Luna’s flopfeest – Nanda Roep

Luna's flopfeest

Nou goed. Ik lag dus vreselijk te balen en half te sterven toen de juf ineens zei: ‘O wacht, we moeten nog een thema verzinnen voor het klassenfeest.’

Korte inhoud
“Er komt een klassenfeest met als thema ‘sprookjes’. Hoofdpersoon Luna heeft superveel zin om zich te verkleden als de heks van Sneeuwwitje. Maar dan blijken de andere meisjes allemaal te kiezen voor ‘prinses’. Hierdoor staat Luna voor een dilemma; kiest ze ervoor het mee te doen met haar vriendinnen of kiest ze voor haar eigen idee? Is het als meisje van twaalf jaar belangrijker om het leuk te hebben of moet je proberen om mooi te zijn?

Dit elfde deel in de Plaza Patatta-serie is geen detective zoals de eerste tien boeken, maar een graphic novel; een combinatie van tekst en veel tekeningen.”

Arme Liz!
(OkΓ©, ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou denken…) (Er is duidelijk iets mis met mij, een aanval van vredelievendheid of zo.)

Auteur & illustrator
De Plaza Patatta-serie is de succesvolle kinderboekenserie van Nanda Roep (zij schrijft de verhalen) en haar man Silvester Zwaneveld (hij illustreert de boeken). Naast de serie zijn er allerlei extra’s bij de boeken zoals recepten en knutselplaten. Je vindt meer info over de serie op www.plazapatatta.nl en over de vele bezigheden van Nanda en Silvester op www.uitgeverijnanda.nl.

Mijn mening
Dit is niet alleen de eerste graphic novel in de Plaza Patatta-serie, het is ook mijn eerste graphic novel. Ik kende het begrip al wel, heb ook al weleens in de bieb met boeken als Leven van een loser in mijn handen gestaan, maar gelezen had ik er nog geen een.

Het thema van dit verhaal is denk ik herkenbaar voor veel jonge meiden (& jongens): doe je mee met wat de rest doet, veilig, of ben je trouw aan jezelf en volg je je eigen weg, spannend. Luna komt voor dit dilemma te staan als ze een thema heeft bedacht voor het klassenfeest van groep acht; Sprookjes. Alleen heeft ze zelf een ander beeld bij sprookjes dan de andere meiden in de klas. Luna wil als heks gaan, alle anderen gaan als Disney-prinses. Kan Luna zich dan niet beter aanpassen? Zeker als de jongen waar ze een beetje verliefd op is meegaat in de Disney-prinsessengekte…

Het verhaal is erg grappig, je krijgt echt een kijkje in het hoofd van een (eigenwijze) tiener en maakt haar dagelijkse strubbelingen mee. De gedachten van Luna worden perfect en zeer komisch neergezet in de illustraties van Silvester. Door de combinatie van niet al te veel tekst en heel veel grappige illustraties lijkt het net een soort stripboek, maar dan anders πŸ˜‰ Een graphic novel dus. Een leuke en ik denk voor jongeren ook zeer aansprekende manier van verhalen schrijven. Ook jongeren die niet gek zijn op lezen, of er wat moeite mee hebben zullen genieten van dit boek.
Het is lekker vlot en soepel leesbaar, de illustraties zijn een perfecte aanvulling op het verhaal en er zit heel veel humor in. Daar bereik je denk ik een grote doelgroep mee! Knap gedaan!

Luna’s flopfeest
ISBN 9789490983451 – Uitgever: Uitgeverij Nanda – 224 pagina’s – Verschenen: mei 2016 – Illustraties: Silvester- Deel 11 in de Plaza Patatta-serie

0 thoughts on “Luna’s flopfeest – Nanda Roep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.