Aftellen naar de Kinderboekenweek met Clavis! Nog 10 weken…

Help ik wil eruit
Kinderboekenweek 2016: Voor altijd jong!
De Kinderboekenweek die over 10 weken begint, op 5 oktober, staat dit jaar in het thema van opa’s en oma’s. Het motto is “Voor altijd jong!”
Op de website Kinderboekenweek.nl vind je alle informatie over activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.
Hier op biebmiepje.nl tellen we samen af naar de Kinderboekenweek, iedere woensdag geef ik een boekentip die past bij het thema van dit jaar. Dit alles in samenwerking met uitgeverij Clavis!

Hij hief zijn hoofd op en keek naar boven. Daar kwam net de maan achter een donkere wolk vandaan. Het licht viel vlak op zijn gezicht.
Er fonkelden sterren.
De wind ruiste in de toppen van de bomen.
Ergens in de verte huilde een hond.
‘Hééééélp!’ riep Henrik. ‘Ik wil eruit!’

HELP, ik wil eruit! – Salah Naoura
“Het leven kabbelt rustig voort in het gezin Gruber. Papa is elke dag in de weer met zijn modelspoorbaan, mama verzorgt haar bromelia’s in de tuin en Henriks oudere zus Fabienne staat zich urenlang op te tutten voor de spiegel. Henrik zelf vindt zijn leventje nogal saai. Tot oma Cordula opeens voor de deur staat en besluit te blijven. Cordula is geen rustige, lieve oma. Ze geeft bevelen, maakt ruzie en fluistert dat haar vader lang geleden drie goudstaven begraven heeft in de tuin van de Grubers. Algauw zijn alle gezinsleden (behalve oma Cordula) én de meeste inwoners van de gemeente op zoek naar de schat in de tuin en het aangrenzende kuurpark. Is er goud te vinden? Of neemt oma Cordula iedereen beet?

Een hilarische en krankzinnige familiegeschiedenis voor goudzoekers vanaf 8 jaar.

Hij aarzelde.
Op de kerktoren sloeg de klok middernacht.
Als ik die schat vind, kan mama wel duizend bromelia’s kopen, dacht hij.
Hij ademde diep in, hief de spade en ramde ze in de grond.

Over het boek
Op een dag komt de oma van Henrik, waarvan hij nog nooit gehoord had, het rustige leventje van Henrik, zijn zus en zijn ouders verstoren. Oma Cordula zaait onrust en houdt van ruziën. Ze vertelt de familie dat er in de tuin van hun huis, waar zij vroeger zelf woonde, een schat begraven ligt. Ieder voor zich begint driftig met schatzoeken. Algauw is de voorheen zo mooi verzorgde tuin één grote puinhoop met overal diepe gaten. Ligt er echt een schat of verzint oma dat maar om de familieleden tegen elkaar op te zetten?

HELP, ik wil eruit! is een verhaal over familiebanden en goudkoorts. Het verhaal is erg humoristisch en de familie Gruber is een bijzondere familie, zonder oma al, maar met oma al helemaal. Ze zat in een verzorgingstehuis omdat ze dement zou zijn, maar eigenlijk is ze dat helemaal niet. En ook haar lijf is niet zo slecht als ze doet geloven. Af en toe komt het haar alleen wel heel goed uit dat ze een oud en zwak vrouwtje met een slecht geheugen is…
Grappig hoe ze het saaie leventje van de familie en later ook van het hele dorp op zijn kop weet te zetten met een opmerking over een begraven schat!

Schatkaart
Wil jij met opa en oma, broertjes/zusjes ook op zoek naar een schat? Print dan bovenstaande schatkaart uit (of zoek een soortgelijke op internet, of maak er zelf eentje) en verberg ergens in de tuin een “schat”. Teken op de schatkaart wat herkenningspunten en zet een kruis bij de plek waar de schat verborgen ligt. En dan laat je je familieleden zoeken! Of je laat iemand anders de schat verstoppen en de kaart tekenen, zodat jij zelf op zoek kan.
Natuurlijk moet je de schat niet té erg verstoppen, zodat je tuin er niet net zo uit komt te zien als die in het boek! 😉

Veel lees- en schatzoekplezier!
-X- Judith

0 thoughts on “Aftellen naar de Kinderboekenweek met Clavis! Nog 10 weken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.