Het geheim van het Nachtegaalbos – Lucy Strange

Toen ik omkeek naar het bos, zag ik een rookkringel tussen de bomen door mijn kant op drijven.
De zonbeschenen bladeren beefden van de geheimen.

Korte inhoud
Engeland, 1919. Na de dood van haar broertje verhuist de twaalfjarige Henrietta met haar familie naar een oud huis aan zee. Henrietta’s moeder is zo verdrietig dat ze haar kamer niet uitkomt, en haar vader is veel weg voor zijn werk. Dan begint Henri maar op eigen houtje de omgeving te verkennen. Niemand merkt het als ze op een avond afdwaalt naar het enge bos achter het huis. Daar komt ze Mot tegen, een vreemde vrouw die Henri kan helpen haar familie te redden.

Daar zaten we dan – mama, juffie Jane, Biggetje en ik – samen onder één dak, maar zo ver van elkaar verwijderd als vier sterren aan de avondhemel.

Auteur
“Lucy Strange studeerde aan de toneelschool van Oxford en werkte als actrice, zangeres en verhalenverteller. Het geheim van het Nachtegaalbos is haar debuut.”

‘Als jij je moeder nodig hebt, dan moet je een manier vinden om bij haar te komen. Ik weet zeker dat zij jou net zo hard nodig heeft.’

Mijn mening
Wat een plaatje van een boek, hè?! Ik ben zo verliefd op de omslag (ook binnenin prachtig!) en de opmaak binnenin. Was het verhaal net zo prachtig?

Henrietta (Henry) Georgina Abbott (12) verhuist met haar vader, moeder, juffie Jane en baby “Biggetje” na de dood van haar broer Robert naar een huis aan de kust: Huize Hoopvol. Hopelijk doet het haar moeder, die is ingestort na de dood van haar zoon, goed. Maar eenmaal daar vertrekt vader voor zaken naar het buitenland en gaat het met moeder alleen maar slechter. Henry wil helpen, maar wordt overal buitengehouden en mag van de arts die haar moeder behandelt zelfs niet bij haar moeder in de kamer komen.
Ondertussen ontmoet Henry een vrouw die in het bos bij hun huis woont. Eerst denkt ze, met haar hoofd vol fantasie, dat het een heks is, maar Mot blijkt een hele lieve vrouw die ook een verlies geleden heeft. Kan Mot haar helpen haar moeder weer beter te maken? En wat voor geheim draagt Mot met zich mee?

Dit ontroerende verhaal geeft zo mooi weer hoe fantasie en sprookjes een kind kunnen helpen omgaan met de harde werkelijkheid. Henry’s wereld valt langzaam uiteen met het verlies van haar broer, haar moeder die ingestort is en haar vader die vlucht in werk, maar dan ziet ze Robert af en toe in haar verbeelding en ontmoet ze Mot, een sprookjesachtige verschijning, en zij geven haar de moed om door te gaan en haar moeder te redden van een kwakzalver. En dan is er nog de Nachtegaal die een mooie rol speelt in het verhaal. (En Alice in Wonderland wordt een aantal keer aangehaald <3 )

WOW, wat is dit een intens mooi verhaal! Een sprookjesachtig verhaal, voor jong én oud, met een geweldige, bewonderenswaardige hoofdpersoon. Het verhaal is triest, maar zit ook vol hoop en warmte. Het sleepte me mee en hield me in zijn greep. Ik was gewoon betoverd! Mooi vanbuiten en vanbinnen dus…

Het geheim van het Nachtegaalbos
ISBN 9789025767228 – Uitgever: Gottmer – 320 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Originele titel: The secret of Nightingale wood – Vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders – Leeftijd: 10+

2 thoughts on “Het geheim van het Nachtegaalbos – Lucy Strange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.