Elke dag maandag – Jessica Brody

elke-dag-maandag

Laten we eerlijk zijn: voorspelt ‘we moeten praten’ ooit iets goeds? Het is de universele zin voor naderend onheil.

Korte inhoud
Ellison Sparks heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbal-try outs en haar speech voor de klassenvertegenwoordigersverkiezing en tot overmaat van ramp maakt haar rockster-vriendje Tristan het uit. Om niks!

Ellie is ervan overtuigd dat als ze deze maandag over zou kunnen doen, alles goed zal komen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdekt dat het wéér maandag is, weet ze precies wat haar te doen staat: voorkomen dat Tristan het uitmaakt. Maar hoe vaak ze de maandag ook over mag doen, het lijkt erop dat het steeds hetzelfde eindigt… Lukt het Ellie om er een goede dag van te maken? Of blijft het voor altijd maandag?

Laat me het alsjeblieft overdoen.
Geef me alsjeblieft nog een kans.
Ik beloof dat ik het deze keer goed doe.

Auteur
“Jessica Brody wil al sinds ze klein is schrijfster worden. Ze studeerde Economie en Frans (met een minor Japans) aan Smith College. Na haar afstuderen in 2001 ging ze aan het werk bij de MGM Studio’s. Vier jaar later stopte ze om haar droom te volgen en fulltime schrijfster te worden.

Sinds dat moment heeft Jessica niet stil gezeten: ze schreef twaalf boeken, voor tieners, YA en volwassenen. Haar boeken zijn vertaald in meer dan 20 landen. Elke dag maandag is haar eerste boek dat in het Nederlands wordt vertaald. Jessica verblijft een deel van haar tijd in Californië én een deel in Colorado, niet verkeerd!” (www.blossombooks.nl)

Maandag.
Het is nog steeds maandag.
Maar het kan geen maandag zijn.

Mijn mening
Ik werd getriggerd om dit boek te lezen doordat ik hem bij Lisette Jonkman (de grappigste Nederlandse auteur die er is) voorbij zag komen. Zij heeft dit boek namelijk vertaald! Toen bekeek ik de korte inhoud en ik was verkocht. Een boek waarin een meisje net als Bill Murray in de film Groundhog Day (van genoten vroeger) een dag steeds opnieuw beleeft, dat moet boeiend én grappig zijn!

Ellie’s eerste maandag verloopt niet helemaal lekker; de vorige avond had ze ruzie met haar vriendje Tristan en bij het opstaan kreeg ze een berichtje van hem dat ze ‘moeten praten’… Daarnaast komt ze volledig verregend op school waar er schoolfoto’s genomen worden, verknalt ze de speech die ze moet houden voor de verkiezingen, mislukt haar softbal try-out én dumpt Tristan haar ’s avonds op de kermis. ’s Avonds in bed smeekt ze het universum om nog een kans, een kans om die rampzalige maandag over te doen. En ja hoor, de volgende ochtend blijkt het weer maandag te zijn! Zal het haar lukken om de dingen anders te laten lopen? Ze heeft er in ieder geval meer dan één maandag voor nodig…

Wat al onwijs leuk is aan dit boek zijn de titels van de hoofdstukken: regels uit jaren ’60 liedjes! Zo heb je elke keer als je begint aan een hoofdstuk een liedje in je hoofd. Tenminste: als je net als Ellie een jaren ’60 muziekfan bent en dat ben ik, dus dat was meteen een pluspunt voor dit boek! En laat de uitgeverij nou een Spotify playlist (zoek op “Elke dag maandag”) hebben gemaakt met alle nummers die in het boek voorbij komen. Geweldig! Je kunt meteen de nummers meeluisteren, of tussendoor even, als je niet tegen muziek onder het lezen kunt.

Na het lezen van de eerste maandag had ik een beetje het gevoel dat Ellie wat oppervlakkig was en niet zo dramatisch moest doen over haar break-up én dat ze wat meer aandacht aan haar beste vriend Owen moest besteden, een hele lieve en attente jongen die ze een beetje verwaarloosd heeft sinds haar verkering met rockster Tristan.
Maar door de maandagen die volgen, en mislukken, leer je Ellie beter kennen, leert zij zichzelf beter kennen en hebben jij en zij wat eye-openers. En door de terugblikken op het begin van de relatie van Ellie en Tristan aan het einde van iedere maandag krijg je een vollediger beeld van hoe ze waren voordat het misging. Ik vind het zo leuk en knap gedaan!

Elke dag maandag is echt een geweldig, onwijs humoristisch, zeer origineel en lief verhaal met een perfect einde! Ik baalde onwijs dat ik hem uit had, ik had nog veel langer met de personages mee willen leven, ik zat echt in hun wereldje. Wat zou het fijn zijn als er een film van dit boek kwam! Dat zou in ieder geval al een heerlijke soundtrack opleveren 😉 Héél veel liefde voor dit boek!!

De jaren zestig waren echt het beste muziektijdperk.

Elke dag maandag
ISBN 978 90 206 7928 1 – Uitgever: Blossom Books – 437 pagina’s – Verschenen: augustus 2016 – Originele titel: A week of Mondays – Vertaald door: Lisette Jonkman

[bol_product_links block_id=”bol_58203bb6ca6b8_selected-products” products=”9200000057111440,9200000064902176″ name=”Maandag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Elke dag maandag – Jessica Brody

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.