samen, maar hoe begon het eigenlijk? En wat is er nou precies gebeurd?
Eddie, één van de jongens, kijkt in 2016 terug op die bizarre zomer, nadat hij een briefje heeft ontvangen met een krijtmannetje erop. Hij denkt terug en ontrafelt de geheimen en leugens die er tussen de jongens bestonden. En ondertussen maken hij en zijn vrienden weer het nodige mee…

In het begin deed het vriendengroepje in de zomer van 1986 me heel erg denken aan het vriendengroepje in IT van Stephen King, zo’n zelfde benauwende sfeer hing er die zomer en het waren ook allemaal kinderen met zo hun eigen sores thuis. En dan het terugkijken op wat er die zomer gebeurde. Verder is het verhaal uiteraard heel anders, veel realistischer.
Er hangt vanaf het begin wel al een heel beklemmend sfeertje, maar ik vond het erg lang duren voordat het echt spannend werd. Het verhaal kwam naar mijn zin wat traag op gang. Al heb ik geen moment aan stoppen gedacht, want het las wel lekker, er zit fijne humor in het verhaal en ik moest gewoon weten hoe dit af ging lopen.

Er zijn heel veel ontbrekende puzzelstukjes in de loop van het verhaal en de auteur weet die op briljante wijze op hun plek te leggen aan het einde! Ik kreeg echt een beetje een ‘WTF that ending?’ gevoel na het uitlezen, op een positieve manier.
The Chalk Man is een beklemmende thriller over vriendschap, schuld/onschuld, geheimen en leugens, die je tot en met de laatste bladzijde blijft boeien. Geen 5 sterren van mij, want ik zat niet op het puntje van mijn stoel zoals ik hoopte, maar ik ben uiteindelijk wel tevreden πŸ™‚

The Chalk Man
ISBNΒ 9780718187446 – Uitgever: Michael Joseph (Penguin Books) – 340 pagina’s – Verschenen: 11 januari 2018

De Krijtman
ISBNΒ 9789400509054 – Uitgever: A.W. Bruna – 326 pagina’s – Verschijnt: 30 januari 2018 – Vertaald door: Edzard Krol

One thought on “The Chalk Man (De Krijtman) – C.J. Tudor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.