Wild – Cheryl Strayed

Het was een wereld die ik pas kort daarvoor voor het eerst had betreden, al wist ik van zijn bestaan al wel af, een wereld die ik was binnengestruikeld, in de greep van zorgen, verwarring, hoop en vrees. Een wereld waarvan ik hoopte dat hij mij zou veranderen in de vrouw van wie ik wist dat ik haar kon worden en tegelijkertijd ook weer het meisje van vroeger zou laten zijn. Een wereld van 60 centimeter breed en meer dan 4000 kilometer lang.
Een wereld met de naam Pacific Crest Trail (PCT).

Het boek
Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit.

Op haar zesentwintigste neemt Cheryl Strayed haar meest impulsieve beslissing ooit: ze begint aan een voettocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen, en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht die haar leven voorgoed zou veranderen.

Het boek is verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol, een gelauwerd actrice met vele onderscheidingen, waaronder een Academy Award voor Beste Actrice in Walk the Line.

Ik keek in zuidelijke richting, naar waar ik vandaan was gekomen, de woestenij die me had onderwezen en gestraft, en overwoog mijn opties. Ik wist best dat ik er maar één had. Er was er altijd maar één.
Doorlopen.

Mijn mening
Dit boek (en de verfilming) stond al heel lang op mijn te-lezen-lijst, het leek me zo bijzonder en inspirerend. Heel blij dus dat ik deze mooie compacte editie van Uitgeverij Rainbow mocht lezen en bespreken op mijn blog!

Cheryl’s moeder, waarmee ze als twee handen op één buik was, overlijdt veel te jong aan kanker. Het gezin; stiefvader, oudere zus en jongere broer, valt uit elkaar, hoe Cheryl ook haar best doet de plek van haar liefhebbende moeder in te nemen. Cheryl’s leven stort in, ze komt in een neerwaartse spiraal terecht en scheidt uiteindelijk van haar man. Om zichzelf te herpakken en weer de vrouw te worden waar haar moeder trots op zou zijn, besluit ze een wandeltocht van ruim 1700 kilometer te gaan maken over de Pacific Crest Trail. Maar ze is niet geheel voorbereid op wat haar te wachten staat…
Het wordt een loodzware beproeving, maar wel eentje die ze weet te doorstaan!

Ik had alleen nog maar de proloog gelezen en ik vond het boek al zó inspirerend! Leuk ook dat ze daar begint met een stukje van haar avontuur waarbij je echt denkt “hoe dan??”. Later in het verhaal komt het stukje nog een keer voorbij, maar dan met de rest van het gebeuren erbij, dan weet je “hoe”.
Je leest in dit verhaal alles over Cheryl’s avontuur op de PCT, al haar ontberingen, haar bijzondere ontmoetingen, haar benauwde momenten en haar geluksmomenten, en daarnaast lees je wat er allemaal in het verleden gebeurd is en hoe ze op dit punt in haar leven terecht is gekomen.

Wild is het ontroerende en onwijs inspirerende waargebeurde verhaal van een ontzettend moedige vrouw. Echt heel bijzonder!

(ik heb de film ook meteen gekeken en vond het mooi gedaan, leuk om een levend beeld bij het verhaal te hebben, maar: het deed het boek geen recht, dat is zoveel kleurrijker, dus lees het verhaal ajb ook!)

Ik stond nog maar aan het begin. Ik was drie weken met mijn trektocht bezig, maar ik voelde me een ander mens.

Wild
ISBN 9789041712509 – Uitgever: Rainbow (Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: L.S. Amsterdam) – 382 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Vertaald door: Marja Kooreman

[bol_product_links block_id=”bol_59feed6417ea6_selected-products” products=”9200000073630075,9200000030255422″ name=”Wild” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

6 thoughts on “Wild – Cheryl Strayed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.