De laatste riten – Jess Kidd

Mahony hijst zijn rugzak op zijn rug, stapt de bus uit en staat dan midden in het dorp Mulderrig.
Tegenwoordig is Mulderrig een gemoedelijk plaatsje, dat zich vormeloos uitrekt in de zon en doet alsof zijn neus bloedt.

Korte inhoud
Mahony is als kind in de steek gelaten door zijn moeder. Jaren later keert hij terug naar zijn geboortedorp, een Twin Peaks-achtige setting, om uit te zoeken wat er is gebeurd. Zijn gegraaf in het verleden – niet des dorps – veroorzaakt rumoer. Zijn moeder Orla was een rebelse tiener, die het dorp liever kwijt was dan rijk. En bovendien laten allerlei verdwenen gewaande dorpsgenoten ineens hun gezicht zien. Leeft Mahony’s moeder nog? Of zien de dorpsbewoners dingen die er niet zijn? Niemand laat iets los, alhoewel Mahony zeker weet dat de dorpelingen meer weten.

De doden komen steeds dichterbij.
Ze wringen verontschuldigend hun handen. Ze wachten tot hij zijn ogen opent zodat hij hen kan zien.
Ze willen gezien worden, meer niet.

Auteur
“Jess Kidd (1973) heeft een PhD in Creative Writing en geeft hier ook les in. In De laatste riten speelt ze met het onzichtbare en het ondenkbare. Met ongelooflijke verbeeldingskracht en melodieus proza schiep ze deze innovatieve thriller.”

Mijn mening
Wat een mooie cover, vind je niet?! Doet meteen vermoeden dat het een duister verhaal is… En dat is het!

Het is het verhaal van Mahony (26), als baby werd hij gedropt bij de nonnen en al die jaren wist hij niet wie zijn moeder was en waar hij vandaan kwam, maar nu heeft hij een mysterieus briefje gekregen over zijn afkomst. Hij gaat terug naar zijn geboortedorp Mulderrig en gaat daar graven in het verleden om erachter te komen wat er met zijn moeder gebeurd is. Leeft ze nog? De dorpelingen vertellen allemaal een ander verhaal. Niemand lijkt de waarheid te spreken en ze zijn Mahony liever kwijt dan rijk. Gelukkig heeft hij hulp van de excentrieke oudere dame Mrs. Cauley, zij helpt hem bij zijn onderzoek. Kunnen ook de doden die Mahony ziet hem van hulp zijn?

Dit zeer beschrijvende, poëtische verhaal is geen standaard thriller. Er wordt gespeeld met klassieke spanning, maar ook met bovennatuurlijke spanning. Het heeft iets magisch zoals de auteur de geesten én de levende natuur beschrijft. Het verhaal heeft ook wat vaags, bizars en warrigs, en dat had er zomaar voor kunnen zorgen dat ik het niks had gevonden, maar: het is zo boeiend geschreven en het leest zo heerlijk soepel! Ik was echt compleet betoverd!

De laatste riten is een beklemmende – wat de cover perfect weergeeft – thriller en een heel bijzonder, haast sprookjesachtig verhaal, wat me van begin tot einde in zijn greep hield!

De laatste riten
ISBN 9789402717501 – Uitgever: Harper Collins – 384 pagina’s – Verschenen: oktober 2016 – Originele titel: Himself – Vertaald door: Anna Livestro

[bol_product_links block_id=”bol_58511d99c3f23_selected-products” products=”9200000060020194,9200000066192229″ name=”de laatste riten” sub_id=”” link_color=”undefined” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “De laatste riten – Jess Kidd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.