Schimmen uit de vergeetput – Guy Didelez & Patrick Bernauw

Als je het mij vraagt is het geen internaat, maar een infernaat. ‘Inferno’ is Latijn en dat betekent niet voor niets ‘hel’.

Korte inhoud
In deze spannende verhalenbundel van Guy Didelez en Patrick Bernauw beland je als lezer in de meest gestoorde situaties. Een internaat waar de kinderen geterroriseerd worden door halvegare paters, een klein dorpje dat dankzij een verschrikkelijk onweer één van de meest gedenkwaardige dagen uit zijn geschiedenis beleeft en duistere wezens die een uitweg zoeken uit de vergeetput waarin ze vastzitten. Het lijkt alsof de duivel er zelf de hand in heeft!

Schimmen uit de vergeetput bundelt de eerder verschenen boeken Het Infernaat, Kadavergedaver, en Duistere Middeleeuwers. Een griezelig grappige combinatie!

Terwijl de zoveelste bliksemschicht de hele omgeving even laat oplichten en de donder onmiddellijk daarop een banvloek over het kerkhof kraakt, schiet midden in de plas een hand naar boven…

Auteurs
“Guy Didelez (1952) studeerde voor leraar Nederlands en gaf lange tijd les. Hij schrijft zowel jeugdverhalen, toneel en scenario’s. Zijn boek ‘Raspoetin’ behaalde in 1988 de ‘Trofee van de Grote Jury’ voor het beste Vlaamse Moord- en Misdaadverhaal en ook zijn andere boeken vallen geregeld in de prijzen.

Patrick Bernauw (1962) schrijft romans, verhalen, essays, strips, toneelstukken en scenario’s, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Hij was productieleider en regisseur bij het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage.”

‘Was het hier niet duister, misschien? En was je die put niet vergeten? Iedereen is hem vergeten. Daarom is het dus een vergeetput uit de Duistere Middeleeuwen.’

Mijn mening
Guy Didelez en Patrick Bernauw zijn net als Marc de Bel namen die ik nog ken van ‘vroeger’ (mijn jeugdboekentijd), het leek me dus heel leuk om weer iets te lezen van deze auteurs van spannende en grappige verhalen.

Deze bundel bevat drie verhalen:
Het infernaat, waarin Deborah, een onhandelbaar meisje met teveel fantasie, door haar ouders naar een internaat wordt gestuurd. Het is een helse plek, vol vreemde wezens en enge paters en er gebeuren bizarre dingen. Zal ze weten te ontsnappen?
Kadavergedaver, waarin op een onweerachtige nacht familie Graf opstaat uit hun graven om op zoek te gaan naar hun ontbrekende familielid Jean-Claude, hij moet al dood zijn, want zou anders 132 zijn, maar waarom lag hij dan niet in het familiegraf?
Duistere Middeleeuwers, waarin Grietje bij haar nieuwe huis, een oud huis middenin het bos, in een oude put valt en daar Hannes de Minnezanger en nog meer Duistere Middeleeuwers ontmoet die ooit in de put gegooid zijn. Een magiër houdt ze in leven, maar die is nogal verstrooid, dus weet niet hoe hij ze uit de put kan krijgen. Grietje gaat op zoek naar een oplossing.

Wat deze spookverhalen gemeen hebben is de humor, ze zijn écht ‘griezelig grappig’! Ik heb tijdens het lezen vaak hardop zitten gniffelen en heb zelfs wat stukjes voorgelezen aan manlief. Genieten!
Ik vond het laatste verhaal het allergrappigst en avontuurlijkst. Ook stonden daar mooie haast filosofische uitspraken in, die je zelf deden nadenken. Het eerste verhaal was ook erg avontuurlijk en had een verrassend einde. Het tweede verhaal vond ik het minst, die was wat saaier naar mijn mening. Maar ook daar zaten leuke grappige momenten in.

Schimmen uit de vergeetput is een fijne bundel spookverhalen, vol humor, goed voor een paar uur heerlijk op griezelig, grappig avontuur gaan! Fijn om deze auteurs weer ’teruggevonden’ te hebben.

Schimmen uit de vergeetput
ISBN 978-94-6131-544-1 – Uitgever: Van Halewyck – 360 pagina’s – Verschenen: oktober 2016

[bol_product_links block_id=”bol_58720287a5ecf_selected-products” products=”9200000060603211″ name=”schimmen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.