De jurkendief – Natalie Meg Evans

De jurkendief - Natalie Meg Evans

Ik wil het modevak leren en uiteindelijk wil ik mijn eigen atelier. Ik wil de nieuwe Chanel worden, de nieuwe Vionnet, de nieuwe Jeanne Lanvin… met een winkel in het 1e arrondissement.

Korte inhoud
“Parijs, 1937. De 17-jarige Alix heeft maar één wens: ontwerper worden en deel uitmaken van de Parijse haute couture, de wereld waar vrouwen als Coco Chanel en Elsa Schiaparelli carrière maken. Maar van dromen kun je niet leven, en Alix weet de eindjes alleen aan elkaar te knopen door kopieën te maken van Franse ontwerpen voor de buitenlandse markt.
Alix lijkt de kans van haar leven te krijgen als iemand aanbiedt haar een baan te bezorgen bij Maison Javier, een prominent modehuis. Er blijkt echter een addertje onder het gras te zitten: in ruil moet ze de complete voorjaarscollectie kopiëren.
Als dan ook nog een familiegeheim uit haar verleden wordt opgerakeld door een knappe Engelse oorlogsjournalist, dreigt Alix’ droom ontrafeld te worden…”

Het ging om het stelen van de voorjaar-zomercollectie 1937 van Maison Javier…

Auteur
“Natalie Meg Evans verruilde de kunstacademie voor een theatercarrière in Londen. Na vijf jaar acteren en scenarioschrijven werkte ze een tijd in de pr. Nu is ze fulltime schrijver en werkt vanuit het Engelse Suffolk, waar ze met haar man, honden en paarden woont.”

Mijn mening
Ik werd verliefd op de sprekende cover van dit boek. Wat een prachtig plaatje van een mooie jonge vrouw in een jurk als een droom. Een verhaal over het begin van de 20e eeuw, de periode tussen de twee Wereldoorlogen in, over haute couture, dat is wel wat voor mij!

Het verhaal begint met de moord op een schilder in 1903 in de Elzas, wie is de dader? Wat is er gebeurd?
Dan gaan we naar het Parijs van 1937 waar de 20-jarige Alix Gower woont met haar oma, haar ouders zijn allebei dood. Ze weet niet veel van haar ouders en haar oma laat niet veel los over het verleden. Alix probeert zelf wat meer te weten te komen, maar wil ze de waarheid wel weten?

Alix maakt naast haar werk als telefoniste haute couture na, die ontwerpen kan ze verkopen via een vriend om zo wat extra geld te verdienen. Maar haar droom is om zelf modeontwerpster te worden. Ze is dus heel blij als haar vriend Paul via via een baan weet te regelen bij een bekend modehuis. Alleen staat daar tegenover dat ze de collectie stiekem kopieert… Ze staat enorm in tweestrijd; haar droom kan uitkomen als ze op weet te klimmen bij het modehuis, maar zij en ook Paul kunnen het zwarte geld goed gebruiken, wat haar carrière weer kan breken. Hoe gaat dit aflopen?

Het verhaal heeft veel potentie, het leek er op sommige momenten echt op dat ik erin meegezogen werd, maar dan gebeurde er toch steeds weer iets waardoor ik er toch niet helemaal in kon blijven. Het had het nét niet voor mij. Het was nét niet romantisch genoeg, nét niet spannend genoeg, nét niet diepgaand genoeg… Het was voor mijn gevoel een verzameling van mooie verhaalfragmenten, die niet op een juiste manier aan elkaar verbonden waren. Iets te hak op de tak. Personages die heel belangrijk waren en er dan ineens een hele tijd niet in voorkwamen. Ik kan het niet heel goed uitleggen, maar het boek voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen.

Het tijdsbeeld werd wel op een mooie manier geschetst, je kon de wereld van die tijd echt voor je zien en ook de mode kon je zien en voelen. Bijzonder om een kijkje achter de schermen van een groot modehuis te krijgen, om zo te zien hoe het eraan toe ging, hoeveel werk er zit aan haute couture.

Je leest het, ik heb gemengde gevoelens over De jurkendief. Slecht? Nee! Maar ook niet zo meeslepend als ik had gehoopt.

De jurkendief 2
De jurkendief

ISBN 9789026136733 – Uitgever: De Fontein – 512 pagina’s – Verschenen: november 2015 – Originele titel: The dress thief – Vertaald door: Erica Feberwee
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

0 thoughts on “De jurkendief – Natalie Meg Evans

  1. Mooie recensie, het is lastig he om uit te leggen waarom je het niet leuk of goed vind..geen tempo, niet spannend.. ik denk dat ik hem ook maar over sla

  2. Juist als een blogger gemengde gevoelens heeft over een boek word ik extra nieuwsgierig. Dit boek zag ik al eens voorbij komen in een video op booktube, maar door jouw recensie ben ik er nog nieuwsgieriger naar geworden.

  3. Wat grappig, ik heb het boek recent gelezen.

    Het is een beetje taai verhaal maar als je er eenmaal inzit wel een leuk verhaal. Je moet er dus wel even moeite voor doen en dat maakte het boek daardoor ook wel weer bijzonder.

    Een uitdaging dus ?

  4. Ik ben normaal niet zo van de boeken die zich voor/tijdens/vlak na de oorlogsperiode afspelen, maar de combi van een beetje spanning en mode (hoewel ik daar verder ook niet veel mee heb), spreekt me wel aan. Ik vind de cover idd ook erg mooi, met die jurk die zo lijkt af te steken tegen de rest. Een echte eye catcher.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.