De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner

De afstand tussen jou en mij

McKenna en Courtney waren al meer dan een jaar geleden begonnen met het plannen van de tocht, het lopen van de Appalachian Trail, een drieënhalfduizend kilometer lange wandelroute, en ze zouden deze week nog vertrekken.

Korte inhoud
“McKenna heeft alles voor elkaar: goede cijfers, een leuk vriendje en een toelating voor de universiteit op zak. Maar dat is niet wat ze wil. McKenna is van plan om de universiteit een jaar uit te stellen en samen met haar beste vriendin Courtney de Appalachian Trail te gaan lopen.
3500 kilometer door de wildernis van een van de noordelijkste staten van Amerika naar het zuiden, met alleen een backpack op haar rug. Als Courtney op het laatste moment afzegt, besluit McKenna de maandenlange tocht stiekem in haar eentje af te leggen.
Als McKenna onderweg de charismatische, mysterieuze Sam tegenkomt en besluit hem van het verharde pad af te volgen, wordt haar reis opeens veel gevaarlijker – zo gevaarlijk dat McKenna moet vechten voor zowel haar leven als dat van hem.

Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: je smartphone in de prullenbak gooien en 3500 kilometer wandelen met een rugzak op je rug.”

Toen McKenna de eerste stap zette, was ze zo opgewonden dat ze zich vederlicht voelde, ondanks de dikke banden die in haar schouders drukten. Ze had alles uitgestippeld, ze had getraind. Ze had zich zo goed als ze kon voorbereid, zowel geestelijk als lichamelijk.
Ze was er klaar voor.

Auteur
De afstand is het eerste boek dat onder de naam Marina Gessner verschijnt, maar eerder schreef Marina als Nina de Gramont een bundel met korte verhalen, twee boeken voor volwassenen en drie young adult-boeken.
Ze woont momenteel met haar man en dochter aan de kust in North Carolina in de Verenigde Staten, waar ze docent Creative Writing is aan de UNCW, de Universiteit van North Carolina in Wilmington.”

‘Mijn eerste gedachte was dat ik je nooit meer wilde laten gaan. En mijn tweede gedachte was: wegwezen.’

Mijn mening
Laat ik weer eens beginnen met de vormgeving: de boeken van Blossom Books zijn zo mooi! Op deze cover werd ik ook weer verliefd; mat gebroken wit met glanzende letters en afbeelding, in prachtige bij elkaar passende tinten. En vanbinnen ook zo mooi rustig en aantrekkelijk; fijn lettertype, ieder hoofdstuk begint met een “geschreven” zinnetje en de hoofdstuknummers zijn geplaatst in een grijze versie van de coverafbeelding. Een aantrekkelijk geheel! Was de inhoud net zo aantrekkelijk? 😉

Je kunt niet anders dan bewondering hebben voor 17-jarige hoofdpersoon McKenna (wat voor naam is dat?), alleen zo’n avontuur aangaan dat is wel onwijs stoer en moedig. En tegen ieders onuitgesproken verwachting in keert ze niet na één dag met hangende pootjes terug! Ze is een doorzetter die zich niet makkelijk laat afschrikken. Ze is dan ook best gepikeerd als Sam, die toevallig dezelfde kant op wandelt, haar een beetje in de gaten houdt als meisje alleen. Toch groeien ze naar elkaar toe en worden ze verliefd op elkaar. De avontuurlijke Sam weet de brave McKenna van het pad af te krijgen, maar dan gaat het mis…

De twee hoofdpersonen zijn net zo oud, maar hebben een hele verschillende achtergrond. McKenna een beschermde en warme, Sam verloor al jong zijn moeder en had een alcoholistische en gewelddadige vader, hij heeft nu niks meer. Eigenlijk passen ze totaal niet bij elkaar, maar toch ontstaat er echte liefde tussen de twee. Je ziet ze tijdens het verhaal groeien allebei door de lange, zware wandeltocht die ze maken. Sam was al vroeg volwassen, maar leert door McKenna dat er ook mooie dingen in het leven bestaan. McKenna leert te kijken buiten de lijntjes van haar beschermde en brave bestaan. Zij wordt tijdens deze tocht met ups en downs echt volwassen.

Ik heb eerst een heel stuk achter elkaar gelezen in het boek en toen begon ik te treuzelen… Allereerst wilde ik gewoon niet dat er een eind aan kwam en ten tweede was ik bang dat het verhaal niet zou aflopen zoals ik graag zou willen… Maar toen kwam ik bij het deel waar de twee van het pad af gaan en de “ellende” begint en toen kon ik gewoon echt niet meer stoppen met lezen.

De afstand tussen jou en mij heeft me goed te pakken gehad en heeft dat eigenlijk, mede door het einde, nog steeds. Het verhaal is boeiend, meeslepend, op een gegeven moment ook erg spannend en emotioneel en je staat samen met McKenna en Sam doodangsten uit. Ook werd ik geraakt door de intense liefde tussen die twee.
Ondanks dat het niets voor mij zou zijn, kreeg ik inderdaad door dit boek gewoon de drang om ook zo’n wandeltocht te gaan maken, een tocht waarbij het niet anders kan dan dat je er als een ander mens uit komt.
Wat een prachtig verhaal!

‘Je moet een e-reader meenemen in plaats van boeken,’ had de jongen gezegd toen ze hem haar lijst liet zien. ‘Je kunt hem onderweg altijd opladen.’
McKenna had geknikt – ze wilde hem niet tegenspreken – maar van binnen trok ze haar neus op voor een e-reader.

De afstand tussen jou en mij
ISBN 9789020679953 – Uitgever: Blossom Books – 320 pagina’s – Verschenen: april 2016 – Originele titel: The distance from me to you – Vertaald door: Astrid Staartjes
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

4 thoughts on “De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.