Het jaar van de uil – Pascale Bruinen

Wat mijn boek dan wel is? Een waargebeurd verhaal over liefde, verlies en verdriet. Over veerkracht en verwondering, hoop en humor, zelfs op de treurigste momenten.

Korte inhoud
In Het jaar van de uil van Pascale Bruinen (voormalig officier van justitie) schrijft Pascale Bruinen over het verlies van haar vader die op hoge leeftijd overlijdt. Pascale raakt hierdoor emotioneel volledig van slag. In de loop van het eerste jaar na zijn dood beleeft Pascale een intense spirituele ervaring. De ervaring komt voort uit de Wet van de Aantrekkingskracht. Een uil speelt daarbij een bijzondere, bijna magische rol.

Pascale Bruinen beseft hierna dat er iets moet veranderen. Voortaan volgt ze nog maar één weg: die van haar hart. Dit leidt ertoe dat Pascale stopt met haar werk als officier van justitie. In Het jaar van de uil schrijft Pascale over dit proces en haar onvermoede veerkracht. Een prachtig waargebeurd verhaal.

…je ‘authentieke zelf’. Dat is de kern van echtheid die overblijft nadat je door een persoonlijke crisis laag voor laag bent afgepeld als ware je een menselijke ui.

Auteur
“Pascale Bruinen is schrijver en spreker. Haar ervaringen als officier van justitie beschreef ze in Mijn eerste lijk is gelukkig vers.”

‘Spiritualiteit is niets anders dan ontvankelijkheid voor schoonheid die we niet kunnen verklaren.’ – Gerbert Bakx

Mijn mening
Na het eerste boek van Pascale Bruinen, Mijn eerste lijk is gelukkig vers, is nu haar tweede boek aan de beurt. Zoals ik al zei in de recensie van dat eerste boek, het zijn twee héle verschillende boeken. In de eerste gaat het over de baan als officier van justitie die de nuchtere Pascale had, de Pascale die overal keihard bewijs voor nodig had. Dit tweede boek, met in de hoofdrol een uil, gaat over de spirituele eye opener die Pascale had na de dood van haar vader. De intens verdrietige Pascale stortte compleet in. Een hele bijzondere gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat ze weer op kon krabbelen en een gevoelsmens is geworden die alles gelooft totdat het tegendeel bewezen is…

Ik heb dit boek in één avond, in één ruk uitgelezen. Van begin tot eind was ik totaal in de macht van het prachtige, verdrietige en indrukwekkende verhaal van Pascale. Ik heb bijna het hele boek lang een dikke brok in mijn keel gehad… Ik leefde ontzettend mee met Pascale die zo intens verdrietig was na de dood van haar vader dat ze gewoon ingestort is. En de bijzondere spirituele gebeurtenissen – eerst kleine, later een hele grote – waarin de uil een grote rol speelt, gaven me een heel warm gevoel vanbinnen.

Wat heeft Pascale het mooi verteld, ik kreeg het gevoel dat ik haar kende door dit super persoonlijke verhaal. Zo openhartig, zo moedig, zo mooi…
Dit ontroerende verhaal over verlies, rouw en spiritualiteit heeft me echt onwijs geraakt! En ziet het boek er niet prachtig uit? I’m in love!

Bijzonder: ik las het boek in een hotel waar manlief en ik een nachtje verbleven, daar waren allerlei mooie zitjes waar ik even een foto wilde proberen te maken van het boek. Kwamen we toch zomaar een uilen-wandje tegen!

P.S.: Aangezien dit boek ook het thema ‘compassie’ aansnijdt, past het perfect bij de Maand van de Spiritualiteit (13 jan – 12 feb) die dit jaar als thema ‘Compassie’ heeft!

Het jaar van de uil
ISBN 9789021563510 – Uitgever: Kosmos – 208 pagina’s – Verschenen: oktober 2016

One thought on “Het jaar van de uil – Pascale Bruinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.