De Medici – Matteo Strukul

‘Cosimo!’
Hij draaide zich om, leunend op de steiger, en zag zijn broer Lorenzo zijn kant op komen.
Hij kreeg niet eens de tijd om hem te groeten.
‘Vader, Cosimo! Vader ligt op sterven!’

Korte inhoud
Florence, 1429. Giovanni de’ Medici heeft van het familiebedrijf een van de machtigste banken van de wereld gemaakt. Als hij op mysterieuze wijze om het leven komt, moeten zijn zoons Cosimo en Lorenzo alles op alles zetten om hun vijanden te slim af te zijn en hun bloedverwanten te beschermen.

Cosimo de’ Medici wordt na de dood van zijn vader hoofd van de machtige Florentijnse familie. Zijn grote liefdes zijn kunst en architectuur, maar nu rust de verantwoordelijkheid van het hele Medici-imperium op zijn schouders. Bovendien vermoedt zijn broer Lorenzo dat hun vader is vergiftigd door een van hun vele vijanden.

Dagelijks worden de broers geconfronteerd met moord, verraad en dodelijke machtsspelletjes, niet alleen door hun grootste vijanden, maar ook door beeldschone vrouwen met een dubbele agenda… Wanhopig proberen ze de moordenaar van hun vader te vinden en daarmee de familie-eer te redden, maar weten ze lang genoeg in leven te blijven?

‘Ik vermoed dat iemand hem heeft vergiftigd.’

Auteur
“Matteo Strukul (Padua, 1973) heeft rechten gestudeerd en specialiseerde zich daarna in Europees recht. Zijn romans worden momenteel in twintig verschillende landen uitgegeven en ook de filmrechten zijn verkocht. Hij woont met zijn vrouw in Padua, Berlijn en Transsylvanië.”

Mijn mening
Op de voorkant staat: ‘Een meeslepende historische roman over de machtigste familie van het vijftiende-eeuwse Italië’, dat sprak me meteen aan! Dat kan niet anders dan heel boeiend zijn… Hopelijk daarnaast ook inderdaad meeslepend! De cover is in ieder geval alvast prachtig en sfeervol.

In dit eerste deel van de trilogie over de Medici draait het om Cosimo en Lorenzo De’ Medici, zoons van Giovanni, die een heel financieel imperium opbouwde in het vijftiende eeuwse Italië. Als hun vader onverwacht overlijdt zijn zij verantwoordelijk voor het fortuin, de familie en de stad Florence, waar ze veel macht bezitten. Die macht zorgt voor veel vijanden en een van die vijanden heeft waarschijnlijk hun vader vergiftigd. Cosimo en Lorenzo doen er alles aan om de dader te vinden en doen boeten, maar hebben daarnaast ook hun handen vol aan de politieke machtsspelletjes die er gespeeld worden. Het is een tijd van oorlog en degenen die geld hebben, hebben macht.
Is Cosimo, de oudste broer, met zijn liefde voor architectuur en schilderkunst, die het liefst alles op een vredelievende manier oplost, wel geschikt voor die harde politieke wereld? En weten de broers de vele aanslagen die er op hun levens worden gepleegd te overleven?

De auteur weet het leven in die tijd vol tegenstrijdigheden mooi tot leven te wekken. Aan de ene kant de verfijndheid van de kunst, van de bouw van de koepel van de Duomo in Florence, aan de andere kant de keiharde bloederige strijd om macht met o.a. Milaan en de vieze spelletjes die daarbij gespeeld worden… Die sfeer komt goed over.

Wat een indrukwekkend en inderdaad boeiend verhaal! De Medici hebben zoveel gedaan, zoveel meegemaakt, ik begrijp wel dat er een hele trilogie aan gewijd kan worden. En ik begrijp de keuze van de auteur ook wel om wat sprongen te maken in de tijd, want hij heeft een flinke en woelige tijdspanne te overbruggen. Maar: het haalde voor mij wel wat de vaart en spanning uit het verhaal. Mede door de vele perspectiefwisselingen, die niet altijd helemaal noodzakelijk waren voor mijn gevoel.

De hele tijd meegesleept werd ik dus helaas niet, dat was een beetje teleurstellend. Maar toch ben ik blij dat ik dit zeker wel boeiende verhaal gelezen heb én wil ik graag verder in deel 2 en 3 om het complete verhaal en beeld te krijgen van deze bijzondere familie.

De Medici
ISBN 9789022580752 – Uitgever: Boekerij – 336 pagina’s – Verschenen: juli 2017 – Vertaald uit het Italiaans door: Henrieke Herber en Ada Duker – Deel 1 in de trilogie

[bol_product_links block_id=”bol_5a254bd69bd6d_selected-products” products=”9200000075963598,9200000076517324″ name=”medici” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “De Medici – Matteo Strukul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.