Remco leest: Het pleidooi – Steve Cavanagh

Ik heb oude rotten in het vak horen zeggen dat het een kogelproject wordt genoemd omdat het zo snel in zijn werk gaat – zo snel als het overhalen van de trekker. In werkelijkheid komt de naam voort uit het feit dat als het project mislukt, de oplichter een kogel door zijn kop kan verwachten.

Korte inhoud
Advocatenkantoor Harland & Sinton is al jarenlang de spil van een wereldwijd fraudenetwerk, maar nu zit de FBI hen op de hielen. Wanneer David Child, een rijke cliënt van de firma, wordt gearresteerd op verdenking van moord, vraagt de FBI Eddie Flynn om ervoor te zorgen dat Child wil getuigen tegen Harland & Sinton. Zodra Eddie David Child ontmoet, weet hij instinctief dat de man onschuldig is, ondanks het overweldigende bewijs tegen hem.

Maar de FBI is in het bezit van belastend materiaal over zijn vrouw Christine en voert de druk gestaag op. Voor Eddie is dat het begin van een adembenemende race tegen de klok: niet alleen moet hij Childs onschuld zien te bewijzen, hij moet ook voorkomen dat Christine in handen valt van de FBI of van de gewetenloze advocaten van Harland & Sinton…

Elk verhaal heeft meerdere versies. We zijn onze eigen kleine planeet, en het is onvermijdelijk dat we alleen dingen vanuit ons eigen perspectief kunnen zien…

Auteur
“Steve Cavanagh (Belfast, 1976) is mensenrechtenadvocaat en was bij veel spraakmakende zaken betrokken. Hij schreef De verdediging in de avonduren. In 2015 werd hij gevraagd voor het Amazon Rising Stars-programma en in datzelfde jaar won hij de ACES-award van het Arts Council of Northern Ireland. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Belfast.”

Remco leest
Als er een vergelijking met John Grisham gemaakt wordt op een boek, dan is mijn nieuwsgierigheid wel geprikkeld…

Het begint meteen goed met een intrigerende epiloog, waarna je in de rest van het boek de 48 uur voorafgaand aan de gebeurtenissen in de epiloog te lezen krijgt.
Hoofdpersonage Eddie Flynn is tegenwoordig advocaat, maar vroeger was hij oplichter. In beide beroepen heeft hij vijanden gemaakt, dus hij gaat bijzonder alert door het leven. Zijn nieuwste cliënt wordt hem opgedrongen door de FBI die hem wil dwingen zijn onschuldige cliënt schuld te laten bekennen. Doet hij dat niet, kan zijn vrouw haar carrière als advocaat wel vergeten en draait ze misschien zelfs de bak in. Dit brengt hem in een spagaat, want hij wil op alle fronten proberen het juiste te doen. Een race tegen de klok volgt…

Door hoe het verhaal begint, had ik meteen zin om door te lezen om erachter te komen wat er nou precies gebeurd is. Het verhaal had me gelijk in zijn greep en dat is niet meer weggegaan. Het hoofdpersonage, een niet bepaald standaard advocaat, heeft zeker aan het leesplezier bijgedragen. Mooi dat iemand die vroeger niet zuiver op de graat was, zich nu zo vasthoudt aan zijn principes en wil zorgen dat alles goedkomt.
Het verhaal las lekker vlot en er zat naast een hoop spanning ook fijn wat humor in. Leuk dat ik een nieuwe auteur ontdekt heb, waarvan ik meteen nog wat te lezen heb en waarvan ik zeker hoop dat er meer boeken in deze reeks verschijnen.

Het pleidooi
ISBN 9789022571606 – Uitgever: Boekerij – 448 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Originele titel: The plea – Vertaald door: Ralph van der Aa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.