Obsessie – Tatiana de Rosnay

Er was inderdaad iemand in mijn appartement vermoord. De jonge Anna was gedood in mijn slaapkamer.

Korte inhoud
Na haar scheiding vindt Pascaline hét perfecte appartement in Parijs. Het is licht, heeft twee kamers en uitzicht op een levendige straat. Hier kan ze geleidelijk aan haar leven weer oppakken. Maar al snel voelt ze zich onrustig in huis, en slapen lukt al helemaal niet. Van een buurvrouw hoort Pascaline over het drama dat zich tien jaar eerder in het appartement heeft afgespeeld: een meisje van achttien is verkracht en vermoord in Pascalines nieuwe slaapkamer. Pascaline raakt geobsedeerd door de moord en langzaam maar zeker brengt deze obsessie haar eigen verborgen kwetsuur naar boven: het verlies van haar babydochtertje.

Muren hebben wel een geheugen. En ik had verbeelding.

Auteur
Obsessie is een verhaal over verlies, moederschap en waanzin, geschreven door Frankrijks internationaal meest gelezen schrijfster. Terwijl Tatiana de Rosnay Obsessie schreef, ontkiemde het idee dat uiteindelijk Haar naam was Sarah zou worden.”

…er bestaat geen woord voor een vrouw die een kind heeft verloren. Iemand die zijn ouders verloor was een wees. Maar omgekeerd werkte dat niet. Bestond er geen woord voor. Maar in het leven bestond het wel degelijk.

Mijn mening
Wat een plaatje weer dit Tatiana de Rosnay boek! En wat had ik een zin om erin te beginnen, zeker nadat Tatiana zei dat het wel een erg duister verhaal was.

Pascaline, een 40-jarige gescheiden vrouw, hoopt een nieuw leven te beginnen in haar nieuwe appartement in Parijs, maar ze voelt zich er niet goed en dat wordt steeds erger. Dan blijkt waaraan dat ligt: er is een moord op een jonge vrouw gepleegd in haar slaapkamer, de eerste van een reeks seriemoorden… Pascaline blijkt gevoelig voor het “geheugen” van de muren en ze kan daar niet meer wonen.
Pascaline is veranderd, ze is onrustig, extreem gevoelig en raakt geobsedeerd door de vermoorde meisjes en de dader. Ze heeft de dood van haar baby jaren geleden nooit verwerkt en dit gebeuren rakelt gevoelens van toen op. Haar obsessie neemt haar leven over…

Dit is inderdaad een duister verhaal! Wat een sfeer weet Tatiana de Rosnay neer te zetten… Je wordt als lezer helemaal meegesleurd in de denkwereld van Pascaline, die steeds donkerder en waanzinniger wordt. Hoe beangstigend als je het geheugen van muren kunt waarnemen… Logisch dat een gevoelige vrouw als Pascaline, die zoiets vreselijks heeft meegemaakt, langzaam haar grip op de realiteit verliest. Een aangrijpende en macabere psychologische roman!
“If walls had eyes…”

Obsessie
ISBN 9789026339295 – Uitgever: Ambo Anthos – 140 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Vertaald uit het Frans door: Martine Woudt

One thought on “Obsessie – Tatiana de Rosnay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.